Nadzienie do kaczki

Opublikowano: 15.10.2023 r., 13:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Nadzienie do pieczonej kaczki
Nadzienie do kaczki
Chcesz przygotować pyszną kaczkę faszerowaną, ale nie wiesz, jakie przygotować nadzienie? Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszny farsz z wątróbką drobiową.
Przygotowanie 30 min
2174 kcal
Kcal w porcji
1000 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Wątróbka drobiowa (400 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (300 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Masło - pół kostki (100 g)
  • Cebula - 1 śrenia sztuka (70 g)
  • Natka pietruszki (30 g)
  • Bułka tarta (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
mikser, tarka, duża miska, miska

Przepis na nadzienie do kaczki krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.

Wątróbkę umyj, osusz i pokrój na drobną kostkę. Następnie wątróbkę umieść w czystej miejsce.

Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.

Do wątróbki dodaj mięso mielone, cebulę startą na tarce, natkę pietruszki, żółtka jaj, miękkie masło oraz bułkę tartą. Składniki dokładnie wymieszaj.

Do farszu mięsnego dodaj ubite białka, delikatnie wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.

Nadzienie wykorzystaj jako farsz do kaczki.

Jak oceniasz przepis na nadzienie do kaczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 71,3% osób

Więcej informacji na temat nadzienia do kaczki

Nadzienie do kaczki to doskonały pomysł na farsz do kaczki pieczonej w domu. Farsz możesz wykorzystać także do przygotowania krokietów lub pierogów z farszem mięsnym. Kaczkę warto podać z dodatkiem pieczonych ziemniaków oraz surówki przygotowanej na bazie buraków. Sprawdzony przepis na nadzienie do kaczki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania farszu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: wątróbka drobiowa, mięso mielone, jajka, masło, cebula, natka pietruszki, bułka tarta, sól, pieprz oraz czosnek granulowany.

A jak zrobić nadzienie do kaczki? Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Wątróbkę umyj, osusz i pokrój na drobną kostkę. Następnie wątróbkę umieść w czystej miejsce. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Do wątróbki dodaj mięso mielone, cebulę startą na tarce, natkę pietruszki, żółtka jaj, miękkie masło oraz bułkę tartą. Składniki dokładnie wymieszaj. Do farszu mięsnego dodaj ubite białka, delikatnie wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Nadzienie wykorzystaj jako farsz do kaczki.

Wątróbka drobiowa jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Zawiera go bardzo zbliżoną ilość do mięsa. Wątróbka jest tania i bardzo łatwo dostępna. Ma ona specyficzny metaliczny posmak, który powoduje, że albo się ją kocha albo nienawidzi. Wątróbka zawiera bardzo dużą ilość witaminy A oraz witaminy B12. Jest także bogata w żelazo, miedź i selen. Witamina A ma właściwości poprawiające wygląd naszych włosów i paznokci. Wzmacnia odporność i ma działanie chroniące przed promieniami UV.

Podsumowując pyszne, domowe nadzienie do kaczki jest bardzo proste w przygotowaniu. Możesz wykorzystać również do przygotowania pysznych krokietów lub pierogów z farszem mięsnym. Nadzienie jest dobre do wykorzystania bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w nadzieniu do kaczki

Lista alergenów dla nadzienia do kaczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze nadzienia do kaczki

na 100g gotowej potrawy

Nadzienie do kaczki to doskonała propozycja na pyszny farsz mięsny. Wątróbka wykorzystana do przygotowania farszu stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ją do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Energia (kcal)
217.41
2174.12
Białko (g)
13.33
133.30
Fenyloalanina (mg)
0.53
5.33
Brak danych dla: jajko, cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Węglowodany (g)
1.90
19.03
Węglowodany przyswajalne (g)
1.65
16.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.26
2.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Tłuszcz (g)
17.19
171.88
Tłuszcze nasycone (g)
9.61
96.11
Tłuszcze nienasycone (g)
7.58
75.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.97
59.75
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.60
16.02
Cholesterol (mg)
217.67
2176.67

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Witamina A (µg (mcg))
1391.40
13914.02
Witamina B6 (mg)
0.48
4.75
Witamina B12 (µg (mcg))
6.83
68.32
Witamina C (mg)
11.65
116.45
Witamina D (µg (mcg))
0.22
2.16
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.62
6.24
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1373.82
13738.24
Tiamina (mg)
0.36
3.57
Ryboflawina (mg)
0.83
8.30
Niacyna (mg)
5.22
52.16
Foliany (µg (mcg))
244.25
2442.45
Beta karoten (µg (mcg))
188.11
1881.08

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Sód (mg)
69.80
698.04
Potas (mg)
220.08
2200.78
Wapń (mg)
19.94
199.41
Fosfor (mg)
196.96
1969.61
Magnez (mg)
17.11
171.08
Żelazo (mg)
4.22
42.19
Cynk (mg)
1.90
18.99
Miedź (mg)
0.23
2.26
Mangan (mg)
0.12
1.19
Brak danych dla: jajko, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny nadzienia do kaczki 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nadzienia do kaczki

Koszt składników
32.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
400 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
5.33
Za 400 g
Mięso mielone wieprzowe
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cebula
70 g
1 śrenia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Bułka tarta
10 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 10 g
Koszt składników
32.80