Naleśniki bez jajek i mleka

Opublikowano: 27.01.2022 r., 8:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki bez jajek i mleka podane na okrągłej, drewnianej desce do krojenia.
Naleśniki bez jajek i mleka
Naleśniki bez jajek i mleka to doskonała propozycja na słodkie śniadanie. Naleśniki można podawać z wieloma dodatkami i samodzielnie komponować swój posiłek. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Miksowanie 20 min
867 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka orkiszowa - 3 szklanki (600 g)
  • Mleczko kokosowe (300 ml)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Cukier - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia do naleśników, mikser, miska

Przepis na naleśniki bez jajek i mleka krok po kroku

Do miski wsyp mąkę, wlej mleko kokosowe, wsyp cukier i dodaj olej.

Zmiksuj składniki do powstania gładkiej masy.

Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż placki z obydwu stron, aż będą rumiane.

Jak oceniasz przepis na naleśniki bez jajek i mleka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat naleśników bez jajek i mleka

Naleśniki bez jajek i mleka to świetny pomysł na pyszne wegańskie śniadanie. Naleśniki mogą także spożywać osoby mające alergię na białko jaja kurzego lub białka mleka. Przepis na naleśniki bez jajek i mleka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do zrobienia naleśników potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, mleko kokosowe, cukier, olej rzepakowy.

Jak zrobić naleśniki bez jajek i mleka? Do miski wsyp mąkę, wlej mleko kokosowe, wsyp cukier i dodaj olej. Zmiksuj składniki do powstania gładkiej masy. Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż placki z obydwu stron, aż będą rumiane.

Mąka orkiszowa to pełnoziarnista mąka produkowana ze zboża o nazwie orkisz. Orkisz jest pradawnym przodkiem pszenicy. Orkisz jest znacznie zdrowszy niż pszenica. Pszenica jest zbożem bardzo często oczyszczanym, przez co traci swoje składniki mineralne. Mąka pełnoziarnista jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy jest bardzo potrzebny do prawidłowej pracy naszych jelit. Nadaje objętości posiłkom i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Mąka orkiszowa jest także bardzo bogata w witaminy z grupy B oraz cynk i witaminę E. Witaminy z grupy B są niezbędne do procesów metabolicznych zachodzących w naszym organizmie. Są one także potrzebne do produkcji komórek morfotycznych krwi. Niedobory witaminy B12 są szczególnie widoczne u osób na diecie wegańskiej. Powinny one dbać o prawidłową podaż tej witaminy. Mleko kokosowe jest bardzo dobrą alternatywą dla mleka krowiego. Mleko kokosowe nie zawiera laktozy i jest produkowane z orzechów kokosowych. Mleko kokosowe można zamienić na inne roślinne mleko.

Podsumowując smaczne naleśniki są dobre dla osób na diecie bez laktozy. Naleśniki można podawać z wieloma dodatkami, takimi jak świeże owoce, domowy krem orzechowy lub jogurt roślinny. Naleśniki można podać także jako danie wytrawne, z farszem warzywnym. Naleśniki możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Odgrzej je na odrobinie oleju rzepakowego.

Alergeny w naleśnikach bez jajek i mleka

Lista alergenów dla naleśników bez jajek i mleka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa

Wartości odżywcze naleśników bez jajek i mleka

na 100g gotowej potrawy

Naleśniki bez jajek i mleka to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Błonnik jest niezbędny do prawidłowej pracy naszych jelit. Naleśniki bez jajek są dobrym pomysłem w diecie wegan i wegetarian.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
347.19
867.98
Białko (g)
10.35
25.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
52.10
130.26
Węglowodany przyswajalne (g)
44.47
111.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
7.63
19.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
11.49
28.73
Tłuszcze nasycone (g)
2.29
5.73
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
3.14
7.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
70.33
175.83
Wapń (mg)
47.48
118.69
Żelazo (mg)
1.95
4.87
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników bez jajek i mleka 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników bez jajek i mleka

Koszt składników
22.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
600 g
3 szklanki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 600 g
Mleczko kokosowe
300 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
3.75
Za 300 ml
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Cukier
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Koszt składników
22.50