Naleśniki czekoladowe

Opublikowano: 13.03.2021 r., 17:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czekoladowe naleśniki z orzechami
Naleśniki czekoladowe
Naleśniki czekoladowe to ulubiony deser najmłodszych. Jest to danie szybkie i tanie w przygotowaniu, dlatego warto po nie sięgać jako zamiennik słodyczy.
Przygotowanie 20 min
698 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (200 g)
  • Mleko 3,2% (250 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Kakao 16% (proszek) (20 g)
  • Mascarpone (300 g)
  • Banan - 3 średnie sztuki (300 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia do naleśników

Przepis na naleśniki czekoladowe krok po kroku

Przygotuj ciasto naleśnikowe: w tym celu dokładnie wymieszaj mąkę, mleko, jaja oraz kakao.

Na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem usmaż porcje ciasta naleśnikowego, aż do momentu jego ścięcia z dwóch stron.

Gotowe naleśniki posmaruj serkiem mascarpone i ułóż na nim plasterki banana. Posmarowane naleśniki zwiń w rulon lub złóż w trójkąt.

Jak oceniasz przepis na naleśniki czekoladowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,4% osób

Więcej informacji na temat naleśników czekoladowych

Naleśniki czekoladowe to prosty przepis na pyszną przekąskę. Sprawdzą się jako deser dla dzieci i dorosłych. Przygotowanie tej potrawy wymaga około 20 minut czasu. Nie jest to przepis pracochłonny, ani skomplikowany, dlatego poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz.

Pewnie zastanawiasz się jak zrobić czekoladowe naleśniki? Otóż do ich przyrządzenia potrzebujesz mleka, mąki, jajka, kakao, twarożku mascarpone oraz banana. Wszystkie składniki poza dwoma ostatnimi miksujesz i smażysz na patelni teflonowej. Następnie smarujesz naleśniki serkiem, kładziesz na nim kawałki banana i zawijasz. Aby ciasto z czekoladowych naleśników było puszyste możesz dodać odrobiny wody gazowanej. Ciemne naleśniki z kakao możesz wykonać w dwóch odsłonach. Z jasnym środkiem (używasz wtedy produktów wyżej wymienionych) lub z ciemnym środkiem. Nadzienie czekoladowe będzie wymagało użycia dodatkowo gorzkiej czekolady, którą należy rozpuścić lub pokroić w drobną kostkę i wymieszać z serkiem.

Wybór banana jako składnika nadzienia dostarczy organizmowi dużej ilości potasu, który obniży ciśnienie tętnicze krwi. Banany zawierają również spore ilości magnezu pozytywnie wpływającego na układ nerwowy, poprawę nastroju, obniżenie stresu oraz wspomaganie walki z bezsennością. Spożywanie tego produktu poprawia również samopoczucie, dzieje się tak gdyż banany zawierają tryptofan, który pobudza wydzielanie serotoniny, hormonu szczęścia. Obecność witaminy C, A oraz E opóźnia proces starzenia się organizmu, a co za tym idzie powstawanie zmarszczek. Witaminy te chronią skórę przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Obecność witaminy C wspomaga rownież wchłanianie żelaza, więc warto włączyć banany do diety osób zmagających się z anemią. Dodatkowo witamina ta wzmacnia odporność organizmu, co jest niezwykle ważne w okresie jesienno zimowym.

Podsumowując naleśniki czekoladowe będą stanowiły pyszną przekąskę oraz dostarczą wielu cennych składników odżywczych do organizmu. Nie warto odmawiać sobie przyjemności spróbowania tej propozycji potrawy, mimo iż jest ona kaloryczna.

Alergeny w naleśnikach czekoladowych

Lista alergenów dla Naleśników czekoladowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • mascarpone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze naleśników czekoladowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
232.72
698.16
Białko (g)
5.60
16.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
20.50
61.50
Węglowodany przyswajalne (g)
19.24
57.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.26
3.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
14.50
43.51
Tłuszcze nasycone (g)
11.42
34.26
Tłuszcze nienasycone (g)
3.09
9.26
Cholesterol (mg)
65.31
195.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6 (mg)
0.13
0.40
Brak danych dla: mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.16
6.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.55
Brak danych dla: mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.31
0.94
Brak danych dla: mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.23
3.70
Brak danych dla: mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.73
101.18
Brak danych dla: mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
30.03
90.10
Potas (mg)
178.48
535.44
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
69.98
209.93
Fosfor (mg)
76.95
230.85
Brak danych dla: mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.45
73.34
Brak danych dla: mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.37
4.11
Cynk (mg)
0.53
1.58
Brak danych dla: mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.36
Brak danych dla: mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników czekoladowych brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników czekoladowych

Koszt składników
38.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mleko 3,2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Kakao 16% (proszek)
20 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Mascarpone
300 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Banan
300 g
3 średnie sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.00
Za 300 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
38.90