Muszle nadziewane mięsem mielonym
- Makaron muszelki - 20 sztuk (200 g)
- Mięso mielone z indyka (500 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (400 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Ser Mozzarella (200 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na muszle nadziewane mięsem mielonym krok po kroku
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie na złoty kolor. Następnie dodaj mięso i smaż dalej. Dopraw.
Do garnka wlej przecier pomidorowy i dopraw. Opcjonalnie wlej odrobinę wody. Zagotuj sos.
Zagotuj wodę garnku. Włóż do niej na chwilę muszle, tak aby były miękkie, ale nie rozpadające się.
Do każdej muszli włóż farsz mięsny i ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
Całość zalej sosem pomidorowym i posyp tartym serem mozzarella.
Gotowy makaron zapiecz w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat muszli nadziewanych mięsem mielonym
Pyszne muszle nadziewane mięsem mielonym to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub kolację. Makaron z farszem mięsnym i sosem pomidorowym jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Muszle zapiekane z serem zachwycą każdego, i gwarantuję, że danie zniknie w mgnieniu oka. Potrawę możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.
Jak zrobić muszle nadziewane mięsem mielonym? Przygotowanie go jest bardzo proste. Na początku należy pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć ją na oliwie z oliwek na złoty kolor. Następnie dodaj mięso mielone i smaż dalej. Dopraw je przyprawami wskazanymi w przepisie. Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu. Do garnka należy wlać przecier pomidory i dopraw go do smaku. Opcjonalnie możesz dodać odrobinę wody. Sos musimy zagotować. W osobnym garnku gotujemy wodę i wkładamy do niej na chwilę makaron, który powinien być miękki, ale nie rozpadający się. Do każdej muszli wkładamy farsz mięsny i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy sosem pomidorowym i posypujemy tartym serem mozzarella. Pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis na muszle nadziewane mięsem mielonym nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Składa się między innymi z pomidorów, które mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Mają między innymi działanie antynowotworowe, przeciw miażdżycowe, moczopędne, a także wpływają na odporność, układ trawienny i nerwowy. Dzieje się to wszystko dzięki witaminom i składnikom odżywczym występującym w ich składzie. Czyli możemy tu zaliczyć witaminy z grupy B, PP oraz K. Ponadto obfitują w potas oraz wapń, magnez i żelazo. Makaron z farszem w sosie pomidorowym zawiera również oliwę z oliwek, która posiada witaminy A,D,E i K, które odpowiadają miedzy innymi za przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz pomagają między innymi przy miażdżycy, kamicy żółciowej oraz regulują procesy trawienne.
Muszle nadziewane mięsem mielonym posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Domowy i dobry posiłek to również doskonała propozycja jako danie na imprezę. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.
Alergeny w muszlach nadziewanych mięsem mielonym
Lista alergenów dla muszli nadziewanych mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron muszelki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze muszli nadziewanych mięsem mielonym
Dzięki wykorzystaniu makaronu pełnoziarnistego danie posiada niski indeks glikemiczny, dlatego danie jest bezpieczne dla osób chorujących na cukrzycę.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.