Naleśniki po meksykańsku
- Mąka pszenna typ 550 - 1 szklanka (130 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki - 2 łyżki do ciasta naleśnikowego i 1 do farszu (30 ml)
- Mięso mielone wieprzowe (300 g)
- Fasola konserwowa - 1 puszka fasoli, po odsączeniu. Najlepiej będzie pasowała czerwona fasola. (240 g)
- Kukurydza konserwowa - 1 puszka po odsączeniu (220 g)
- Cebula - 1 duża (200 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Przecier pomidorowy z solą (200 g)
- Ser gouda (100 g)
Przepis na naleśniki po meksykańsku krok po kroku
Dokładnie wymieszaj ze sobą jajka, mąkę, mleko, 0,5 szklanki wody, 2 łyżki oleju i szczyptę soli. Następnie przejdź do
Na suchej patelni smaż naleśniki z obu stron.
W trakcie smażenia zacznij przygotowywać farsz meksykański. Pokrój cebulę w kostkę, zeszklij ją na rozgrzanej patelni, z 1 łyżką oleju, i dodaj posiekany czosnek.
Dodaj mięso mielone, 0,5 pęczka posiekanej natki pietruszki, przyprawy (szczyptę soli i pieprzu, po 1 łyżeczce ostrej papryki, słodkiej papryki i ziół prowansalskich) i wymieszaj. Smaż około 5 minut.
Na patelnie z mięsem wlej przecier pomidorowy i wymieszaj.
Odsącz fasolę i kukurydzę, opłucz je pod bieżącą wodą na sitku, wsyp na patelnię i smaż przez około 5 minut na wolnym ogniu.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Przygotowany farsz nałóż na naleśniki, zwiń je w rulon i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Posyp naleśniki startym serem i piecz przez około 15 minut.
Podawaj ze świeżą bazylią lub natką pietruszki.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki na słodko
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników po meksykańsku
Naleśniki to proste danie mączne, które powstaje po zmieszaniu kilku składników. Przepis jest bardzo prosty. Potrzebujemy mąki, jajek, mleka, wody, soli i oleju roślinnego. Nie ma dokładnej daty, kiedy zaczęto po raz pierwszy je przyrządzać. Danie te jest bardzo popularne i łatwe do przyrządzenia. Najbardziej polecaną mąką do smażenia naleśników jest mąka tortowa. Naleśniki polecane są zarówno na słodko jak i słono, dlatego można je konsumować na śniadanie, obiad lub kolację. Można podawać je posypane cukrem lub z nadzieniem (dżem, owoce), ale również jak w naszym przypadku z farszem meksykańskim. Ciasto na naleśniki meksykańskie robi się z tych samych składników co zwykłe naleśniki.
Naleśniki po meksykańsku zawierają farsz zrobiony z mięsa mielonego, czerwonej fasolki oraz kukurydzy. Do farszu można wykorzystać różne rodzaje mięsa mielonego, jednak w Polsce najbardziej popularna jest wieprzowina, która jest źródłem cennych składników odżywczych. Charakteryzuje się sporą zawartością białka, żelaza, potasu, wody i wapnia. Zawiera także sód, witaminę B1 i B2. Mięso polecane jest wszystkim, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie. Jako zamiennik można wykorzystać również mięso wołowe lub drobiowe.
Czerwona fasola natomiast zawiera wiele cennych wartości odżywczych odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, m.in. błonnik, żelazo czy witaminy z grupy B. Jedzona regularnie wspomaga pracę serca, wzmacnia odporność, poprawia pamięć i koncentrację, pomaga schudnąć, wykazuje właściwości przeciwdepresyjne, a także zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Również kukurydza ma również dużą wartość odżywczą i pozytywnie wpływa na zdrowie. Jest przede wszystkim źródłem kwasów OMEGA-3. Kukurydza ma wiele przeciwutleniaczy, błonnik, który ułatwia trawienie oraz wiele witamin i niezbędnych minerałów. Poza tym ziarna kukurydzy nie zawierają glutenu.
Naleśniki z mięsem mielonym, z czerwoną fasolką i kukurydzą to danie, które z pewnością jest warte spróbowania. Naleśniki meksykańskie najlepiej smakują zapiekane w piekarniku z serem żółtym.
Sprawdź poniżej przepis na naleśniki z farszem meksykańskim.
Alergeny w naleśnikach po meksykańsku
Lista alergenów dla naleśników po meksykańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Ser gouda
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze naleśników po meksykańsku
Energia i białka
(420g)
Węglowodany
(420g)
Tłuszcze
(420g)
Witaminy
(420g)
Składniki mineralne
(420g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.