Przepis na naleśniki po wietnamsku banh xeo krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, kurkuma
To będzie niezbędne
miska, szpatułka, patelnia

Mąkę mieszamy z przyprawami i wodą (350 ml) do momentu uzyskania jednolitej masy.

Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cienkie naleśniki.

Naleśniki po wietnamsku Banh Xeo
Naleśniki po wietnamsku Banh Xeo
Koszt przygotowania dania
1.26 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
182 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
40

Naleśniki po wietnamsku Banh Xeo - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o naleśnikach po wietnamsku banh xeo

Pyszne naleśniki po wietnamsku banh xeo to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Naleśniki z mąki ryżowej są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Dodatek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je doprawić ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić naleśniki po wietnamsku banh xeo? Przygotowanie ich jest proste. Na początku mąkę ryżową mieszamy z wodą (350ml) oraz przyprawami do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cienkie naleśniki.

Przepis na naleśniki po wietnamsku banh xeo nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki ryżowej, która posiada wiele wartości odżywczych. Mamy dwa rodzaje mąki – białą i brązową. Są przede wszystkim doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który wpływa na poprawę pracy naszego układu pokarmowego oraz obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Produkt dostarcza nam witaminy z grupy B, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, ale możemy w niej także znaleźć magnez, żelazo lub cynk, który odpowiada za dobry stan włosów, skóry i paznokci. Mąką ryżowa nie zawiera w składzie glutenu, dzięki czemu jest bezpieczna dla osób z alergią na gluten lub chorujących na celiakię. Dzięki lektynie posiada również właściwości antynowotworowe. Możemy ją przygotować samodzielnie w domu. Do jej wykonania potrzebujemy ryżu białego lub brązowego oraz robota kuchennego. Wsypujemy do niego suche ziarna i mielimy na proszek.

Wietnamskie naleśniki odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Wartości odżywcze naleśników po wietnamsku banh xeo

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kalorie)
455.00 kcal
182.00 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz
17.85 g
7.14 g
Tłuszcze nasycone
1.67 g
0.67 g
Tłuszcze nienasycone
16.18 g
6.47 g
Tłuszcze jednonasycone
11.37 g
4.55 g
Tłuszcze wielonasycone
4.82 g
1.93 g
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników po wietnamsku banh xeo 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w naleśnikach po wietnamsku banh xeo

Lista alergenów dla naleśników po wietnamsku banh xeo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na naleśniki po wietnamsku banh xeo

Cena przygotowania naleśników po wietnamsku banh xeo

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka ryżowa
150 g
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
14.00
Jak oceniasz przepis na naleśniki po wietnamsku banh xeo
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób