Muszle nadziewane mięsem mielonym

Opublikowano: 18.11.2021 r., 19:52 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Muszle nadziewane mięsem mielonym na patelni
Muszle nadziewane mięsem mielonym
Pyszne muszle z farszem mięsnym i sosem pomidorowym to doskonała opcja na obiad dla całej rodziny. Danie jest łatwe w przygotowaniu oraz dobrą alternatywą dla spaghetti.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
477 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
36
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Makaron muszelki 20 sztuk (200 g)
  • Mięso mielone z indyka (500 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (400 g)
  • Cebula 1 cebula (100 g)
  • Ser Mozzarella (200 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka wędzona, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne, patelnia

Przepis na muszle nadziewane mięsem mielonym krok po kroku

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie na złoty kolor. Następnie dodaj mięso i smaż dalej. Dopraw.

Do garnka wlej przecier pomidorowy i dopraw. Opcjonalnie wlej odrobinę wody. Zagotuj sos.

Zagotuj wodę garnku. Włóż do niej na chwilę muszle, tak aby były miękkie, ale nie rozpadające się.

Do każdej muszli włóż farsz mięsny i ułóż je w naczyniu żaroodpornym.

Całość zalej sosem pomidorowym i posyp tartym serem mozzarella.

Gotowy makaron zapiecz w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na muszle nadziewane mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób

Więcej informacji na temat muszli nadziewanych mięsem mielonym

Pyszne muszle nadziewane mięsem mielonym to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub kolację. Makaron z farszem mięsnym i sosem pomidorowym jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Muszle zapiekane z serem zachwycą każdego, i gwarantuję, że danie zniknie w mgnieniu oka. Potrawę możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić muszle nadziewane mięsem mielonym? Przygotowanie go jest bardzo proste. Na początku należy pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć ją na oliwie z oliwek na złoty kolor. Następnie dodaj mięso mielone i smaż dalej. Dopraw je przyprawami wskazanymi w przepisie. Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu. Do garnka należy wlać przecier pomidory i dopraw go do smaku. Opcjonalnie możesz dodać odrobinę wody. Sos musimy zagotować. W osobnym garnku gotujemy wodę i wkładamy do niej na chwilę makaron, który powinien być miękki, ale nie rozpadający się. Do każdej muszli wkładamy farsz mięsny i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy sosem pomidorowym i posypujemy tartym serem mozzarella. Pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na muszle nadziewane mięsem mielonym nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Składa się między innymi z pomidorów, które mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Mają między innymi działanie antynowotworowe, przeciw miażdżycowe, moczopędne, a także wpływają na odporność, układ trawienny i nerwowy. Dzieje się to wszystko dzięki witaminom i składnikom odżywczym występującym w ich składzie. Czyli możemy tu zaliczyć witaminy z grupy B, PP oraz K. Ponadto obfitują w potas oraz wapń, magnez i żelazo. Makaron z farszem w sosie pomidorowym zawiera również oliwę z oliwek, która posiada witaminy A,D,E i K, które odpowiadają miedzy innymi za przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz pomagają między innymi przy miażdżycy, kamicy żółciowej oraz regulują procesy trawienne.

Muszle nadziewane mięsem mielonym posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Domowy i dobry posiłek to również doskonała propozycja jako danie na imprezę. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Alergeny w muszlach nadziewanych mięsem mielonym

Lista alergenów dla muszli nadziewanych mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron muszelki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze muszli nadziewanych mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Dzięki wykorzystaniu makaronu pełnoziarnistego danie posiada niski indeks glikemiczny, dlatego danie jest bezpieczne dla osób chorujących na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
191.11
477.78
Białko (g)
15.05
37.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
14.05
35.13
Węglowodany przyswajalne (g)
12.95
32.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.11
2.76
Sacharoza (cukier) (g)
0.07
0.17
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.71
1.77
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.69
1.71
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
8.44
21.09
Tłuszcze nasycone (g)
3.86
9.65
Tłuszcze nienasycone (g)
4.57
11.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.19
7.99
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.38
3.45
Cholesterol (mg)
43.52
108.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
40.99
102.46
Witamina B6 (mg)
0.29
0.73
Witamina B12 (µg (mcg))
0.79
1.97
Witamina C (mg)
3.51
8.77
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.32
Witamina E (mg)
0.84
2.10
Retinol (µg (mcg))
32.96
82.39
Tiamina (mg)
0.06
0.14
Ryboflawina (mg)
0.15
0.37
Niacyna (mg)
3.72
9.30
Foliany (µg (mcg))
10.42
26.06
Beta karoten (µg (mcg))
94.30
235.74

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
218.34
545.85
Potas (mg)
278.89
697.22
Wapń (mg)
90.65
226.62
Fosfor (mg)
178.52
446.30
Magnez (mg)
21.55
53.87
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.30
3.25
Cynk (mg)
1.81
4.52
Miedź (mg)
0.18
0.45
Szacunkowy indeks glikemiczny muszli nadziewanych mięsem mielonym 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muszli nadziewanych mięsem mielonym

Koszt składników
57.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron muszelki
200 g
20 sztuk
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Przecier pomidorowy bez soli
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ser Mozzarella
200 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 200 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
57.00