Mus truskawkowy

Opublikowano: 29.12.2021 r., 17:16 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słoiczek z musem truskawkowym
Mus truskawkowy
W sezonie letnim koniecznie wypróbuj naszego przepisu na przepyszny mus truskawkowy. Jest bardzo proste w przygotowaniu i stanowi doskonałe źródło wielu składników odżywczych.
Przygotowanie 15 min
113 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Truskawki (500 g)
  • Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
blender, sitko, pojemnik blendera

Przepis na mus truskawkowy krok po kroku

Podstawki umyj i pozbaw je szypułek.

Następnie truskawki umieść w pojemniku blendera.

Do truskawek dodaj cukier.

Przy pomocy bandera zmiksuj truskawki na gładki mus.

Mus podawaj bezpośrednio po przygotowaniu lub zamroź go.

Jak oceniasz przepis na mus truskawkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,9% osób

Więcej informacji na temat musu truskawkowego

Mus truskawkowy to doskonała propozycja na orzeźwiające danie dla dzieci. Pyszny mus ze świeżych truskawek świetnie sprawdzi się jako zdrowe drugie śniadanie lub szybka przekąska dla osób dbających o swoją linię. Dodatkowo deser ten zawiera witaminy i składniki mineralne, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Mus możesz wykorzystać także jako dodatek do placuszków lub naleśników. Przepis na mus truskawkowy jest bardzo prosty, dlatego do niego wykonania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Aby zrobić dobry Mus potrzebujesz tylko świeżych truskawek oraz cukru. W sezonie dojrzewania owoców produkty te są przystępne cenowo.

Jak zrobić mus truskawkowy? Wystarczy, że owoce umyjesz i pozbawisz szypułek. Następnie owoce umieścisz w pojemniku blendera, dodasz do nich cukier oraz zmiksujesz na gładki mus. Mus możesz podawać w formie koktajlu bezpośrednio po przygotowaniu lub umieścić w specjalnych, plastikowych pojemniczkach i zamrozić go, aby również zimą cieszyć się smakiem pysznych truskawek.

Truskawki, które stanowią główny produkt do przygotowania posiłku, to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich spore ilości witaminy C, która spożywania w odpowiednich ilościach wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Odpowiednia jej podaż jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności. Dodatkowo witamina C przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju wielu chorób. Truskawki stanowią również źródło magnezu, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Znajdziemy w nich również krzem, który korzystnie wpływa na kondycję włosów, skóry oraz paznokci.

Podsumowując prosty przepis na najlepszy mus truskawkowy to doskonała propozycja na fit posiłek. Jest to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do swojej diety. Mus truskawkowy doskonale sprawdzi się na diecie wegetariańskiej, wegańskiej, bezmlecznej, bezglutenowej czy redukcyjnej.

Alergeny w musie truskawkowym

Lista alergenów dla musu truskawkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mus truskawkowy

Wartości odżywcze musu truskawkowego

na 100g gotowej potrawy

Sezon na truskawki, które są bardzo wartościowe, trwa bardzo krótko. Warto wtedy przygotować mus i zamrozić go.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
45.58
113.94
Białko (g)
0.64
1.61
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
11.22
28.04
Węglowodany przyswajalne (g)
9.29
23.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.92
4.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.30
0.75
Tłuszcze nasycone (g)
0.11
0.27
Tłuszcze nienasycone (g)
0.19
0.48
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
0.96
2.40
Witamina B6 (mg)
0.05
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
56.54
141.35
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.05
Ryboflawina (mg)
0.02
0.05
Niacyna (mg)
0.38
0.94
Foliany (µg (mcg))
23.08
57.69
Beta karoten (µg (mcg))
6.73
16.83

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
1.00
2.50
Potas (mg)
147.19
367.98
Wapń (mg)
15.42
38.56
Fosfor (mg)
23.08
57.69
Magnez (mg)
12.50
31.25
Żelazo (mg)
0.40
0.99
Cynk (mg)
0.14
0.34
Miedź (mg)
0.05
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny musu truskawkowego 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania musu truskawkowego

Koszt składników
12.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Koszt składników
12.50