Mus z gruszek

Opublikowano: 27.09.2021 r., 20:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mus gruszkowy w gruszkowych naczyniach.
Mus z gruszek
Mus z gruszek przygotowany bez cukru stanowi doskonałe uzupełnienie diety w okresie zimowym, kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Pasteryzacja 15 min
114 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
37
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 15 porcji
  • Gruszka - 10 średnich sztuk (2000 g)
  • Jabłko - 5 dużych sztuk (1000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na mus z gruszek krok po kroku

Gruszki i jabłka umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.

Owoce włóż do garnka i zalej 1/3 szklanki wody. Następnie owoce zagotuj, dodaj do nich sok z jednej cytryny i gotuj do momentu, aż owoce będą miękkie.

Następnie gorącym mus przełóż do czystych słoików, zakręć je i pasteryzuj je przez około 15 minut.

Gotowe słoiki z musem możesz przechowywać przez kilka miesięcy.

Jak oceniasz przepis na mus z gruszek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,9% osób

Więcej informacji na temat musu z gruszek

Zdrowy mus z gruszek bez cukru to doskonała propozycja na przetwory z tych pysznych owoców do słoików na zimę. Mus z gruszek będzie stanowił doskonałe uzupełnienie diety w sezonie, gdy nie mamy dostępu do świeżych owoców. Jest to doskonały dodatek do naleśników dla dzieci oraz świetnie sprawdzi się jako deser, dodatkowo mus ten możesz wykorzystać do przygotowania pysznego ciasta. Przepis na mus z gruszek jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać. Do zrobienia tego przepysznego przetworu potrzebujesz tylko gruszek, jabłek oraz soku z cytryny. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

A więc jak zrobić mus z gruszek? Wystarczy, że pokrojone w drobną kostkę jabłka oraz gruszki ugotujesz w odrobinie wody. Następnie dodasz do nich sok z cytryny, którego zadaniem jest naturalne zakonserwowanie przetworów. Gorący mus przelejesz do czystych słoików, zakręcisz się zapasteryzujesz. Tak przygotowane przetwory możesz przechowywać dość długo.

Gruszki to owoce, które są miękkie i soczyste i posiadają cienko skórkę. Istnieje wiele odmian gruszek, jedne z nich możemy przechowywać i przeznaczyć na przetwory. Owoce te zawierają sporej ilości witaminy A, C, Ę, niektórych witamin z grupy B, cynku, magnezu, potasu oraz fosforu. Gruszki obfitują w przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Jabłka użyte do przygotowania musu są bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zawierają one spore ilości błonnika, który korzystnie wpływa na pasaż jelitowy oraz zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej jelit. Dodatkowo jest to doskonałe źródło witaminy C, która wpływa na poprawę odporności naszego organizmu. Podaż tej witaminy jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności.

Podsumowując mus z gruszek i jabłek to doskonała propozycja na smaczny przetwór owocowy. Będzie stanowił doskonały dodatek do słodkich dań, które możesz zaserwować dla swoich dzieci. Dodatkowo na bazie tego musu możesz przygotować wiele deserów oraz ciast.

Alergeny w musie z gruszek

Lista alergenów dla musu z gruszek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mus z gruszek

Wartości odżywcze musu z gruszek

na 100g gotowej potrawy

Mus z gruszek to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Jest to doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin, których podaż w sezonie zimowym może być ograniczona.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
57.00
114.00
Białko (g)
0.33
0.67
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
14.67
29.33
Węglowodany przyswajalne (g)
11.80
23.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.87
5.73
Sacharoza (cukier) (g)
1.16
2.33
Glukoza (g)
2.36
4.71
Fruktoza (g)
6.31
12.63
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.18
0.35
Tłuszcze nasycone (g)
0.06
0.13
Tłuszcze nienasycone (g)
0.11
0.23
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
1.67
3.33
Witamina B6 (mg)
0.04
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.06
0.12
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.03
Ryboflawina (mg)
0.03
0.06
Niacyna (mg)
0.14
0.27
Foliany (µg (mcg))
5.67
11.33
Beta karoten (µg (mcg))
17.67
35.33

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
1.33
2.67
Potas (mg)
110.67
221.33
Wapń (mg)
8.00
16.00
Fosfor (mg)
11.33
22.67
Magnez (mg)
6.33
12.67
Żelazo (mg)
0.16
0.33
Cynk (mg)
0.08
0.16
Miedź (mg)
0.06
0.13
Mangan (mg)
0.05
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny musu z gruszek 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania musu z gruszek

Koszt składników
17.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gruszka
2000 g
10 średnich sztuk
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 12
13.33
Za 2000 g
Jabłko
1000 g
5 dużych sztuk
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Koszt składników
17.40