Nadzienie do kaczki
- Wątróbka drobiowa (400 g)
- Mięso mielone wieprzowe (300 g)
- Jajko (2 szt.)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Cebula - 1 śrenia sztuka (70 g)
- Natka pietruszki (30 g)
- Bułka tarta (10 g)
Przepis na nadzienie do kaczki krok po kroku
Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
Wątróbkę umyj, osusz i pokrój na drobną kostkę. Następnie wątróbkę umieść w czystej miejsce.
Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
Do wątróbki dodaj mięso mielone, cebulę startą na tarce, natkę pietruszki, żółtka jaj, miękkie masło oraz bułkę tartą. Składniki dokładnie wymieszaj.
Do farszu mięsnego dodaj ubite białka, delikatnie wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.
Nadzienie wykorzystaj jako farsz do kaczki.
-
Pierś z kaczki
-
Kaczka pieczona
-
Kaczka z jabłkami
-
Kaczka pieczona z jabłkami
-
Rosół z kaczki
-
Pierś z kaczki pieczona
-
Pieczone piersi z kaczki
-
Kaczka pieczona w rękawie
-
Kaczka pieczona z jabłkiem
-
Filet z kaczki
-
Kaczka faszerowana
-
Kaczka nadziewana
-
Pasztet z kaczki
-
Kaczka nadziewana jabłkami
-
Kaczka w pomarańczach
-
Kaczka po chińsku
-
Kaczka po pekińsku
-
Marynata do kaczki
-
Dania z kaczki
Więcej informacji na temat nadzienia do kaczki
Nadzienie do kaczki to doskonały pomysł na farsz do kaczki pieczonej w domu. Farsz możesz wykorzystać także do przygotowania krokietów lub pierogów z farszem mięsnym. Kaczkę warto podać z dodatkiem pieczonych ziemniaków oraz surówki przygotowanej na bazie buraków. Sprawdzony przepis na nadzienie do kaczki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania farszu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: wątróbka drobiowa, mięso mielone, jajka, masło, cebula, natka pietruszki, bułka tarta, sól, pieprz oraz czosnek granulowany.
A jak zrobić nadzienie do kaczki? Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Wątróbkę umyj, osusz i pokrój na drobną kostkę. Następnie wątróbkę umieść w czystej miejsce. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Do wątróbki dodaj mięso mielone, cebulę startą na tarce, natkę pietruszki, żółtka jaj, miękkie masło oraz bułkę tartą. Składniki dokładnie wymieszaj. Do farszu mięsnego dodaj ubite białka, delikatnie wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Nadzienie wykorzystaj jako farsz do kaczki.
Wątróbka drobiowa jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Zawiera go bardzo zbliżoną ilość do mięsa. Wątróbka jest tania i bardzo łatwo dostępna. Ma ona specyficzny metaliczny posmak, który powoduje, że albo się ją kocha albo nienawidzi. Wątróbka zawiera bardzo dużą ilość witaminy A oraz witaminy B12. Jest także bogata w żelazo, miedź i selen. Witamina A ma właściwości poprawiające wygląd naszych włosów i paznokci. Wzmacnia odporność i ma działanie chroniące przed promieniami UV.
Podsumowując pyszne, domowe nadzienie do kaczki jest bardzo proste w przygotowaniu. Możesz wykorzystać również do przygotowania pysznych krokietów lub pierogów z farszem mięsnym. Nadzienie jest dobre do wykorzystania bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w nadzieniu do kaczki
Lista alergenów dla nadzienia do kaczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze nadzienia do kaczki
Nadzienie do kaczki to doskonała propozycja na pyszny farsz mięsny. Wątróbka wykorzystana do przygotowania farszu stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ją do jadłospisu.
Energia i białka
(1000g)
Węglowodany
(1000g)
Tłuszcze
(1000g)
Witaminy
(1000g)
Składniki mineralne
(1000g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.