Mus owocowy

Opublikowano: 21.06.2021 r., 11:06 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mus owocowy w eleganckiej miseczce z jabłkami w tle.
Mus owocowy
Mus owocowy to niezwykle łatwy, a przy tym bardzo pyszny przepis na zdrową przekąskę. Można go zrobić w ekspresowym tempie i świetnie nadaje się nawet dla najmłodszych.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Blendowanie 15 min
193 kcal
Kcal w porcji
305 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Jabłko 2 szt (360 g)
  • Gruszka 1 szt (130 g)
  • Banan 1 szt (120 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
blender, tarka, duża miska

Przepis na mus owocowy krok po kroku

Wszystkie owoce umyj i obierz.

Gruszkę i jabłka zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach.

Banana pokrój na małe kawałki i przełóż do wysokiego naczynia.

Dodaj pozostałe owoce i wlej pół szklanki wody.

Całość blenduj na gładką masę.

Jak oceniasz przepis na mus owocowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,3% osób

Więcej informacji na temat musu owocowego

Mus owocowy to niezwykle łatwy i bardzo zdrowy deser, który z powodzeniem można podawać najmniejszym członkom rodziny. Składa się tylko z 3 podstawowych składników, które połączone razem, tworzą naprawdę pyszną całość. Ten mus można jeść jako osobne danie, ale będzie też stanowił wspaniały dodatek do naleśników, omletów czy placuszków. To świetny pomysł na zwiększenie ilości owoców w diecie w bardzo łatwy i smaczny sposób.

Przepis na mus owocowy jest niezwykle prosty, dlatego poradzą sobie z nim nawet kuchenni nowicjusze. Wystarczy tylko zblendować owoce w towarzystwie niewielkiej ilości wody, by móc cieszyć się tym jakże wspaniałym deserem. To bardzo łatwy, jednak wcale nie banalny przepis, który przypadnie do gustu zwłaszcza miłośnikom kulinarnej prostoty.

To deser, który oprócz tego, że jest bardzo smaczny, jest też zdrowy. Zawiera sporą ilość owoców, które choć zblendowane, nie tracą swoich właściwości. Jabłka, które są podstawą tego musu są bogate w pektyny, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Banany są świetnym źródłem potasu i magnezu, pierwiastków, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu szkieletowego. Gruszki dostarczają sporych ilości jodu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Ten mus owocowy na zimno świetnie sprawdzi się jako deser w upalne dni. Ma wspaniały smak i idealną, gęstą i kremową konsystencję. Mus owocowy dla dzieci, przypadnie do gustu również dorosłym, ze względu na naprawdę słodki smak. Całość nie zawiera zbyt dużej ilości kalorii, a dostarcza naprawdę wielu potrzebnych witamin i składników prozdrowotnych.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mus owocowy, który nie tylko pysznie smakuje, ale również dostarcza cennych składników i z powodzeniem można podawać go także dzieciom, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego mus idealny. Puszysty i gęsty i bardzo słodki, choć bez dodatku cukru. To deser po zjedzeniu którego nie ma miejsca na wyrzuty sumienia, gdyż jest bardzo zdrową opcją, pełną kolorowych i smacznych owoców.

Alergeny w musie owocowym

Lista alergenów dla musu owocowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mus owocowy

Wartości odżywcze musu owocowego

na 100g gotowej potrawy

To świetny pomysł na dostarczenie sobie odpowiedniej ilości owoców w ciągu dnia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(305g)
Energia (kcal)
63.30
193.05
Białko (g)
0.46
1.39
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(305g)
Węglowodany (g)
15.75
48.04
Węglowodany przyswajalne (g)
13.16
40.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.59
7.89
Sacharoza (cukier) (g)
1.84
5.62
Glukoza (g)
2.64
8.04
Fruktoza (g)
5.92
18.06
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(305g)
Tłuszcz (g)
0.19
0.59
Tłuszcze nasycone (g)
0.14
0.42
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.17
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(305g)
Witamina A (µg (mcg))
2.57
7.85
Witamina B6 (mg)
0.11
0.33
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.13
0.38
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.06
Ryboflawina (mg)
0.16
0.48
Niacyna (mg)
0.15
0.46
Foliany (µg (mcg))
7.20
21.95
Beta karoten (µg (mcg))
22.85
69.70

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(305g)
Sód (mg)
1.59
4.85
Potas (mg)
154.16
470.20
Wapń (mg)
6.44
19.65
Fosfor (mg)
12.79
39.00
Magnez (mg)
9.75
29.75
Żelazo (mg)
0.17
0.51
Cynk (mg)
0.07
0.23
Miedź (mg)
0.05
0.15
Mangan (mg)
0.09
0.27
Szacunkowy indeks glikemiczny musu owocowego 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania musu owocowego

Koszt składników
3.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
360 g
2 szt
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.00
Za 360 g
Gruszka
130 g
1 szt
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 130 g
Banan
120 g
1 szt
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Koszt składników
3.00