Naleśniki po bolońsku

Opublikowano: 25.09.2022 r., 12:53 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki po bolońsku podane na białym talerzu.
Naleśniki po bolońsku
Naleśniki po bolońsku to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Naleśniki idealnie sprawdzą się także podczas spotkań w gronie znajomych. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 30 min
657 kcal
Kcal w porcji
375 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (350 g)
  • Mleko 3,2% 1 szklanka (250 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Mięso mielone wieprzowe (500 g)
  • Cebula 2 średnia sztuki (200 g)
  • Passata pomidorowa (500 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Marchewka 2 małe sztuki (200 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Masło (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, patelnia do naleśników, mikser, duża miska

Przepis na naleśniki po bolońsku krok po kroku

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Marchew obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj marchew i podsmaż.

Na patelni umieść mięso mielone i smaż przez 5-6 minut.

Dodaj na patelnię passatę pomidorową, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.

Duś pod przykryciem przez 20 minut.

Dodaj oregano i wymieszaj.

Do miski wbij jajka, wlej mleko i dodaj sól oraz pieprze.

Zmiksuj do połączenia składników.

Dodaj mąkę pszenną oraz roztopione masło i wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.

Rozgrzej patelnie i smaż naleśniki partiami na złoty kolor.

Ser żółty zetrzyj na tarce.

Naleśniki nafaszeruj sosem bolońskim i serem żółtym.

Zwiń naleśniki i obsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu.

Podawaj na dużym talerzu.

Jak oceniasz przepis na naleśniki po bolońsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób

Więcej informacji na temat naleśników po bolońsku

Naleśniki po bolońsku to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Naleśniki przygotować można także w formie zapiekanki z dodatkiem beszamelu i tartego sera. Naleśniki z mięsem mielonym są doskonałe jako danie na imprezę ze znajomymi. Przepis na naleśniki po bolońsku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mleko, jajka, mięso mielone wieprzowe, cebula, passata pomidorowa, ser żółty, marchew, olej rzepakowy, papryka słodka, papryka ostra, oregano, sól, pieprz, masło.

Jak zrobić naleśniki po bolońsku? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Marchew obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj marchew i podsmaż. Na patelni umieść mięso mielone i smaż przez 5-6 minut. Dodaj na patelnię passatę pomidorową, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Duś pod przykryciem przez 20 minut. Dodaj oregano i wymieszaj. Do miski wbij jajka, wlej mleko i dodaj sól oraz pieprze. Zmiksuj do połączenia składników. Dodaj mąkę pszenną oraz roztopione masło i wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. Rozgrzej patelnie i smaż naleśniki partiami na złoty kolor. Ser żółty zetrzyj na tarce. Naleśniki nafaszeruj sosem bolońskim i serem żółtym. Zwiń naleśniki i obsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu. Podawaj na dużym talerzu.

Mięso mielone wieprzowe jest dobrym źródłem białka zwierzęcego, zawiera także witaminy z grupy B oraz żelazo. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego przenoszenia tlenu do komórek naszego ciała. Mięso wieprzowe zawiera jednak spore ilości tłuszczu, jeśli chcesz ograniczyć ilość spożywanych kalorii, wybierz chudszy kawałek do zmielenia zamiast gotowego zmielonego mięsa.

Podsumowując pyszne naleśniki z pomidorami to doskonała propozycja na pyszne i łatwe do zrobienia danie. Naleśniki sprawdzą się na obiad w gronie znajomych. Szybkie do zrobienia naleśniki przygotować można także z sosem warzywnym lub na słodko. Naleśniki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w naleśnikach po bolońsku

Lista alergenów dla naleśników po bolońsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Ser żółty
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze naleśników po bolońsku

na 100g gotowej potrawy

Naleśniki po bolońsku to danie zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Naleśniki zawierają sporo białka pochodzenia zwierzęcego. Naleśniki można przygotować w wersji pełnoziarnistej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kcal)
175.24
657.15
Białko (g)
8.77
32.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany (g)
14.90
55.86
Węglowodany przyswajalne (g)
14.12
52.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.78
2.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz (g)
9.04
33.89
Tłuszcze nasycone (g)
4.53
16.98
Tłuszcze nienasycone (g)
4.51
16.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.59
13.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.91
3.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
58.52
219.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(375g)
Witamina A (µg (mcg))
110.22
413.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
1.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.51
13.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
33.96
127.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
1.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.31
8.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.28
124.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
768.43
2881.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód (mg)
112.92
423.45
Potas (mg)
245.29
919.83
Wapń (mg)
62.30
233.61
Fosfor (mg)
121.45
455.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.65
73.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.60
5.99
Cynk (mg)
1.06
3.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników po bolońsku 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników po bolońsku

Koszt składników
54.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Cebula
200 g
2 średnia sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Passata pomidorowa
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Ser żółty
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
54.20