Naleśnik z farszem mięsnym
- Mąka pszenna typ 550 (150 g)
- Mleko 2% - niepełna szklanka (200 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Olej rzepakowy - do smażenia naleśników i farszu (60 ml)
- Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (150 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
- Mięso mielone wieprzowe (300 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (100 g)
Przepis na naleśnik z farszem mięsnym krok po kroku
Mąkę, mleko, jajko i szczyptę soli zmiksuj, aby uzyskać jednolite ciasto.
Ciasto odstaw na 30 minut i po tym czasie na połowie oleju usmaż naleśniki.
Cebulę obierz i posiekaj w kostkę.
Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Natkę pietruszki posiekaj.
Na pozostałym oleju zeszklij cebulę.
Następnie dodaj do niej paprykę oraz mięso mielone i tuż pod przykryciem przez około 15 minut.
Na koniec do farsy dodaj natkę pietruszki, dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.
Gotowy farsz zawiń w naleśniki (w rulon lub kopertę).
Naleśniki z nadzieniem mięsnym podawaj z dodatkiem sosu (np. pomidorowego lub pieczarkowego).
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśnika z farszem mięsnym
Naleśnik z farszem mięsnym to doskonały pomysł na obiad lub na kolację, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Naleśniki świetnie sprawdzą się również jako wytrawna przystawka na gorąco. Przepis na naleśnik z farszem mięsnym jest prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania naleśników potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mleko spożywcze, jajka, olej rzepakowy, papryka czerwona, natka pietruszki, mięso mielone, cebula oraz przyprawy.
Jak zrobić naleśnik z farszem mięsnym? Mąkę, mleko, jajko i szczyptę soli zmiksuj, aby uzyskać jednolite ciasto. Ciasto odstaw na 30 minut i po tym czasie na połowie oleju usmaż naleśniki. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Natkę pietruszki posiekaj. Na pozostałym oleju zeszklij cebulę. Następnie dodaj do niej paprykę oraz mięso mielone i tuż pod przykryciem przez około 15 minut. Na koniec do farsy dodaj natkę pietruszki, dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia. Gotowy farsz zawiń w naleśniki (w rulon lub kopertę). Naleśniki z nadzieniem mięsnym podawaj z dodatkiem sosu (np. pomidorowego lub pieczarkowego).
Papryka to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych oraz witamin. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem. Papryka jest warzywem niskokalorycznym z dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.
Podsumowując prosty przepis na pyszny obiad, jakim są naleśniki z farszem mięsnym, warto przygotować z dodatkiem sosu pomidorowego lub pieczarkowego. Dobry sos na bazie pomidorów dodatkowo wzbogaci danie w wiele cennych składników odżywczych. Naleśniki wytrawne świetnie sprawdzą się również podane jako przystawka na gorąco podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi.
Alergeny w naleśniku z farszem mięsnym
Lista alergenów dla naleśnika z farszem mięsnym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze naleśnika z farszem mięsnym
Naleśniki z farszem mięsnym to propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Naleśniki z mięsem są dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.