Naleśniki na maślance

Opublikowano: 13.03.2021 r., 20:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Na jednym talerzu znajdują się naleśniki na maślance, natomiast na drugim zielone gałązki i widelczyk. W oddali znajduje się miseczka z białym kremem.
Naleśniki na maślance
Naleśniki na maślance to doskonała baza pod szybkie naleśniki wytrawne, ale możesz je również podać ze słodkim nadzieniem. Świetnie sprawdzą się jako podwieczorek.
Przygotowanie 15 min
323 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 1850 (200 g)
  • Maślanka 1% (250 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cukier (30 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia do naleśników, mikser

Przepis na naleśniki na maślance krok po kroku

Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli, cukier, jajko, olej oraz maślankę.

Ciasto energicznie wymieszaj, aby nie pozostały grudki (możesz użyć miksera).

Ciasto naleśnikowe w porcjach usmaż z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni (możesz delikatnie posmarować ją olejem).

Jak oceniasz przepis na naleśniki na maślance
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat naleśników na maślance

Naleśniki na maślance zamiast mleka będą bardziej pulchne. Jest to doskonała baza pod naleśniki wytrawne oraz z dodatkiem twarogu lub owoców. Przepis nie jest czasochłonny i nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Ciasto na naleśniki z maślanką przygotujesz w 5 minut, smażenie zajmie około 10 minut.

Naleśniki z maślanki dzięki swej prostocie możesz przygotowywać nawet codziennie. Potrzebujesz tylko mąki, maślanki, jaj, soli, cukru, oleju oraz chwili wolnego czasu. Są dobrą alternetywą dla tradycyjnych naleśników. Składniki nie są kosztowne, dlatego warto wypróbować ten przepis.

Placki z maślanki dostarczą wielu cennych składników odżywczych. W zależności od użytej mąki będą różniły się zawartością błonnika oraz składników mineralnych i witamin. W tym przepisie użyjemy mąki pełnoziarnistej.

Mąki pełnoziarniste bogate są w witaminy z grupy B, cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, selen i żelazo. Są również źródłem kwasów fenolowych, które pełnią funkcję antyoksydacyjną. Ten rodzaj mąki może być stosowany przez osoby chorujące na cukrzycę, ponieważ węglowodany trawią się wolniej i poziom cukru we krwi jest podnoszony stopniowo. Produkt jest bogaty w błonnik, przez co sprawi, że po spożyciu naleśników na jego bazie organizm będzie dłużej syty.

Maślanka jest fermentowanym napojem mlecznym. Zawiera mało kalorii oraz jest lekkostrawna. Zawiera kwas mlekowy oraz bakterie fermentacji mlekowej, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelit. Zawiera w swoim składzie wapń, który zapobiega osteoporozie oraz pozytywnie wpływa na układ krwionośny. Witaminy z grupy B wspomagają prawidłową pracę układu nerwowego a lecytyna poprawia pamięć i koncentrację, spowalnia procesy straszenia się komórek oraz uczestniczy w metabolizmie tłuszczy.

Podsumowując naleśniki na maślance to dobra baza pod farsz wytrawny lub owocowy. Produkty użyte do ich przygotowania pozytywnie wpływają na zachowanie sytości podczas diety redukcyjnej, usprawniają pracę układu nerwowego oraz spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Alergeny w naleśnikach na maślance

Lista alergenów dla naleśników na maślance przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Maślanka 1%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze naleśników na maślance

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
230.82
323.15
Białko (g)
8.03
11.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
32.68
45.75
Węglowodany przyswajalne (g)
28.93
40.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.75
5.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
7.69
10.77
Tłuszcze nasycone (g)
2.09
2.92
Tłuszcze nienasycone (g)
5.60
7.85

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina B6 (mg)
0.13
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.00
2.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.59
28.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
80.42
112.59
Potas (mg)
213.45
298.83
Wapń (mg)
70.28
98.40
Fosfor (mg)
183.26
256.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
54.18
75.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.56
2.19
Miedź (mg)
0.35
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników na maślance brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników na maślance

Koszt składników
22.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 1850
200 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Maślanka 1%
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
30 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
22.50