Mus truskawkowy
- Truskawki (500 g)
- Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Przepis na mus truskawkowy krok po kroku
Podstawki umyj i pozbaw je szypułek.
Następnie truskawki umieść w pojemniku blendera.
Do truskawek dodaj cukier.
Przy pomocy bandera zmiksuj truskawki na gładki mus.
Mus podawaj bezpośrednio po przygotowaniu lub zamroź go.
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Tort bezowy z truskawkami
-
Sernikobrownie z musem truskawkowym
-
Żeberka pieczone w miodzie
-
Tort czekoladowo truskawkowy
-
Biszkopt z musem truskawkowym
-
Deser z truskawek i mascarpone
-
Tarta z musem truskawkowym
-
Deser z chia i truskawek
-
Sernik z musem truskawkowym
-
Mus z malin
-
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym
-
Mus truskawkowy z mrożonych truskawek
-
Deser z mrożonymi truskawkami
-
Mus truskawkowy z galaretką
-
Ciasto z musem truskawkowym i serkiem mascarpone
-
Placek z musem truskawkowym
-
Kremowy sernik z musem truskawkowym na ciasteczkowym spodzie
-
Dania i ciasta z musem truskawkowym
Więcej informacji na temat musu truskawkowego
Mus truskawkowy to doskonała propozycja na orzeźwiające danie dla dzieci. Pyszny mus ze świeżych truskawek świetnie sprawdzi się jako zdrowe drugie śniadanie lub szybka przekąska dla osób dbających o swoją linię. Dodatkowo deser ten zawiera witaminy i składniki mineralne, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Mus możesz wykorzystać także jako dodatek do placuszków lub naleśników. Przepis na mus truskawkowy jest bardzo prosty, dlatego do niego wykonania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Aby zrobić dobry Mus potrzebujesz tylko świeżych truskawek oraz cukru. W sezonie dojrzewania owoców produkty te są przystępne cenowo.
Jak zrobić mus truskawkowy? Wystarczy, że owoce umyjesz i pozbawisz szypułek. Następnie owoce umieścisz w pojemniku blendera, dodasz do nich cukier oraz zmiksujesz na gładki mus. Mus możesz podawać w formie koktajlu bezpośrednio po przygotowaniu lub umieścić w specjalnych, plastikowych pojemniczkach i zamrozić go, aby również zimą cieszyć się smakiem pysznych truskawek.
Truskawki, które stanowią główny produkt do przygotowania posiłku, to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich spore ilości witaminy C, która spożywania w odpowiednich ilościach wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Odpowiednia jej podaż jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności. Dodatkowo witamina C przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju wielu chorób. Truskawki stanowią również źródło magnezu, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Znajdziemy w nich również krzem, który korzystnie wpływa na kondycję włosów, skóry oraz paznokci.
Podsumowując prosty przepis na najlepszy mus truskawkowy to doskonała propozycja na fit posiłek. Jest to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do swojej diety. Mus truskawkowy doskonale sprawdzi się na diecie wegetariańskiej, wegańskiej, bezmlecznej, bezglutenowej czy redukcyjnej.
Alergeny w musie truskawkowym
Lista alergenów dla musu truskawkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mus truskawkowy
Wartości odżywcze musu truskawkowego
Sezon na truskawki, które są bardzo wartościowe, trwa bardzo krótko. Warto wtedy przygotować mus i zamrozić go.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.