Musaka z cukinią

Opublikowano: 11.03.2021 r., 17:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Musaka z sosem beszamelowym
Musaka z cukinią
Musaka z cukinią jest daniem wegetariańskim. Będzie idealnym pomysłem na smaczny obiad bezmięsny. Musisz koniecznie wypróbować tego przepisu, zachwyci Ciebie smakiem.
Przygotowanie 45 min
Smażenie i Pieczenie 45 min
315 kcal
Kcal w porcji
325 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Cukinia - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Ziemniaki późne - 5 średnich sztuk (400 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
  • Pomidory w puszce (230 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Masło (20 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Mąka pszenna typ 550 - 4 łyżki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, papryka ostra, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, patelnia mała, naczynie żaroodporne

Przepis na musakę z cukinią krok po kroku

Ziemniaki i cukinię pokrój w cienkie plasterki i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju. Odłóż na ręcznik papierowy, aby wchłoną nadmiar oleju.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę, podsmaż na oleju, dodaj pomidory z puszki, duś około 10 minut, aż nadmiar wody z pomidorów odparuje. Dopraw do smaku przyprawami.

W naczyniu żaroodpornym układaj warstwy ziemniaków i cukinii na przemian z sosem pomidorowym.

Zrób sos beszamelowy: rozpuść masło i powoli wsypuj mąkę jednocześnie mieszając rózgą. Dodaj mleko i wymieszaj. Jajko roztrzep i dodaj do sosu. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem, wymieszaj dokładnie.

Gotowym sosem polej ostatnią warstwę musaki i wstaw na około 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.

Jak oceniasz przepis na musakę z cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat musaki z cukinią

Grecka musaka z cukinią i ziemniakami to świetny pomysł na obiad w kuchni wegetariańskiej. Największym problemem w przygotowaniu tego dania będzie sos beszamelowy, należy uważać, aby nie powstały grudki podczas mieszania. Stopień trudności oceniono jako średni, dlatego potrzebujesz już pewnego doświadczenia w kuchni, aby przepis został prawidłowo wykonany.

Wegetariańska musaka wymaga przygotowania następujących produktów spożywczych: cukinii (ale możesz zastąpić ją bakłażanem), ziemniaków, cebuli, czosnku, pomidorów z puszki w sosie, oleju, przypraw. Do sosu beszamelowego potrzebujesz masło, jajko, mleko, mąkę oraz dodatek przypraw (soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej). Czas, który musisz poświęcić na zrobienie musaki wynosi około 80 minut.

Ziemniaki uważane są za produkt tuczący, jednak jest to błędne stwierdzenie. Są one mniej kaloryczne niż nasiona roślin strączkowych czy makarony, dlatego warto po nie sięgać. W rzeczywistości dostarczają nam wielu cennych witamin i składników mineralnych. Są one dobrym źródłem witaminy C, A, B1, B2, B6, E oraz K, wapnia, potasu, żelaza, magnezu, fluoru, manganu czy jodu. Ugotowane ziemniaki są łatwostrawne, a składniki pokarmowe są z łatwością przyswajane, szczególnie dobrze sprawdzą się u osób na diecie lekkostrawnej za sprawą wysokiej zawartości skrobi. Osoby, które cierpią na niewydolność nerek powinny ograniczyć spożycie ziemniaków w diecie. Zawartość witaminy B6 reguluje poziom ciśnienia krwi, odpowiada za prawidłową pracę serca, pozytywnie wpływa na układ nerwowy oraz niweluje skurcze. Nie powinniśmy rezygnować ze spożywania ich w swojej diecie, jeśli nie posiadamy żadnych przeciwwskazań.

Podsumowując mussaka z cukinią i ziemniakami nie należy do dań najprostszych, jednak warto nauczyć się ją przygotowywać. Świetnie sprawdzi się jako obiad w diecie wegetariańskiej oraz osób dbających o różnorodność i lubiących eksperymentować w kuchni. Wysoka zawartość warzyw przyczyni się do dostarczenia organizmowi wielu cennych składników odżywczych.

Alergeny w musace z cukinią

Lista alergenów dla Musaki z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze musaki z cukinią

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kcal)
97.10
315.57
Białko (g)
2.88
9.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany (g)
11.34
36.86
Węglowodany przyswajalne (g)
10.12
32.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.22
3.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz (g)
4.75
15.44
Tłuszcze nasycone (g)
1.77
5.74
Tłuszcze nienasycone (g)
2.98
9.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.17
7.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.81
2.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.27
69.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina A (µg (mcg))
26.83
87.19
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.80
35.10
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.33
1.08
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.97
74.64
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.89
2.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.17
62.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
45.25
147.06
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód (mg)
49.61
161.23
Potas (mg)
269.52
875.96
Wapń (mg)
40.38
131.22
Fosfor (mg)
63.30
205.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.08
58.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.83
2.70
Cynk (mg)
0.37
1.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny musaki z cukinią brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania musaki z cukinią

Koszt składników
32.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Ziemniaki późne
400 g
5 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Cebula
70 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Pomidory w puszce
230 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 230 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Mąka pszenna typ 550
50 g
4 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
32.80