Naleśniki bez mleka z jogurtem

Opublikowano: 27.01.2022 r., 8:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki bez mleka z jogurtem
Naleśniki bez mleka z jogurtem
Naleśniki bez mleka z jogurtem to doskonały pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Naleśniki można podawać na słodko oraz w wersji wytrawnej. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Miksowanie 20 min
725 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka orkiszowa - 3 szklanki (600 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Jogurt naturalny 2% (300 g)
  • Cukier - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Masło (120 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia do naleśników, mikser, miska

Przepis na naleśniki bez mleka z jogurtem krok po kroku

W misce umieść jajka, jogurt i cukier, zmiksuj.

Rozpuść masło i dodaj do jajek, przesiej mąkę orkiszową i kakao, zmiksuj do połączenia składników.

Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż placki z obydwu stron, aż będą rumiane.

Naleśniki podawaj z dodatkiem świeżych owoców lub domowym kremem czekoladowym.

Jak oceniasz przepis na naleśniki bez mleka z jogurtem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,1% osób

Więcej informacji na temat naleśników bez mleka z jogurtem

Naleśniki bez mleka z jogurtem to świetny pomysł na pyszne śniadanie dla rodziny. Naleśniki można podać również jako deser lub wykorzystać je do przygotowania potraw w wersji wytrawnej. Przepis na naleśniki bez mleka z jogurtem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je usmażyć. Do zrobienia naleśników potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, jogurt naturalny, jajka, kakao, cukier, masło.

Jak zrobić naleśniki bez mleka z jogurtem? W misce umieść jajka, jogurt i cukier, zmiksuj. Rozpuść masło i dodaj do jajek, przesiej mąkę orkiszową i kakao, zmiksuj do połączenia składników. Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż placki z obydwu stron, aż będą rumiane. Naleśniki podawaj z dodatkiem świeżych owoców lub domowym kremem czekoladowym.

Jogurt naturalny to produkt pochodzenia zwierzęcego. Jogurty najczęściej produkowane są z mleka krowiego. Jogurt to produkt mleczny poddany procesowi fermentacji. Jogurt naturalny jest bardzo dobrym źródłem naturalnych bakterii probiotycznych kwasu mlekowego. Bakterie probiotyczne mają korzystny wpływ na pracę naszych jelit. Jelita odpowiadają za nasze zdrowie, dlatego powinniśmy dbać o to, aby zapewniać im produkty bogate w naturalne probiotyki i substancje odżywcze, czyli prebiotyki. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała.

Podsumowując smaczne naleśniki są dobre do spożycia bezpośrednio po usmażeniu. Można je przechowywać w lodówce przez około 2 dni. Naleśniki to także świetny pomysł na deser, wystarczy przygotować farsz z twarogu i serka mascarpone, dodać owoce i deser gotowy. Naleśniki możesz także podać zasmażane z odrobiną alkoholu i pomarańczami.

Alergeny w naleśnikach bez mleka z jogurtem

Lista alergenów dla naleśników bez mleka z jogurtem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
    • Masło

Wartości odżywcze naleśników bez mleka z jogurtem

na 100g gotowej potrawy

Naleśniki bez mleka z jogurtem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Naleśniki są dobrym źródłem naturalnych bakterii probiotycznych. Naleśniki nie zawierają dużej ilości kalorii, dlatego mogą być dobrym pomysłem dla osób dbających o linię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
290.13
725.32
Białko (g)
11.36
28.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
40.18
100.46
Węglowodany przyswajalne (g)
33.07
82.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
7.11
17.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
10.56
26.41
Tłuszcze nasycone (g)
7.11
17.77
Cholesterol (mg)
83.41
208.53

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina D (µg (mcg))
0.33
0.83
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
54.02
135.06
Wapń (mg)
69.90
174.76
Żelazo (mg)
2.21
5.53
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników bez mleka z jogurtem 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników bez mleka z jogurtem

Koszt składników
29.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
600 g
3 szklanki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 600 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Jogurt naturalny 2%
300 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.60
Za 300 g
Cukier
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Koszt składników
29.10