Naleśniki po meksykańsku z sosem czosnkowym
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (130 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mleko 2% - 1 szklanka (240 ml)
- Woda gazowana - 3/4 szklanki (180 ml)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
- Mięso mielone wołowe (450 g)
- Kukurydza konserwowa (200 g)
- Fasola czerwona (200 g)
- Przecier pomidorowy z solą - 1 szklanka (240 g)
- Jogurt naturalny - 7 łyżek (70 ml)
- Majonez - 1 łyżka (10 g)
- Ketchup - 1 łyżka (10 g)
- Czosnek - 3 ząbki (21 g)
- Cebula - 1 sztuka (90 g)
Przepis na naleśniki po meksykańsku z sosem czosnkowym krok po kroku
Do zaparzacza do herbaty wsyp łyżeczkę oregano i ziół prowansalskich. Włóż do kubka i zalej wrzątkiem na około minutę.
Do miseczki wlej jogurt, dodaj majonez, ketchup i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj odsączone przyprawy i pół łyżeczki soli. Dokładnie wymieszaj i odstaw.
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajka, mleko, wodę gazowaną, dwie łyżki oleju i szczyptę soli. Wymieszaj mikserem i odstaw na 20 minut, aż ciasto lekko zgęstnieje.
Cebulę pokrój w kostkę. Na sitku odsącz kukurydzę i czerwoną fasolę. Z papryczki chilli usuń nasiona i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Podsmaż na nim cebulę, aż zmięknie. Następnie dodaj mięso mielone i smaż, aż straci różowy kolor.
Dodaj przecier pomidorowy, chilli i przyprawy: łyżeczkę słodkiej papryki, bazylii, pieprzu ziołowego i szczyptę soli.
Dokładnie wymieszaj i dodaj fasolę z kukurydzą. Przykryj pokrywką i gotuj razem na małym ogniu. Od czasu do czasu zamieszaj.
W tym czasie rozgrzej patelnie do naleśników. Wlewaj na nią po 3/4 łyżki wazowej ciasta i smaż z obu stron.
Gdy naleśniki są już gotowe, wyłóż na każdy z nich sos i złóż w trójkąty.
Ułóż naleśniki na talerz i polej je sosem czosnkowym.
Smacznego!
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników po meksykańsku z sosem czosnkowym
Kuchnia meksykańska słynie z tego, że opiera się głównie na kukurydzy i nasionach roślin strączkowych. W sosie meksykańskim obowiązkowym składnikiem są właśnie te żółte ziarenka oraz najczęściej czerwona fasola. I nie brakuje ich również w naszym przepisie.
Jeśli zastanawiacie się jak zrobić naleśniki po meksykańsku z sosem czosnkowym na obiad, to główną rolę odgrywa tu pyszny farsz. Warto na początku wykonać sos czosnkowy, który podczas przygotowania reszty dania zdąży się dobrze „przegryźć”. Na pewno zaskoczy Was parzenie ziół, ale ten zabieg spowoduje, że dużo szybciej oddadzą one aromat do sosu, a nie tylko będą strzelać w zębach. W miseczce wymieszaj majonez, jogurt, ketchup, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Następnie wykonaj naleśniki. Wymieszaj jajka, mleko, wodę gazowaną, mąkę pszenną i 2 łyżki oleju. Odstaw ciasto, żeby zgęstniało. W tym czasie wykonaj farsz do naleśników.
Aby go wykonać potrzebujecie wołowiny, czerwonej fasoli, kukurydzy, cebuli i papryczki chilli. Całość będzie gęsta przez dodatek passaty pomidorowej i aromatycznych przypraw. Na patelni podsmaż cebulę. Następnie dodaj mięso i smaż, aż się zarumieni. Wlej passatę, dodaj przyprawy. Następnie dorzuć papryczkę i odsączoną kukurydzę z czerwoną fasolą. Dobrze dopraw i duś pod przykryciem. W tym czasie usmaż naleśniki. Jest pewne przysłowie, które sugeruje, że pierwszy naleśnik nigdy się nie udaje i zawsze ląduje w koszu. Tutaj kluczową rolę odgrywa odpowiednio nagrzana patelnia. Warto przed przewróceniem odczekać, aż naleśnik przestanie kleić się do patelni. Jeśli nią poruszysz, a placek delikatnie się przesunie to znak, że znacznie zmniejszyło się ryzyko rozerwania naleśnika podczas obracania.
Gdy te dobre naleśniki są już gotowe, napełnij je farszem i zwiń w trójkąty. Ułóż przygotowane, pyszne naleśniki na talerzu i polej je sosem czosnkowym.
Jak widzisz, przepis na naleśniki po meksykańsku z sosem czosnkowym jest niezwykle prosty w wykonaniu. Ten sprawdzony przepis będzie smacznym urozmaiceniem dla standardowych naleśników przygotowywanych na obiad.
Alergeny w naleśnikach po meksykańsku z sosem czosnkowym
Lista alergenów dla naleśników po meksykańsku z sosem czosnkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Jogurt naturalny
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze naleśników po meksykańsku z sosem czosnkowym
Nasiona roślin strączkowych to bardzo dobre źródło białka w diecie.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.