Naleśniki po wietnamsku Banh Xeo

Opublikowano: 21.12.2021 r., 7:55 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki po wietnamsku Banh Xeo
Naleśniki po wietnamsku Banh Xeo
Naleśniki po wietnamsku Banh Xeo to pomysł na niecodzienny dodatek do obiadu, który jest pyszny w smaku. Możesz je przygotować z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Przygotowanie 60 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 25 min
182 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka ryżowa 1 szklanka (150 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, kurkuma
Sprzęt kuchenny
miska, szpatułka, patelnia

Przepis na naleśniki po wietnamsku banh xeo krok po kroku

Mąkę mieszamy z przyprawami i wodą (350 ml) do momentu uzyskania jednolitej masy.

Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cienkie naleśniki.

Jak oceniasz przepis na naleśniki po wietnamsku banh xeo
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,3% osób

Więcej informacji na temat naleśników po wietnamsku banh xeo

Pyszne naleśniki po wietnamsku banh xeo to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Naleśniki z mąki ryżowej są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Dodatek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je doprawić ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić naleśniki po wietnamsku banh xeo? Przygotowanie ich jest proste. Na początku mąkę ryżową mieszamy z wodą (350ml) oraz przyprawami do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cienkie naleśniki.

Przepis na naleśniki po wietnamsku banh xeo nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki ryżowej, która posiada wiele wartości odżywczych. Mamy dwa rodzaje mąki – białą i brązową. Są przede wszystkim doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który wpływa na poprawę pracy naszego układu pokarmowego oraz obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Produkt dostarcza nam witaminy z grupy B, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, ale możemy w niej także znaleźć magnez, żelazo lub cynk, który odpowiada za dobry stan włosów, skóry i paznokci. Mąką ryżowa nie zawiera w składzie glutenu, dzięki czemu jest bezpieczna dla osób z alergią na gluten lub chorujących na celiakię. Dzięki lektynie posiada również właściwości antynowotworowe. Możemy ją przygotować samodzielnie w domu. Do jej wykonania potrzebujemy ryżu białego lub brązowego oraz robota kuchennego. Wsypujemy do niego suche ziarna i mielimy na proszek.

Wietnamskie naleśniki odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Alergeny w naleśnikach po wietnamsku banh xeo

Lista alergenów dla naleśników po wietnamsku banh xeo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na naleśniki po wietnamsku banh xeo

Wartości odżywcze naleśników po wietnamsku banh xeo

na 100g gotowej potrawy

Naleśniki z mąki ryżowej to dodatek, który możemy włączyć do swojego menu na stałe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
455.00
182.00
Białko (g)
4.96
1.98
Fenyloalanina (mg)
0.27
0.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
66.75
26.70
Węglowodany przyswajalne (g)
64.75
25.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.00
0.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
17.85
7.14
Tłuszcze nasycone (g)
1.67
0.67
Tłuszcze nienasycone (g)
16.18
6.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.37
4.55
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.82
1.93
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
0.00
0.00
Potas (mg)
63.33
25.33
Wapń (mg)
8.33
3.33
Żelazo (mg)
0.29
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników po wietnamsku banh xeo 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników po wietnamsku banh xeo

Koszt składników
14.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka ryżowa
150 g
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
14.00