Przepis na naleśniki francuskie krok po kroku

Składniki dla 9 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patelnia do naleśników, mikser, rondelek

Masło roztop w rondelku.

Do naczynia blendera wlej mleko, szklankę wody, dodaj jajka. Lekko wymieszaj, wsyp mąkę i dodaj roztopione masło.

Miksuj na najwyższym poziomie szybkości przez ok. 40-60 sekund.

Przykryj i wstaw ciasto do lodówki na 2-3 godziny.

Patelnię posmaruj olejem i rozgrzej, aż pojawi się dym.

Zdejmij patelnię z ognia i wlej porcję ciasta, obracając patelnią, aby ciasto równomiernie się rozprowadziło.

Postaw patelnię na ogniu na ok. minutę, po czym potrząśnij i łopatką sprawdź, czy spód naleśnika jest już zarumieniony.

Przewróć na drugą stronę na 30-40 sekund.

Często zadawane pytania

francuskie naleśniki
naleśniki francuskie
Koszt przygotowania dania
6.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
216 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Naleśniki francuskie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o naleśnikach francuskich

Naleśniki francuskie, tak zwane crepes, to bardzo cienkie naleśniki przygotowywane z mąki pszennej, które idealnie sprawdzają się na słodko, jako pomysł na śniadanie lub deser. Są bardzo delikatne, wręcz rozpływają się w ustach, a z odpowiednim nadzieniem, według wielu osób to najlepszy i najsmaczniejszy rodzaj naleśników. Choć wywodzą się z Francji i to tam można je spotkać praktycznie na każdym kroku, obecnie zyskują popularność na całym świecie i coraz większe zainteresowanie budzi kwestia tego, jak zrobić naleśniki francuskie samodzielnie w domu. Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty, sprawdzony przepis, z którego pomocą przygotujesz to pyszne, słodkie danie, idealne dla całej rodziny, dobre również dla dzieci. Składniki niezbędne do ich przygotowania nie różnią się znacząco od tych potrzebnych do przygotowania tradycyjnych naleśników. Potrzebujesz jedynie mąki, mleka krowiego, jajek oraz tłuszczu do smażenia. Do naleśników francuskich dodatkowo dodaje się 2-3 łyżki roztopionego masła. Niezwykle ważne jest prawidłowe odmierzanie porcji ciasta oraz czas smażenia. Zbyt duża ilość ciasta wylana na patelnię spowoduje, że naleśnik będzie grubszy i mniej delikatny. Na ogół zakłada się, że na jednego naleśnika powinno przypadać ok. ¼ szklanki ciasta, jednak tak naprawdę trzeba samodzielnie wypróbować różne ilości i metodą prób i błędów dojść do tej, która będzie najbardziej odpowiednia. Niezwykle ważne są również odpowiednie patelnie. W sklepach ze sprzętem kuchennym coraz częściej można znaleźć specjalne patelnie do naleśników francuskich, które na ogół mają większą średnicę i zdecydowanie niższe boki. Jeśli nie masz takiej patelni nic straconego, możesz spróbować przygotować je również na każdej innej, jednak specjalistyczna patelnia to na pewno duże ułatwienie. Naleśniki francuskie najlepiej smakują na ciepło, od razu po usmażeniu, podawane na słodko na przykład z nutellą i bananem, owocami, czy dżemem. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis na naleśniki francuskie, które zawsze wychodzą smaczne i udane.

Wartości odżywcze naleśników francuskich

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
216.76 kcal
216.76 kcal
Białko
9.01 g
9.01 g

Węglowodany w naleśnikach francuskich

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
22.15 g
22.15 g
Węglowodany przyswajalne
22.15 g
22.15 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
10.18 g
10.18 g
Tłuszcze nasycone
4.64 g
4.64 g
Tłuszcze nienasycone
5.55 g
5.55 g
Tłuszcze jednonasycone
4.07 g
4.07 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.48 g
1.48 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
125.40 mg
125.40 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na naleśniki francuskie

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.10 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.99 µg (mcg)
0.99 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.30 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.31 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.89 mg
1.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
55.46 µg (mcg)
55.46 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na naleśniki francuskie

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
58.22 mg
58.22 mg
Potas
133.65 mg
133.65 mg
Wapń
67.14 mg
67.14 mg
Fosfor
131.71 mg
131.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.89 mg
17.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.08 mg
2.08 mg
Cynk
0.84 mg
0.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników francuskich 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w naleśnikach francuskich

Lista alergenów dla naleśników francuskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania naleśników francuskich

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
200 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
30 g
3 łyżki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
23.50
Jak oceniasz przepis na naleśniki francuskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób