Naleśniki kakaowe
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (600 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Mleko 3,2% - 3 niepełne szklanki (700 ml)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Masło (140 g)
- Mascarpone (500 g)
- Maliny (500 g)
- Liście mięty (30 g)
Przepis na naleśniki kakaowe krok po kroku
Do miski wbij jajka, dodaj 150 g cukru, mleko i zmiksuj.
Przesiej mąkę i kakao, zmiksuj do połączenia składników.
Rozpuść masło i dodaj do ciasta, wymieszaj.
Ciasto na naleśniki powinno być dość rzadkie.
Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż placki, aż będą rumiane z obu stron.
Naleśniki posmaruj serkiem mascarpone i złóż w trójkąty.
Na patelni umieść maliny, wsyp 50 g cukru i podduś przez 4 minuty, dodaj liście mięty i polej naleśniki.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników kakaowych
Naleśniki kakaowe to doskonały pomysł na śniadanie na słodko. Pyszne naleśniki można podać także na deser lub zrobić z nich ciasto. Przepis na naleśniki kakaowe jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do przygotowania naleśników potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, cukier, mleko, jajka, kakao, masło, serek mascarpone, maliny mrożone, mięta.
Jak zrobić naleśniki kakaowe? Do miski wbij jajka, dodaj cukier, mleko i zmiksuj. Przesiej mąkę i kakao, zmiksuj do połączenia składników. Rozpuść masło i dodaj do ciasta, wymieszaj. Ciasto na naleśniki powinno być dość rzadkie. Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż placki, aż będą rumiane z obu stron. Naleśniki posmaruj serkiem mascarpone i złóż w trójkąty. Na patelni umieść maliny, wsyp cukier i podduś przez 4 minuty, dodaj liście mięty i polej naleśniki. Naleśniki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce i podsmażyć na patelni przed podaniem.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Serek mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu, aż 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu.
Podsumowując prosty przepis na naleśniki wykonasz bez większego problemu. Naleśniki z kakao można podać na śniadanie z dżemem lub serkiem homogenizowanym. Z naleśników przygotowywać można także desery, jednym z nich jest tort naleśnikowy, przekładany bitą śmietaną z mascarpone. Naleśniki można spożywać na ciepło i na zimno. Możesz je podać jako drugie śniadanie dla dzieci.
Alergeny w naleśnikach kakaowych
Lista alergenów dla naleśników kakaowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
- mascarpone
Wartości odżywcze naleśników kakaowych
Naleśniki kakaowe to słodki wyrób zawierający dużą ilość cukru. Cukier dodany do naleśników możesz zamienić na ksylitol lub erytrytol. Jeśli chcesz, aby naleśniki zawierały większą ilość błonnika, zamień mąkę pszenną na orkiszową.
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy
(270g)
Składniki mineralne
(270g)
-
mąka pszenna,
cukier,
mleko,
kakao,
masło,
mascarpone,
maliny,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.