Przepis na naleśniki kakaowe krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia do naleśników

Do miski wbij jajka, dodaj 150 g cukru, mleko i zmiksuj.

Przesiej mąkę i kakao, zmiksuj do połączenia składników.

Rozpuść masło i dodaj do ciasta, wymieszaj.

Ciasto na naleśniki powinno być dość rzadkie.

Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż placki, aż będą rumiane z obu stron.

Naleśniki posmaruj serkiem mascarpone i złóż w trójkąty.

Na patelni umieść maliny, wsyp 50 g cukru i podduś przez 4 minuty, dodaj liście mięty i polej naleśniki.

Naleśniki kakaowe podane na talerzu.
Naleśniki kakaowe
Koszt przygotowania dania
56.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
671 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
67

Naleśniki kakaowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o naleśnikach kakaowych

Naleśniki kakaowe to doskonały pomysł na śniadanie na słodko. Pyszne naleśniki można podać także na deser lub zrobić z nich ciasto. Przepis na naleśniki kakaowe jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do przygotowania naleśników potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, cukier, mleko, jajka, kakao, masło, serek mascarpone, maliny mrożone, mięta.

Jak zrobić naleśniki kakaowe? Do miski wbij jajka, dodaj cukier, mleko i zmiksuj. Przesiej mąkę i kakao, zmiksuj do połączenia składników. Rozpuść masło i dodaj do ciasta, wymieszaj. Ciasto na naleśniki powinno być dość rzadkie. Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż placki, aż będą rumiane z obu stron. Naleśniki posmaruj serkiem mascarpone i złóż w trójkąty. Na patelni umieść maliny, wsyp cukier i podduś przez 4 minuty, dodaj liście mięty i polej naleśniki. Naleśniki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce i podsmażyć na patelni przed podaniem.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Serek mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu, aż 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu.

Podsumowując prosty przepis na naleśniki wykonasz bez większego problemu. Naleśniki z kakao można podać na śniadanie z dżemem lub serkiem homogenizowanym. Z naleśników przygotowywać można także desery, jednym z nich jest tort naleśnikowy, przekładany bitą śmietaną z mascarpone. Naleśniki można spożywać na ciepło i na zimno. Możesz je podać jako drugie śniadanie dla dzieci.

Wartości odżywcze naleśników kakaowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kalorie)
248.78 kcal
671.70 kcal
Białko
5.28 g
14.25 g

Węglowodany w naleśnikach kakaowych

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany
28.62 g
77.26 g
Węglowodany przyswajalne
26.65 g
71.96 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.96 g
5.30 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz
13.12 g
35.42 g
Tłuszcze nasycone
11.38 g
30.71 g
Tłuszcze nienasycone
1.74 g
4.71 g
Cholesterol
35.66 mg
96.29 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na naleśniki kakaowe

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina B6
0.05 mg
0.13 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C
5.17 mg
13.95 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.63 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.41 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
1.65 mg
4.45 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany
37.85 µg (mcg)
102.18 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na naleśniki kakaowe

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód
18.06 mg
48.76 mg
Potas
130.05 mg
351.13 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
71.23 mg
192.33 mg
Fosfor
74.21 mg
200.37 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
25.21 mg
68.07 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
1.67 mg
4.50 mg
Cynk
0.56 mg
1.51 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.36 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników kakaowych 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w naleśnikach kakaowych

Lista alergenów dla naleśników kakaowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • mascarpone

Cena przygotowania naleśników kakaowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mleko 3,2%
700 ml
3 niepełne szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Masło
140 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 140 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Maliny
500 g
8.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Liście mięty
30 g
6.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Koszt składników
69.00
Jak oceniasz przepis na naleśniki kakaowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82.9% osób