Naleśniki po meksykańsku z sosem czosnkowym

Opublikowano: 26.01.2022 r., 15:54 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki po meksykańsku z sosem czosnkowym na różowym tle
Naleśniki po meksykańsku z sosem czosnkowym
Przygotowanie naleśników po meksykańsku z sosem czosnkowym zajmie tylko chwilę. Następnie na Twoim stole pojawi się pyszne, aromatyczne i sycące danie.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
309 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (130 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 2% 1 szklanka (240 ml)
  • Woda gazowana 3/4 szklanki (180 ml)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (30 ml)
  • Mięso mielone wołowe (450 g)
  • Kukurydza konserwowa (200 g)
  • Fasola czerwona (200 g)
  • Przecier pomidorowy z solą 1 szklanka (240 g)
  • Jogurt naturalny 7 łyżek (70 ml)
  • Majonez 1 łyżka (10 g)
  • Ketchup 1 łyżka (10 g)
  • Czosnek 3 ząbki (21 g)
  • Cebula 1 sztuka (90 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka słodka, papryczka chilli świeża, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, patelnia do naleśników, praska do czosnku, miska

Przepis na naleśniki po meksykańsku z sosem czosnkowym krok po kroku

Do zaparzacza do herbaty wsyp łyżeczkę oregano i ziół prowansalskich. Włóż do kubka i zalej wrzątkiem na około minutę.

Do miseczki wlej jogurt, dodaj majonez, ketchup i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj odsączone przyprawy i pół łyżeczki soli. Dokładnie wymieszaj i odstaw.

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajka, mleko, wodę gazowaną, dwie łyżki oleju i szczyptę soli. Wymieszaj mikserem i odstaw na 20 minut, aż ciasto lekko zgęstnieje.

Cebulę pokrój w kostkę. Na sitku odsącz kukurydzę i czerwoną fasolę. Z papryczki chilli usuń nasiona i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Podsmaż na nim cebulę, aż zmięknie. Następnie dodaj mięso mielone i smaż, aż straci różowy kolor.

Dodaj przecier pomidorowy, chilli i przyprawy: łyżeczkę słodkiej papryki, bazylii, pieprzu ziołowego i szczyptę soli.

Dokładnie wymieszaj i dodaj fasolę z kukurydzą. Przykryj pokrywką i gotuj razem na małym ogniu. Od czasu do czasu zamieszaj.

W tym czasie rozgrzej patelnie do naleśników. Wlewaj na nią po 3/4 łyżki wazowej ciasta i smaż z obu stron.

Gdy naleśniki są już gotowe, wyłóż na każdy z nich sos i złóż w trójkąty.

Ułóż naleśniki na talerz i polej je sosem czosnkowym.

Smacznego!

Jak oceniasz przepis na naleśniki po meksykańsku z sosem czosnkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat naleśników po meksykańsku z sosem czosnkowym

Kuchnia meksykańska słynie z tego, że opiera się głównie na kukurydzy i nasionach roślin strączkowych. W sosie meksykańskim obowiązkowym składnikiem są właśnie te żółte ziarenka oraz najczęściej czerwona fasola. I nie brakuje ich również w naszym przepisie.

Jeśli zastanawiacie się jak zrobić naleśniki po meksykańsku z sosem czosnkowym na obiad, to główną rolę odgrywa tu pyszny farsz. Warto na początku wykonać sos czosnkowy, który podczas przygotowania reszty dania zdąży się dobrze „przegryźć”. Na pewno zaskoczy Was parzenie ziół, ale ten zabieg spowoduje, że dużo szybciej oddadzą one aromat do sosu, a nie tylko będą strzelać w zębach. W miseczce wymieszaj majonez, jogurt, ketchup, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Następnie wykonaj naleśniki. Wymieszaj jajka, mleko, wodę gazowaną, mąkę pszenną i 2 łyżki oleju. Odstaw ciasto, żeby zgęstniało. W tym czasie wykonaj farsz do naleśników.

Aby go wykonać potrzebujecie wołowiny, czerwonej fasoli, kukurydzy, cebuli i papryczki chilli. Całość będzie gęsta przez dodatek passaty pomidorowej i aromatycznych przypraw. Na patelni podsmaż cebulę. Następnie dodaj mięso i smaż, aż się zarumieni. Wlej passatę, dodaj przyprawy. Następnie dorzuć papryczkę i odsączoną kukurydzę z czerwoną fasolą. Dobrze dopraw i duś pod przykryciem. W tym czasie usmaż naleśniki. Jest pewne przysłowie, które sugeruje, że pierwszy naleśnik nigdy się nie udaje i zawsze ląduje w koszu. Tutaj kluczową rolę odgrywa odpowiednio nagrzana patelnia. Warto przed przewróceniem odczekać, aż naleśnik przestanie kleić się do patelni. Jeśli nią poruszysz, a placek delikatnie się przesunie to znak, że znacznie zmniejszyło się ryzyko rozerwania naleśnika podczas obracania.

Gdy te dobre naleśniki są już gotowe, napełnij je farszem i zwiń w trójkąty. Ułóż przygotowane, pyszne naleśniki na talerzu i polej je sosem czosnkowym.

Jak widzisz, przepis na naleśniki po meksykańsku z sosem czosnkowym jest niezwykle prosty w wykonaniu. Ten sprawdzony przepis będzie smacznym urozmaiceniem dla standardowych naleśników przygotowywanych na obiad.

Alergeny w naleśnikach po meksykańsku z sosem czosnkowym

Lista alergenów dla naleśników po meksykańsku z sosem czosnkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Jogurt naturalny
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze naleśników po meksykańsku z sosem czosnkowym

na 100g gotowej potrawy

Nasiona roślin strączkowych to bardzo dobre źródło białka w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
162.97
309.65
Białko (g)
8.98
17.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
15.75
29.93
Węglowodany przyswajalne (g)
13.77
26.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.99
3.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
7.28
13.84
Tłuszcze nasycone (g)
3.04
5.77
Tłuszcze nienasycone (g)
4.25
8.07
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.29
6.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.96
1.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
38.04
72.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
23.28
44.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.63
1.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.95
5.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.31
0.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.38
0.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
19.99
37.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.94
3.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
61.00
115.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
39.26
74.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
90.88
172.68
Potas (mg)
321.42
610.70
Wapń (mg)
45.47
86.39
Fosfor (mg)
126.55
240.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
28.21
53.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.86
3.54
Cynk (mg)
1.59
3.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników po meksykańsku z sosem czosnkowym 85
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników po meksykańsku z sosem czosnkowym

Koszt składników
74.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
130 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
240 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 240 ml
Woda gazowana
180 ml
3/4 szklanki
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.18
Za 180 ml
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Mięso mielone wołowe
450 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
12.38
Za 450 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Fasola czerwona
200 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 200 g
Przecier pomidorowy z solą
240 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 240 g
Jogurt naturalny
70 ml
7 łyżek
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 ml
Majonez
10 g
1 łyżka
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 10 g
Ketchup
10 g
1 łyżka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 g
Czosnek
21 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 21 g
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Koszt składników
74.30