Mus truskawkowy z mrożonych truskawek

Opublikowano: 07.12.2021 r., 12:28 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser z mrożonych truskawek
Mus truskawkowy z mrożonych truskawek
Masz ochotę na słodki mus truskawkowy ale brakuje świeżych owoców? Poznaj mój przepis na mus truskawkowy z mrożonych truskawek i poczuj smak lata.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Miksowanie 10 min
276 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
  • Truskawki mrożone (400 g)
  • Żelatyna - 3 łyżeczki (15 g)
  • Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, mikser, miska

Przepis na mus truskawkowy z mrożonych truskawek krok po kroku

Truskawki włóż do rondelka, dodaj 1/2 szklanki wody i podgrzewaj.

Przygotuj żelatynę według instrukcji na opakowaniu.

Połącz zmiksowane owoce z żelatyną.

Śmietankę zmiksuj z cukrem pudrem na gładki krem.

Gdy truskawki delikatnie ostygną, wymieszaj je z kremem.

Rozłóż mus w mniejsze naczynia i włóż do lodówki na minimum godzinę.

Jak oceniasz przepis na mus truskawkowy z mrożonych truskawek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat musu truskawkowego z mrożonych truskawek

Masz ochotę na słodki deser z truskawkami, ale za oknem zima? Nic straconego, w szybki sposób możesz przywołać słoneczne i ciepłe dni.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na mus truskawkowy z mrożonych truskawek, który nie tylko jest pyszny, ale dodatkowo szybki i prosty w przygotowaniu.

Będzie to idealny deser nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci, które pokochają słodki, kremowy mus z owoców.

Mus truskawkowy z mrożonych truskawek możesz spożyć osobno np. jako deser, ale świetnie sprawdzi się też jako dodatek do wielu słodkich dań.

Zatem jak wykonać mój prosty przepis?

Będziesz potrzebować mrożone owoce, śmietankę, żelatynę i cukier puder.

Ja dzisiaj korzystam z mrożonych owoców, jeśli jednak masz dostęp do świeżych, nic nie stoi na przeszkodzie aby ich użyć. Przygotowanie będzie identyczne.

U mnie żelatyna będzie tradycyjna w proszku, śmiało możesz zastąpić ja żelatyną w paskach. Ważne, aby dobrze dobrać proporcje, dlatego zwróć na to szczególną uwagę.

Jeśli mamy już wszystkie potrzebne składniki, możemy zacząć przygotowywać mus.

Jeśli masz mrożone owoce, przełóż je do garnka, dodaj odrobinę wody i podgrzewaj, cały czas mieszając tak aby owoce nie przypaliły się. Gdy korzystasz ze świeżych owoców, umyj je, usuń szypułki i włóż do garnka. Od teraz sposób przygotowani będzie identycznie, obojętnie, z których owoców korzystasz.

Podgrzewaj truskawki do momentu, aż się rozpadną. W tym czasie przygotuj żelatynę z gorącą wodą i odstaw na chwilę.

Truskawki zmiksuj na gładki mus za pomocą miksera i połącz z żelatyną.

Śmietankę przełóż do miseczki i wymieszaj z cukrem pudrem, zmiksuj na gładki krem.

Następnie połącz go z musem truskawkowym i delikatnie wymieszaj.

Rozłóż mus do mniejszych naczyń i odłóż do lodówki na minimum godzinę.

Po tym czasie słodki deser jest gotowy. Mus truskawkowy to świetny pomysł na deser nie tylko latem, ale także zimą. Jak się okazuje nasze dobre i słodkie truskawki możemy wykorzystywać przez cały rok, nie tylko dla pysznego smaku, ale też dla naszego zdrowia. Truskawki są niskokaloryczne i pełne witamin. Zatem smacznego!

Alergeny w musie truskawkowy z mrożonych truskawek

Lista alergenów dla musu truskawkowego z mrożonych truskawek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze musu truskawkowego z mrożonych truskawek

na 100g gotowej potrawy

Do przepisu możesz użyć żelatyny w proszku lub w paskach, a mrożone owoce możesz zastąpić świeżymi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
138.13
276.26
Białko (g)
2.94
5.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
11.33
22.65
Węglowodany przyswajalne (g)
10.02
20.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.30
2.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
9.37
18.75
Tłuszcze nasycone (g)
9.33
18.66
Tłuszcze nienasycone (g)
0.05
0.09

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
5.90
11.80
Szacunkowy indeks glikemiczny musu truskawkowego z mrożonych truskawek 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania musu truskawkowego z mrożonych truskawek

Koszt składników
15.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Truskawki mrożone
400 g
8.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
7.11
Za 400 g
Żelatyna
15 g
3 łyżeczki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 15 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
15.50