Naleśniki szpinakowe

Opublikowano: 22.05.2023 r., 18:50 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki szpinakowe podane z dodatkiem sosu na ciemnym talerzu.
Naleśniki szpinakowe
Naleśniki szpinakowe to doskonała propozycja na przemycenie do diety wartościowych warzyw. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne naleśniki.
Przygotowanie 30 min
124 kcal
Kcal w porcji
95 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mleko 3,2% 1 szklanka (250 ml)
  • Woda gazowana 1 szklanka (250 ml)
  • Jajko (3 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (225 g)
  • Szpinak (100 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka stołowa (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia do naleśników, blender

Przepis na naleśniki szpinakowe krok po kroku

Szpinak umyj i osusz.

Do kielicha blendera wlej mleko, dodaj szpinak i składniki miksuj dłuższą chwilę, do momentu otrzymania gładkiej masy.

Następnie do blendera dodaj mąkę, jajka olej, szczyptę soli oraz wodę. Składniki zmiksuj, aby otrzymać jednolite i gładkie ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietany.

Ciasto na naleśniki odstaw na 15 minut.

Po tym czasie rozgrzej patelnię do naleśników i smaż partie ciasta z dwóch stron (do całkowitego ścięcia masy).

Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na naleśniki szpinakowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,4% osób

Więcej informacji na temat naleśników szpinakowych

Naleśniki szpinakowe doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Jako nadzienie do naleśników w szpinakowych świetnie sprawdzi się twaróg na słono. Smaczne naleśniki stanowią doskonałą propozycję na przemycenie do diety wartościowych produktów. Przepis na naleśniki szpinakowe jest bardzo porosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mleko, woda gazowana, jajka, mąka pszenna, szpinak, olej rzepakowy oraz sól.

A jak zrobić naleśniki szpinakowe? Szpinak umyj i osusz. Do kielicha blendera wlej mleko, dodaj szpinak i składniki miksuj dłuższą chwilę, do momentu otrzymania gładkiej masy. Następnie do blendera dodaj mąkę, jajka olej, szczyptę soli oraz wodę. Składniki zmiksuj, aby otrzymać jednolite i gładkie ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietany. Ciasto na naleśniki odstaw na 15 minut. Po tym czasie rozgrzej patelnię do naleśników i smaż partie ciasta z dwóch stron (do całkowitego ścięcia masy). Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Szpinak to skarbnica cennych składników odżywczych, do których zaliczyć możemy witaminy, składniki mineralne, beta-karoten oraz luteinę. Do witamin obecnych w szpinaku możemy zaliczyć witaminę A, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B, natomiast do składników mineralnych żelazo, potas, magnez, fosfor, sód oraz cynk. Szpinak jest nisko kaloryczne, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej. Dodatkowo obecność kwasu foliowego sprawia, że warzywo warto włączyć w diecie kobiet w ciąży lub starających się o dziecko - kwas ten spożywany w odpowiedniej ilości zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej u płodu.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi zielone naleśniki. Naleśniki ze szpinakiem są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Naleśniki warto podać z nadzieniem twarogowym. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Przepis na naleśniki ze szpinakiem warto włączyć do diety niejadków.

Alergeny w naleśnikach szpinakowych

Lista alergenów dla naleśników szpinakowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze naleśników szpinakowych

na 100g gotowej potrawy

Naleśniki szpinakowe to doskonała propozycja na podstawę do przygotowania pysznego obiadu. Szpinak wykorzystany do przygotowania dania stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(95g)
Energia (kcal)
131.57
124.99
Białko (g)
6.40
6.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(95g)
Węglowodany (g)
18.03
17.13
Węglowodany przyswajalne (g)
17.81
16.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.22
0.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(95g)
Tłuszcz (g)
3.78
3.59
Tłuszcze nasycone (g)
1.71
1.63
Tłuszcze nienasycone (g)
2.07
1.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.44
1.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.63
0.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
64.38
61.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(95g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.60
0.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.59
1.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
59.78
56.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(95g)
Sód (mg)
42.00
39.90
Potas (mg)
144.65
137.41
Wapń (mg)
56.66
53.83
Fosfor (mg)
90.72
86.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.46
20.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.81
1.72
Cynk (mg)
0.61
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników szpinakowych 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników szpinakowych

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Woda gazowana
250 ml
1 szklanka
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 250 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna typ 500
225 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 225 g
Szpinak
100 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 100 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka stołowa
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
25.00