Naleśniki szpinakowe
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Woda gazowana - 1 szklanka (250 ml)
- Jajko (3 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (225 g)
- Szpinak (100 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka stołowa (10 ml)
Przepis na naleśniki szpinakowe krok po kroku
Szpinak umyj i osusz.
Do kielicha blendera wlej mleko, dodaj szpinak i składniki miksuj dłuższą chwilę, do momentu otrzymania gładkiej masy.
Następnie do blendera dodaj mąkę, jajka olej, szczyptę soli oraz wodę. Składniki zmiksuj, aby otrzymać jednolite i gładkie ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietany.
Ciasto na naleśniki odstaw na 15 minut.
Po tym czasie rozgrzej patelnię do naleśników i smaż partie ciasta z dwóch stron (do całkowitego ścięcia masy).
Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników szpinakowych
Naleśniki szpinakowe doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Jako nadzienie do naleśników w szpinakowych świetnie sprawdzi się twaróg na słono. Smaczne naleśniki stanowią doskonałą propozycję na przemycenie do diety wartościowych produktów. Przepis na naleśniki szpinakowe jest bardzo porosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mleko, woda gazowana, jajka, mąka pszenna, szpinak, olej rzepakowy oraz sól.
A jak zrobić naleśniki szpinakowe? Szpinak umyj i osusz. Do kielicha blendera wlej mleko, dodaj szpinak i składniki miksuj dłuższą chwilę, do momentu otrzymania gładkiej masy. Następnie do blendera dodaj mąkę, jajka olej, szczyptę soli oraz wodę. Składniki zmiksuj, aby otrzymać jednolite i gładkie ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietany. Ciasto na naleśniki odstaw na 15 minut. Po tym czasie rozgrzej patelnię do naleśników i smaż partie ciasta z dwóch stron (do całkowitego ścięcia masy). Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Szpinak to skarbnica cennych składników odżywczych, do których zaliczyć możemy witaminy, składniki mineralne, beta-karoten oraz luteinę. Do witamin obecnych w szpinaku możemy zaliczyć witaminę A, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B, natomiast do składników mineralnych żelazo, potas, magnez, fosfor, sód oraz cynk. Szpinak jest nisko kaloryczne, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej. Dodatkowo obecność kwasu foliowego sprawia, że warzywo warto włączyć w diecie kobiet w ciąży lub starających się o dziecko - kwas ten spożywany w odpowiedniej ilości zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej u płodu.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi zielone naleśniki. Naleśniki ze szpinakiem są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Naleśniki warto podać z nadzieniem twarogowym. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Przepis na naleśniki ze szpinakiem warto włączyć do diety niejadków.
Alergeny w naleśnikach szpinakowych
Lista alergenów dla naleśników szpinakowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze naleśników szpinakowych
Naleśniki szpinakowe to doskonała propozycja na podstawę do przygotowania pysznego obiadu. Szpinak wykorzystany do przygotowania dania stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do diety.
Energia i białka
(95g)
Węglowodany
(95g)
Tłuszcze
(95g)
Witaminy
(95g)
Składniki mineralne
(95g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.