Musaka
- Bakłażan - 2 sztuki (480 g)
- Cukinia - 3 sztuki (1200 g)
- Oliwa z oliwek - 6 łyżek (70 ml)
- Cebula - 2 sztuki (200 g)
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 2 opakowania (1000 g)
- Przecier pomidorowy bez soli - 1 opakowanie (500 g)
- Wino czerwone wytrawne - 0,4 szklanki (100 g)
- Mleko 1,5% - 2.4 szklanki (600 ml)
- Masło - 0.6 opakowania (120 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 0.8 szklanki (100 g)
- Ser Feta - 1 opakowanie (200 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
Przepis na musaka krok po kroku
Rozgrzej patelnię grillową.
Bakłażany i cukinię pokrój w plastry, posól i zgrilluj z obu stron.
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek.
Dodaj drobno posiekane cebule i zeszklij.
Do cebuli dodaj mięso mielone i dokładnie je podsmaż rozdrabniając łyżką drewnianą.
Dodaj przecier pomidorowy, wino czerwone, szczyptę cynamonu, 1/4 łyżeczki soli i pieprzu oraz żółtka.
Gotuj sos około 20 minut na małym ogniu.
W drugim rondelku rozpuść masło. Dodaj sporą szczyptę gałki muszkatołowej i mąkę.
Mąkę podsmaż aż będzie złota i dolej mleko (koniecznie w temperaturze pokojowej, może być lekko podgrzane). Energicznie mieszaj rózgą aż będzie gładki i gęsty.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż wszystkie plastry bakłażana, a na nich cukinii. Wylej sos pomidorowy, a na sos wylej beszamel. Pokrusz ser feta na wierzch.
Musakę piecz 45 mint w temperaturze 180 stopni.
-
Chili con carne
-
Placek po węgiersku
-
Papryka faszerowana
-
Gulasz wołowy
-
Spaghetti bolognese
-
Leczo z cukinii
-
Kurczak curry
-
Frytki z batatów
-
Pierś z kaczki
-
Pizza z patelni
-
Gazpacho
-
Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Szakszuka klasyczna
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ceviche
-
Łazanki z kapustą
-
Kaczka z jabłkami
-
Kolacje dla dwojga
Więcej informacji na temat musaka
Musaka to grecka zapiekanka warzywno-mięsna z sosem beszamelowym. Wykonana jest z cukinią, bakłażanem, sosem pomidorowym z mięsem mielonym i sosem beszamelowym. Składniki na zapiekankę powinny być dobrej jakości, ponieważ nie używa się do niej dużo przypraw jej aromat i smak pochodzi właśnie z dobrych i smacznych składników. Beszamel do musaki nadaje niepowtarzalnego smaku, wykonasz go w parę minut, a dzięki niemu, Twoje danie będzie smakować niesamowicie. Musaka może być przygotowania również z bakłażanem i ziemniakami, a przepis na musakę z bakłażanem i ziemniakami jest równie łatwy jak ten. A jak zrobić musakę dowiesz się z dokładnego przepisu.
Musaka jest daniem kalorycznym jednak zawiera wartości odżywcze. Cukinia jest pysznym warzywem o delikatnym smaku i aromacie a przy tym lekkostrawnym. Dzięki wysokiej zawartości wody jest niskokaloryczna. Mimo wysokiej zawartości wody cukinia dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest bogata w potas, żelazo, a także magnez. Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminę C, witaminę K , witaminę PP, witaminę B1 oraz beta karoten. Ważną właściwością kabaczka jest odkwaszanie organizmu. Cukinia posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby chorujące na cukrzycę. Bakłażan jest warzywem o niskiej zawartości białka, tłuszczu i węglowodanów ale jego fioletowa skórka jest bogactwem cennych związków antyoksydacyjnych. Dzięki temu wpływa pozytywnie na układ krążenia, zwalcza wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia się organizmu. Oberżyna zawiera również wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo i cynka oraz witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę K i witaminę E. Związki te wpływają na poprawę funkcji mózgu, zapobiega anemii, pozytywnie wpływa na wzrok, kości, włosy oraz pozytywnie wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej. Poprzez wykorzystanie przetworzonych pomidorów dostarczysz likopenu, który jest najsilniejszym antyoksydantem z grupy karotenoidów. Oprócz tego, likopen posiada działanie przeciw zapalne, a także hamujące nieprawidłowy wzrost komórek, dzięki czemu warto go stosować w profilaktyce przeciwnowotworowej.
Musaka najlepsza jest, kiedy podaje się ją lekko schłodzoną ale jeszcze ciepłą. Dzięki temu zachowuje ona swój kształt przy nakładaniu.
Alergeny w musaka
Lista alergenów dla musaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino czerwone wytrawne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
- Masło
- Ser Feta
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze musaka
Energia i białka
(548g)
Węglowodany
(548g)
Tłuszcze
(548g)
Witaminy
(548g)
Składniki mineralne
(548g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.