Musaka z cukinią
- Cukinia - 1 średnia sztuka (200 g)
- Ziemniaki późne - 5 średnich sztuk (400 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
- Pomidory w puszce (230 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Masło (20 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Mąka pszenna typ 550 - 4 łyżki (50 g)
Przepis na musakę z cukinią krok po kroku
Ziemniaki i cukinię pokrój w cienkie plasterki i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju. Odłóż na ręcznik papierowy, aby wchłoną nadmiar oleju.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, podsmaż na oleju, dodaj pomidory z puszki, duś około 10 minut, aż nadmiar wody z pomidorów odparuje. Dopraw do smaku przyprawami.
W naczyniu żaroodpornym układaj warstwy ziemniaków i cukinii na przemian z sosem pomidorowym.
Zrób sos beszamelowy: rozpuść masło i powoli wsypuj mąkę jednocześnie mieszając rózgą. Dodaj mleko i wymieszaj. Jajko roztrzep i dodaj do sosu. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem, wymieszaj dokładnie.
Gotowym sosem polej ostatnią warstwę musaki i wstaw na około 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa pieczarkowa
-
Zupa kalafiorowa
-
Surówka z marchewki
-
Kurczak po tajwańsku
-
Filet z kurczaka
-
Kotlety z kalafiora
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Krem z cukinii
-
Makaron z cukinią
-
Ryż z warzywami
-
Zupa z ciecierzycy
-
Kotlety z soczewicy
-
Kotlety z ciecierzycy
-
Kofta
-
Pałki z kurczaka
-
Polędwica z indyka
-
Zdrowy obiad
Więcej informacji na temat musaki z cukinią
Grecka musaka z cukinią i ziemniakami to świetny pomysł na obiad w kuchni wegetariańskiej. Największym problemem w przygotowaniu tego dania będzie sos beszamelowy, należy uważać, aby nie powstały grudki podczas mieszania. Stopień trudności oceniono jako średni, dlatego potrzebujesz już pewnego doświadczenia w kuchni, aby przepis został prawidłowo wykonany.
Wegetariańska musaka wymaga przygotowania następujących produktów spożywczych: cukinii (ale możesz zastąpić ją bakłażanem), ziemniaków, cebuli, czosnku, pomidorów z puszki w sosie, oleju, przypraw. Do sosu beszamelowego potrzebujesz masło, jajko, mleko, mąkę oraz dodatek przypraw (soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej). Czas, który musisz poświęcić na zrobienie musaki wynosi około 80 minut.
Ziemniaki uważane są za produkt tuczący, jednak jest to błędne stwierdzenie. Są one mniej kaloryczne niż nasiona roślin strączkowych czy makarony, dlatego warto po nie sięgać. W rzeczywistości dostarczają nam wielu cennych witamin i składników mineralnych. Są one dobrym źródłem witaminy C, A, B1, B2, B6, E oraz K, wapnia, potasu, żelaza, magnezu, fluoru, manganu czy jodu. Ugotowane ziemniaki są łatwostrawne, a składniki pokarmowe są z łatwością przyswajane, szczególnie dobrze sprawdzą się u osób na diecie lekkostrawnej za sprawą wysokiej zawartości skrobi. Osoby, które cierpią na niewydolność nerek powinny ograniczyć spożycie ziemniaków w diecie. Zawartość witaminy B6 reguluje poziom ciśnienia krwi, odpowiada za prawidłową pracę serca, pozytywnie wpływa na układ nerwowy oraz niweluje skurcze. Nie powinniśmy rezygnować ze spożywania ich w swojej diecie, jeśli nie posiadamy żadnych przeciwwskazań.
Podsumowując mussaka z cukinią i ziemniakami nie należy do dań najprostszych, jednak warto nauczyć się ją przygotowywać. Świetnie sprawdzi się jako obiad w diecie wegetariańskiej oraz osób dbających o różnorodność i lubiących eksperymentować w kuchni. Wysoka zawartość warzyw przyczyni się do dostarczenia organizmowi wielu cennych składników odżywczych.
Alergeny w musace z cukinią
Lista alergenów dla Musaki z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
Wartości odżywcze musaki z cukinią
Energia i białka
(325g)
Węglowodany
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Witaminy
(325g)
Składniki mineralne
(325g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.