Naleśniki bez mąki
- Kasza manna (120 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mleko 1,5% (250 ml)
- Olej rzepakowy (15 ml)
Przepis na naleśniki bez mąki krok po kroku
Wsyp kaszę mannę do miski, następnie wlej mleko.
Całość dokładnie wymieszaj i odstaw miskę na około 30 minut.
Po upływie 30 minut wbij jajko, wlej odrobinę oleju i dodaj ewentualnie słodzidło np. erytrytol.
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Na rozgrzanym oleju wylej porcję ciasta i usmaż naleśniki z obu stron na złocisty kolor.
- Naleśniki
- Ciasto na naleśniki
- Ciasto na naleśniki
- Naleśniki z serem
- Naleśniki ze szpinakiem
- Krokiety
- Krokiety z pieczarkami
- Krokiety z mięsem
- Ciasto naleśnikowe
- Naleśniki bez jajek
- Naleśniki ze szpinakiem i fetą
- Okonomiyaki
- Naleśniki bez mleka
- Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
- Naleśniki po meksykańsku
- Fit naleśniki
- Naleśniki na słono
- Naleśnik bezglutenowy
- Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników bez mąki
Przepis na naleśniki bez mąki to świetna propozycja na zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Można podawać je z ulubionymi dodatkami na słodko np. z dżemem, owocami, skyrem, twarogiem lub masłem orzechowym. Naleśniki bez mąki są pyszne i smaczne, a najlepsze są dla dzieci. Po prostu je uwielbiają!
Warto więc zadbać o to, aby naleśniki były odpowiednio przygotowane i podawane ze zdrowymi dodatkami. Wówczas taki posiłek będzie dla dziecka bardzo wartościowy. Przygotowanie naleśników jest banalnie proste i nie wymaga zbyt wiele czasu, dlatego może to być dobra alternatywa na szybki i zdrowy posiłek.
Do przygotowania naleśników potrzebujesz następujące składniki: kaszę mannę, mleko, jajko, olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. Możesz dodać słodzidło np. erytrytol lub ksylitol.
Jak zrobić naleśniki bez mąki? Rozpocznij od wsypania kaszy manny do miski, następnie wlej mleko. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw miskę na około 30 minut. Po upływie 30 minut wbij jajko, wlej odrobinę oleju i dodaj ewentualnie słodzidło np. erytrytol. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na rozgrzanym oleju wylej porcję ciasta i usmaż naleśniki z obu stron na złocisty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Kasza manna jest bogatym źródłem witamin z grupy B, głównie tiaminy, ryboflawiny i niacyny. W 100 gramach kaszy manny znajduje się 352 kcal, 9.5 g białka, 1.3 g tłuszczy, 74.2 g węglowodanów i 2.5 g błonnika pokarmowego. Jest produktem, który świetnie sprawdzi się dla osób z chorobami układu pokarmowego, ponieważ charakteryzuje się niską zawartością błonnika. Można ją wykorzystać do różnych posiłków np. placuszków, budyni lub ciast. Kasza manna jest bardzo wartościowym produktem i jest zalecana na diecie lekkostrawnej.
Podsumowując: naleśniki bez mąki to świetny pomysł na słodki deser lub śniadanie dla dzieci i dorosłych. Dostarcza wiele cennych składników odżywczych, a dobranie odpowiednich dodatków do posiłku sprawi, że będzie to jeszcze bardziej sycące i wartościowe danie.
Alergeny w naleśnikach bez mąki
Lista alergenów dla Naleśników bez mąki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza manna
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
Wartości odżywcze naleśników bez mąki
Ciasto możesz dosłodzić dowolnym słodzikiem np. erytrytolem lub ksylitolem.
Energia i białka
(221g)
Węglowodany
(221g)
Tłuszcze
(221g)
Witaminy
(221g)
Składniki mineralne
(221g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.