Naleśniki

Opublikowano: 27.04.2022 r., 7:22 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki z truskawkami i jagodami
Naleśniki
Naleśniki to doskonały pomysł na posiłek w ciągu dnia. Są pyszne w smaku oraz łatwe w przygotowaniu. Spróbuj ich, a zagoszczą u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 30 min
93 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
86
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 16 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (275 g)
  • Mleko 3,2% (250 ml)
  • Woda gazowana (250 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
mikser, rózga, miska, patelnia

Przepis na naleśniki krok po kroku

Wszystkie składniki, w tym szczyptę soli, dodaj do miski.

Całość miksuj mikserem, aż konsystencja będzie jednolita, bez grudek.

Na rozgrzaną, dobrej jakości patelnię (bez tłuszczu) wylewaj porcje ciasta i smaż na złocisty kolor z obu stron cienkie naleśniki. Jeśli jest taka konieczność, możesz smażyć na dodatkowym oleju.

Gotowe naleśniki podawaj z wybranymi dodatkami. Mogą być na słodko i na słono.

Jak oceniasz przepis na naleśniki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób

Więcej informacji na temat naleśników

Pyszne naleśniki na słodko i na słono to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie lub na obiad. Domowe naleśniki są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Idealnie sprawdzą się w menu dla dzieci.

Jak zrobić naleśniki? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku mąkę pszenną, mleko, wodę gazowaną, jajka, olej i szczyptę soli dodajemy do miski. Całość mieszamy za pomocą miksera do momentu uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. Na patelni rozgrzewamy olej, jeśli jest taka potrzeba, ale proszę nie zapomnieć o oleju który jest już w cieście. Smażymy na gorącej patelni cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. Podajemy je z ulubionymi dodatkami.

Sprawdzony przepis na naleśniki nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Pyszne ciasto na naleśniki odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i proste w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Sprawdzą się zarówno do farszu na słodko, jak i wystawnego. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w naleśnikach

Lista alergenów dla naleśników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze naleśników

na 100g gotowej potrawy

Naleśniki mają wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
187.47
93.73
Białko (g)
4.77
2.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
24.28
12.14
Węglowodany przyswajalne (g)
23.78
11.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
0.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
7.57
3.79
Tłuszcze nasycone (g)
1.60
0.80
Tłuszcze nienasycone (g)
5.97
2.99
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.17
2.08
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.81
0.90
Cholesterol (mg)
46.97
23.49

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
27.38
13.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.53
0.26
Witamina E (mg)
0.14
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
27.11
13.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.04
1.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
60.24
30.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.87
0.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
27.99
13.99
Potas (mg)
87.22
43.61
Wapń (mg)
46.27
23.13
Fosfor (mg)
75.30
37.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.86
4.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.36
1.18
Cynk (mg)
0.44
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników

Koszt składników
19.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
275 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 275 g
Mleko 3,2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Woda gazowana
250 ml
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
19.30