Nachosy z tortilli
- Tortilla (300 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy - 6 łyżek stołowych (60 ml)
- Awokado - 1 średnia sztuka (230 g)
- Pomidor - 2 średnie sztuki (300 g)
Przepis na nachosy z tortilli krok po kroku
Tortille pokrój w trójkąty.
Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Skrop olejem rzepakowym.
Piecz nagrzanym do 220 st. C piekarniku przez 5-6 minut.
Tortille posyp papryką słodką, ostrą oraz curry.
Awokado przetnij na pół i usuń z niego pestkę.
Wydrąż miąższ łyżką i umieść w misce.
Rozdrobnij widelcem.
Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj bardzo drobno.
Pomidora pokrój w kostkę.
Dodaj do awokado cebulę, czosnek i pomidora.
Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
Podawaj nachosy z pastą z awokado i pomidora.
Więcej informacji na temat nachosów z tortilli
Nachosy z tortilli to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do piwa na imprezę. Tortilla po upieczeniu będzie chrupiąca i świetnie zastąpi tradycyjne chipsy. Tradycyjne nachosy przygotowywane są z mąki kukurydzianej. Przekąska pochodzi z kuchni meksykańskiej, gdzie dodawana jest do wielu potraw. Nachosy znaleźć możemy w wielu wersjach smakowych. Przygotowane w domu przekąski są zdrowsze niż gotowe, które dostać możemy w sklepach. Przepis na nachosy z tortilli do piwa jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia przekąski potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: tortilla, czosnek, cebula, awokado, pomidor, papryczka chilli, sok z cytryny, olej rzepakowy, papryka słodka, papryka ostra, curry, sól, pieprz.
Jak zrobić nachosy z tortilli? Tortille pokrój w trójkąty. Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop olejem rzepakowym. Piecz nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 5-6 minut. Tortille posyp papryką słodką, ostrą oraz curry. Awokado przetnij na pół i usuń z niego pestkę. Wydrąż miąższ łyżką i umieść w misce. Rozdrobnij widelcem. Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj bardzo drobno. Pomidora pokrój w kostkę. Dodaj do awokado cebulę, czosnek i pomidora. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Podawaj nachosy z pastą z awokado i pomidora.
Awokado jest owocem pochodzącym z Meksyku. Awokado jest jednym z najkaloryczniejszych owoców, nie zawiera ono dużo węglowodanów, lecz sporą ilość tłuszczu. Dojrzały miąższ awokado jest kremowy i można go wykorzystać na wiele sposobów. Można je przygotować na słono lub wykorzystać jako bazę wegańskich deserów. Awokado jest źródłem potasu oraz tłuszczów jednonienasyconych. Potas pomaga regulować pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi.
Podsumowując pyszne nachosy domowej roboty są bardzo zdrowe i nie zawierają konserwantów. Smaczne przekąski do piwa można przygotować także, gdy najdzie Cię ochota na coś słonego. Domowe nachosy są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać szczelnie zamknięte przez 2-3 dni.
Alergeny w nachosach z tortilli
Lista alergenów dla nachosów z tortilli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla
Wartości odżywcze nachosów z tortilli
Nachosy z tortilli to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych, które podnoszą szybko poziom glukozy we krwi. Nachosy przygotowane w domu nie zawierają tak dużej ilości kalorii i konserwantów co sklepowe wyroby.
Energia i białka
(165g)
Węglowodany
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy
(165g)
Składniki mineralne
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.