Naleśniki po wietnamsku Banh Xeo
- Mąka ryżowa - 1 szklanka (150 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na naleśniki po wietnamsku banh xeo krok po kroku
Mąkę mieszamy z przyprawami i wodą (350 ml) do momentu uzyskania jednolitej masy.
Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cienkie naleśniki.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników po wietnamsku banh xeo
Pyszne naleśniki po wietnamsku banh xeo to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Naleśniki z mąki ryżowej są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Dodatek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je doprawić ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić naleśniki po wietnamsku banh xeo? Przygotowanie ich jest proste. Na początku mąkę ryżową mieszamy z wodą (350ml) oraz przyprawami do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cienkie naleśniki.
Przepis na naleśniki po wietnamsku banh xeo nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki ryżowej, która posiada wiele wartości odżywczych. Mamy dwa rodzaje mąki – białą i brązową. Są przede wszystkim doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który wpływa na poprawę pracy naszego układu pokarmowego oraz obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Produkt dostarcza nam witaminy z grupy B, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, ale możemy w niej także znaleźć magnez, żelazo lub cynk, który odpowiada za dobry stan włosów, skóry i paznokci. Mąką ryżowa nie zawiera w składzie glutenu, dzięki czemu jest bezpieczna dla osób z alergią na gluten lub chorujących na celiakię. Dzięki lektynie posiada również właściwości antynowotworowe. Możemy ją przygotować samodzielnie w domu. Do jej wykonania potrzebujemy ryżu białego lub brązowego oraz robota kuchennego. Wsypujemy do niego suche ziarna i mielimy na proszek.
Wietnamskie naleśniki odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.
Alergeny w naleśnikach po wietnamsku banh xeo
Lista alergenów dla naleśników po wietnamsku banh xeo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na naleśniki po wietnamsku banh xeo
Wartości odżywcze naleśników po wietnamsku banh xeo
Naleśniki z mąki ryżowej to dodatek, który możemy włączyć do swojego menu na stałe.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.