Naleśniki amerykańskie
- Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki (200 g)
- Jajko - 1 sztuka (1 szt.)
- Mleko 1,5% - 1 szklanka (250 ml)
- Soda oczyszczona - 2 łyżeczki (10 g)
- Masło - 2 łyżeczki (10 g)
- Truskawki (100 g)
Przepis na naleśniki amerykańskie krok po kroku
W misce wymieszaj mąkę, jajko, mleko i sodę do uzyskania jednolitej masy.
Na patelni rozgrzej masło.
Porcje ciasta wylewaj na patelnię i smaż placki obustronnie do złocistego koloru.
Placki podawaj posypane cukrem pudrem z truskawkami.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników amerykańskich
Naleśniki amerykańskie, potocznie nazywane też pankejkami, to klasyczny element kuchni amerykańskiej, który zyskał popularność na całym świecie. To odmiana tradycyjnych europejskich naleśników, od których różnią się przede wszystkim grubością i puszystością. Obecnie pancakes są jednym ze śniadaniowych klasyków serwowanych w większości restauracji i domach na całym świecie.
Te słynne placki amerykańskie powstają na bazie mąki, mleka i jajek, a obowiązkowym składnikiem jest środek spulchniający np. soda, proszek do pieczenia, lub drożdże, który sprawia, że są elastyczne i puszyste. Tradycyjnie smaży się je dwustronnie na wysmarowanej tłuszczem patelni i podaje na śniadanie, najczęściej z owocami i/lub syropem klonowym. Jak zrobić naleśniki po amerykańsku? Przygotowanie jest niezwykle proste – wszystkie składniki na ciasto należy wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie usmażyć na patelni do zarumienienia z obu stron. Najlepszym wyborem będzie mąka pszenna, wtedy ciasto będzie najlżejsze i najdelikatniejsze. Ten prosty przepis sprawia, że w krótkim czasie otrzymujemy pyszne, puszyste placki.
Naleśniki po amerykański najlepiej smakują na słodko, z dodatkiem sezonowych owoców, konfitury, dżemów, bitej śmietany, miodu, czy syropu klonowego. Najczęściej serwowane są na śniadanie, jednak są też świetną opcją na pożywny deser, czy kolację. Najlepiej smakują na ciepło, zjedzone tuż po przygotowaniu – wtedy są najdelikatniejsze i najbardziej puszyste.
Amerykanie podają je na dużych talerzach, układając jeden placek na drugim. Tradycyjnie, na górze układa się niewielką kostkę masła, która powinna się rozpuścić pod wpływem ciepła naleśników, a następnie polewa syropem klonowym.
Pancakes to danie idealne dla osób lubiących dania na słodko, które jednocześnie są sycące, pożywne, dające wiele możliwości ich wykorzystania. Ostatnio popularność zyskują również w wersji wytrawnej na przykład z jajkiem sadzonym, czy bekonem. Jednak tradycyjne, słodkie placki amerykańskie to danie, którego powinien spróbować każdy i które przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym.
Alergeny w naleśnikach amerykańskich
Lista alergenów dla naleśników amerykańskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
- Masło
Wartości odżywcze naleśników amerykańskich
Energia i białka
(315g)
Węglowodany
(315g)
Tłuszcze
(315g)
Witaminy
(315g)
Składniki mineralne
(315g)
-
mąka pszenna,
jajka,
mleko,
masło,
truskawki,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.