Mus truskawkowy z mrożonych truskawek
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
- Truskawki mrożone (400 g)
- Żelatyna - 3 łyżeczki (15 g)
- Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
Przepis na mus truskawkowy z mrożonych truskawek krok po kroku
Truskawki włóż do rondelka, dodaj 1/2 szklanki wody i podgrzewaj.
Przygotuj żelatynę według instrukcji na opakowaniu.
Połącz zmiksowane owoce z żelatyną.
Śmietankę zmiksuj z cukrem pudrem na gładki krem.
Gdy truskawki delikatnie ostygną, wymieszaj je z kremem.
Rozłóż mus w mniejsze naczynia i włóż do lodówki na minimum godzinę.
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Mus truskawkowy
-
Tort bezowy z truskawkami
-
Sernikobrownie z musem truskawkowym
-
Żeberka pieczone w miodzie
-
Tort czekoladowo truskawkowy
-
Biszkopt z musem truskawkowym
-
Deser z truskawek i mascarpone
-
Tarta z musem truskawkowym
-
Deser z chia i truskawek
-
Sernik z musem truskawkowym
-
Mus z malin
-
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym
-
Deser z mrożonymi truskawkami
-
Mus truskawkowy z galaretką
-
Ciasto z musem truskawkowym i serkiem mascarpone
-
Placek z musem truskawkowym
-
Kremowy sernik z musem truskawkowym na ciasteczkowym spodzie
-
Dania i ciasta z musem truskawkowym
Więcej informacji na temat musu truskawkowego z mrożonych truskawek
Masz ochotę na słodki deser z truskawkami, ale za oknem zima? Nic straconego, w szybki sposób możesz przywołać słoneczne i ciepłe dni.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na mus truskawkowy z mrożonych truskawek, który nie tylko jest pyszny, ale dodatkowo szybki i prosty w przygotowaniu.
Będzie to idealny deser nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci, które pokochają słodki, kremowy mus z owoców.
Mus truskawkowy z mrożonych truskawek możesz spożyć osobno np. jako deser, ale świetnie sprawdzi się też jako dodatek do wielu słodkich dań.
Zatem jak wykonać mój prosty przepis?
Będziesz potrzebować mrożone owoce, śmietankę, żelatynę i cukier puder.
Ja dzisiaj korzystam z mrożonych owoców, jeśli jednak masz dostęp do świeżych, nic nie stoi na przeszkodzie aby ich użyć. Przygotowanie będzie identyczne.
U mnie żelatyna będzie tradycyjna w proszku, śmiało możesz zastąpić ja żelatyną w paskach. Ważne, aby dobrze dobrać proporcje, dlatego zwróć na to szczególną uwagę.
Jeśli mamy już wszystkie potrzebne składniki, możemy zacząć przygotowywać mus.
Jeśli masz mrożone owoce, przełóż je do garnka, dodaj odrobinę wody i podgrzewaj, cały czas mieszając tak aby owoce nie przypaliły się. Gdy korzystasz ze świeżych owoców, umyj je, usuń szypułki i włóż do garnka. Od teraz sposób przygotowani będzie identycznie, obojętnie, z których owoców korzystasz.
Podgrzewaj truskawki do momentu, aż się rozpadną. W tym czasie przygotuj żelatynę z gorącą wodą i odstaw na chwilę.
Truskawki zmiksuj na gładki mus za pomocą miksera i połącz z żelatyną.
Śmietankę przełóż do miseczki i wymieszaj z cukrem pudrem, zmiksuj na gładki krem.
Następnie połącz go z musem truskawkowym i delikatnie wymieszaj.
Rozłóż mus do mniejszych naczyń i odłóż do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie słodki deser jest gotowy. Mus truskawkowy to świetny pomysł na deser nie tylko latem, ale także zimą. Jak się okazuje nasze dobre i słodkie truskawki możemy wykorzystywać przez cały rok, nie tylko dla pysznego smaku, ale też dla naszego zdrowia. Truskawki są niskokaloryczne i pełne witamin. Zatem smacznego!
Alergeny w musie truskawkowy z mrożonych truskawek
Lista alergenów dla musu truskawkowego z mrożonych truskawek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze musu truskawkowego z mrożonych truskawek
Do przepisu możesz użyć żelatyny w proszku lub w paskach, a mrożone owoce możesz zastąpić świeżymi.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.