Naleśnik z farszem mięsnym

Opublikowano: 24.06.2022 r., 15:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki z mięsnym nadzieniem
Naleśnik z farszem mięsnym
Naleśniki z farszem mięsnym z dodatkiem warzyw to doskonała propozycja na smaczny obiad. Naleśniki można zapiec z dodatkiem sosu pomidorowego oraz sera. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 20 min
512 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (150 g)
  • Mleko 2% - niepełna szklanka (200 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy - do smażenia naleśników i farszu (60 ml)
  • Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (150 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (300 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, mikser, miska

Przepis na naleśnik z farszem mięsnym krok po kroku

Mąkę, mleko, jajko i szczyptę soli zmiksuj, aby uzyskać jednolite ciasto.

Ciasto odstaw na 30 minut i po tym czasie na połowie oleju usmaż naleśniki.

Cebulę obierz i posiekaj w kostkę.

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Natkę pietruszki posiekaj.

Na pozostałym oleju zeszklij cebulę.

Następnie dodaj do niej paprykę oraz mięso mielone i tuż pod przykryciem przez około 15 minut.

Na koniec do farsy dodaj natkę pietruszki, dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.

Gotowy farsz zawiń w naleśniki (w rulon lub kopertę).

Naleśniki z nadzieniem mięsnym podawaj z dodatkiem sosu (np. pomidorowego lub pieczarkowego).

Jak oceniasz przepis na naleśnik z farszem mięsnym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat naleśnika z farszem mięsnym

Naleśnik z farszem mięsnym to doskonały pomysł na obiad lub na kolację, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Naleśniki świetnie sprawdzą się również jako wytrawna przystawka na gorąco. Przepis na naleśnik z farszem mięsnym jest prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania naleśników potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mleko spożywcze, jajka, olej rzepakowy, papryka czerwona, natka pietruszki, mięso mielone, cebula oraz przyprawy.

Jak zrobić naleśnik z farszem mięsnym? Mąkę, mleko, jajko i szczyptę soli zmiksuj, aby uzyskać jednolite ciasto. Ciasto odstaw na 30 minut i po tym czasie na połowie oleju usmaż naleśniki. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Natkę pietruszki posiekaj. Na pozostałym oleju zeszklij cebulę. Następnie dodaj do niej paprykę oraz mięso mielone i tuż pod przykryciem przez około 15 minut. Na koniec do farsy dodaj natkę pietruszki, dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia. Gotowy farsz zawiń w naleśniki (w rulon lub kopertę). Naleśniki z nadzieniem mięsnym podawaj z dodatkiem sosu (np. pomidorowego lub pieczarkowego).

Papryka to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych oraz witamin. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem. Papryka jest warzywem niskokalorycznym z dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.

Podsumowując prosty przepis na pyszny obiad, jakim są naleśniki z farszem mięsnym, warto przygotować z dodatkiem sosu pomidorowego lub pieczarkowego. Dobry sos na bazie pomidorów dodatkowo wzbogaci danie w wiele cennych składników odżywczych. Naleśniki wytrawne świetnie sprawdzą się również podane jako przystawka na gorąco podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi.

Alergeny w naleśniku z farszem mięsnym

Lista alergenów dla naleśnika z farszem mięsnym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze naleśnika z farszem mięsnym

na 100g gotowej potrawy

Naleśniki z farszem mięsnym to propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Naleśniki z mięsem są dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
204.97
512.43
Białko (g)
8.54
21.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
13.37
33.42
Węglowodany przyswajalne (g)
12.81
32.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.56
1.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
13.00
32.51
Tłuszcze nasycone (g)
3.99
9.96
Tłuszcze nienasycone (g)
9.02
22.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.78
16.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.24
5.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
41.78
104.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
59.50
148.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
0.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
23.10
57.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.88
62.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.37
0.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.40
6.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
37.89
94.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
380.77
951.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
34.01
85.02
Potas (mg)
198.48
496.20
Wapń (mg)
40.98
102.44
Fosfor (mg)
106.34
265.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.65
44.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.40
3.50
Cynk (mg)
1.02
2.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśnika z farszem mięsnym 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśnika z farszem mięsnym

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mleko 2%
200 ml
niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
60 ml
do smażenia naleśników i farszu
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Papryka czerwona
150 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Mięso mielone wieprzowe
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Cebula
100 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
36.00