Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Mięso mielone wieprzowe (500 g)
- Wino białe wytrawne - ćwierć szklanki (60 ml)
- Makaron muszelki (250 g)
- Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
- Masło (40 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
- Musztarda (10 g)
- Ser parmezan - tarty (60 g)
Przepis na muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym krok po kroku
Czosnek obierz i posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim czosnek oraz płaską łyżeczkę tymianku.
Następnie dodaj mięso mielone i smaż na średniej mocy palnika przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Mięso mielone dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Do mięsa dodaj wino białe, podsmaż przez kolejne 3 minuty i zdejmij z palnika.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie tak, aby był al dente. Następnie odcedź go z wody i ułóż na półmisku.
W garnuszku roztop masło, dodaj do niego mąkę i dokładnie wymieszaj przy pomocy rózgi do powstania złotej zasmażki.
Następnie zasmażkę odstaw z ognia i stopniowo dodawaj do niej mleko, ciągle mieszając masę.
Sos beszamelowy postaw z powrotem na palniku i ciągle mieszając, gotuj go przez około 4 minuty (sos powinien być jednolity i gęsty).
Do sosu beszamelowego dodaj musztardę, pół łyżeczki pieprzy cayenne oraz szczyptę soli i pieprzu. Sos dokładnie wymieszaj, zdejmij z ognia, dodaj połowę parmezanu i ponownie wymieszaj.
Wylej do blaszki pomidory z puszki, dopraw je do smaku solą, pieprzem oraz oregano i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 10 minut.
W tym czasie nadziej muszle mięsem mielonym.
Muszle nadziewane ułóż na podgrzanych pomidorach i nałóż na nie sos beszamelowy. Całość posyp pozostałym parmezanem.
Muszle piecz w piekarniku jeszcze 20 minut.
Gotowe danie podawaj na ciepło.
-
Burgery
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Szarma
-
Kulebiaki
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pyzy z mięsem
-
Danie z mięsa mielonego
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Mielony z piekarnika
-
Rolada z mięsa mielonego
-
Kofta
-
Lahmacun na drożdżach
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Cevapcici
-
Karminadle
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Obiad z mięsem mielonym
Więcej informacji na temat muszli makaronowych nadziewanych mięsem mielonym
Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Faszerowane muszle makaronowe zapiekane pod beszamelem świetnie sprawdzą się również jako ciepła przekąska podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi. Prosty przepis na muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: olej rzepakowy, czosnek, mięso mielone, wino białe, makaron muszelki, pomidory w puszce, masło, mąka pszenna, mleko, musztarda, parmezan, tymianek, oregano oraz pieprz cayenne.
A jak zrobić muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym? Mięso podsmaż z dodatkiem przypraw oraz wina. Makaron ugotuj w osolonej wodzie tak, aby był al dente. Z masła, maki, parmezanu oraz mleka przygotuj sos beszamelowy. Do sosu beszamelowego dodaj musztardę, pół łyżeczki pieprzy cayenne oraz szczyptę soli i pieprzu. Wylej do blaszki pomidory z puszki, dopraw je do smaku solą, pieprzem oraz oregano i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 10 minut. Muszle nadziewane mięsem ułóż na podgrzanych pomidorach i nałóż na nie sos beszamelowy. Całość posyp pozostałym parmezanem. Muszle piecz w piekarniku jeszcze 20 minut.
Najczęściej do przygotowania mięsa mielonego wykorzystuje się łopatkę wieprzową. Łopatka wieprzowa zawiera nasycone kwasy tłuszczowe oraz cholesterol. Dodatkowo w łopatce znajdziemy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz mangan. Magnez wzmacnia układ odpornościowy, bierze udział w procesach budowy kości oraz zębów, wpływa na poprawę pamięci oraz myślenia, a także zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, oraz choroby niedokrwiennej serca.
Podsumowując muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Potrawa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do wykonania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w muszlach makaronowych nadziewanych mięsem mielonym
Lista alergenów dla muszli makaronowych nadziewanych mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron muszelki
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
- Ser parmezan
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
W przepisie na muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- pieprz cayenne
Wartości odżywcze muszli makaronowych nadziewanych mięsem mielonym
Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Potrawa najlepiej smakuje podana na ciepło.
Energia i białka
(375g)
Węglowodany
(375g)
Tłuszcze
(375g)
Witaminy
(375g)
Składniki mineralne
(375g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.