Przepis na naleśniki bez mąki krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
erytrytol
To będzie niezbędne
patelnia

Wsyp kaszę mannę do miski, następnie wlej mleko.

Całość dokładnie wymieszaj i odstaw miskę na około 30 minut.

Po upływie 30 minut wbij jajko, wlej odrobinę oleju i dodaj ewentualnie słodzidło np. erytrytol.

Wszystko dokładnie wymieszaj.

Na rozgrzanym oleju wylej porcję ciasta i usmaż naleśniki z obu stron na złocisty kolor.

Często zadawane pytania

Naleśniki bez mąki z dodatkami
Naleśniki bez mąki
Koszt przygotowania dania
2.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
378 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
51

Naleśniki bez mąki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Naleśnikach bez mąki

Przepis na naleśniki bez mąki to świetna propozycja na zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Można podawać je z ulubionymi dodatkami na słodko np. z dżemem, owocami, skyrem, twarogiem lub masłem orzechowym. Naleśniki bez mąki są pyszne i smaczne, a najlepsze są dla dzieci. Po prostu je uwielbiają!

Warto więc zadbać o to, aby naleśniki były odpowiednio przygotowane i podawane ze zdrowymi dodatkami. Wówczas taki posiłek będzie dla dziecka bardzo wartościowy. Przygotowanie naleśników jest banalnie proste i nie wymaga zbyt wiele czasu, dlatego może to być dobra alternatywa na szybki i zdrowy posiłek.

Do przygotowania naleśników potrzebujesz następujące składniki: kaszę mannę, mleko, jajko, olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. Możesz dodać słodzidło np. erytrytol lub ksylitol.

Jak zrobić naleśniki bez mąki? Rozpocznij od wsypania kaszy manny do miski, następnie wlej mleko. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw miskę na około 30 minut. Po upływie 30 minut wbij jajko, wlej odrobinę oleju i dodaj ewentualnie słodzidło np. erytrytol. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na rozgrzanym oleju wylej porcję ciasta i usmaż naleśniki z obu stron na złocisty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Kasza manna jest bogatym źródłem witamin z grupy B, głównie tiaminy, ryboflawiny i niacyny. W 100 gramach kaszy manny znajduje się 352 kcal, 9.5 g białka, 1.3 g tłuszczy, 74.2 g węglowodanów i 2.5 g błonnika pokarmowego. Jest produktem, który świetnie sprawdzi się dla osób z chorobami układu pokarmowego, ponieważ charakteryzuje się niską zawartością błonnika. Można ją wykorzystać do różnych posiłków np. placuszków, budyni lub ciast. Kasza manna jest bardzo wartościowym produktem i jest zalecana na diecie lekkostrawnej.

Podsumowując: naleśniki bez mąki to świetny pomysł na słodki deser lub śniadanie dla dzieci i dorosłych. Dostarcza wiele cennych składników odżywczych, a dobranie odpowiednich dodatków do posiłku sprawi, że będzie to jeszcze bardziej sycące i wartościowe danie.

Wartości odżywcze Naleśników bez mąki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(221g)
Energia (kalorie)
171.17 kcal
378.29 kcal
Białko
6.95 g
15.37 g

Węglowodany w naleśnikach bez mąki

Na 100g
Na porcję
(221g)
Węglowodany
22.89 g
50.59 g
Węglowodany przyswajalne
21.83 g
48.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.06 g
2.35 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(221g)
Tłuszcz
5.42 g
11.99 g
Tłuszcze nasycone
1.27 g
2.81 g
Tłuszcze nienasycone
4.15 g
9.18 g
Tłuszcze jednonasycone
2.86 g
6.32 g
Tłuszcze wielonasycone
1.29 g
2.86 g
Cholesterol
49.34 mg
109.04 mg

Witaminy w przepisie na naleśniki bez mąki

Na 100g
Na porcję
(221g)
Witamina A
52.95 µg (mcg)
117.03 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.46 µg (mcg)
1.01 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.88 µg (mcg)
1.93 µg (mcg)
Retinol
52.95 µg (mcg)
117.03 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.98 mg
2.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
26.65 µg (mcg)
58.89 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.57 µg (mcg)
1.26 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na naleśniki bez mąki

Na 100g
Na porcję
(221g)
Sód
40.18 mg
88.80 mg
Potas
158.32 mg
349.88 mg
Wapń
83.23 mg
183.93 mg
Fosfor
120.36 mg
266.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
21.14 mg
46.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.55 mg
1.22 mg
Cynk
0.69 mg
1.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Naleśników bez mąki 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Naleśnikach bez mąki

Lista alergenów dla Naleśników bez mąki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%

Cena przygotowania Naleśników bez mąki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza manna
120 g
2.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 120 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 1,5%
250 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Koszt składników
17.50
Jak oceniasz przepis na naleśniki bez mąki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób