Naleśnik z parówką i serem
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Jajko (2 szt.)
- Parówki - 6 sztuk (120 g)
- Ser żółty - 6 plastrów (60 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na naleśnik z parówką i serem krok po kroku
Mąkę przesiej przez sito, połącz z mlekiem i jajkiem.
Dokładnie wymieszaj dodając szklankę wody.
Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję bez grudek.
Usmaż naleśniki na patelni z rozgranym olejem rzepakowym.
W usmażone naleśniki zawiń parówkę z plasterkiem sera.
Zawinięte naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiecz w piecu do momentu rozpuszczenia sera.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśnika z parówką i serem
Naleśniki to danie, które każdy z nas i wielu kocha. Nie tylko dorośli ale także dzieci. Naleśniki możemy przygotować na słodko i to była najpopularniejsza wersja, jednak z czasem to naleśniki wytrawne zyskały dużą popularność. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na naleśniki z parówką i serem, który jest bardzo szybki i prosty. Na pewno każdy sobie z nim poradzi. Pomysł na naleśniki z parówką i serem może przydać się w wielu sytuacjach. Może on posłużyć jako pomysł na kolacje idealną dla dzieci, które kochają parówki. To będzie także świetny pomysł na przekąskę na imprezie ze znajomymi, wystarczy, że przekroisz gotowy naleśnik w 2-3 cm paski i przygotujesz dodatkowo dip.
W kwestii dipu postaw na wersję domową możesz przygotować guacamole z awokado, sokiem z cytryny i świeżo posiekaną kolendry i pestkami słonecznika lub domowy sos czosnkowy z jogurtu naturalnego/ greckiego.
Pamiętaj jednak aby wybierać te o dobrym składzie. Skąd wiedzieć czy dane parówki będą dobre? Spójrz na etykietę będzie tam tabela ze składem, im krótszy skład danego produktu tym lepiej, zwróć uwagę co jest na pierwszych pozycjach. Powinno to być mięso a nie mięso oddzielone mechanicznie, na wysokiej pozycji nie powinna znaleźć się także sól.
Zatem jak zrobić naleśniki z parówką i serem? Nic trudnego. Wymieszaj mąkę, mleko, wodę i jajka tak aby powstało ciasto naleśnikowe. Powinno mieć one jednolitą, pół gęstą konsystencję. Takie ciasto usmaż z dwóch stron na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.
W naleśniki zawiń parówkę z żółtym serem, do środka możesz dodać np. ketchup ważne aby miał on dobry skład. Najlepiej jeśli będzie to ketchup przygotowany przez Ciebie samodzielnie. W innych moich przepisach znajdziesz propozycję na ketchup z kabaczka, bardzo polecam jest niesamowicie dobry, a przy tym zdrowy! Tak przygotowane naleśniki z parówką i serem zawiń i ułóż w naczyniu żaroodpornym, zapiecz całość dosłownie chwilę tak aby ser w środku się rozpuścił. Naleśniki są gotowe do podawania. Jeśli już znasz przepis na proste, szybkie i niesamowicie dobre naleśniki w wersji wytrawnej, koniecznie spróbuj.
Alergeny w naleśniku z parówką i serem
Lista alergenów dla naleśnika z parówką i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Ser żółty
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze naleśnika z parówką i serem
Zamiast sera żółtego możesz użyć mozzarelli.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.