Przepis na mus malinowy do tortu krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blender

Maliny wsadź do dużej miski i zblenduj dokładnie na gładką masę.

Przełóż maliny do dużego garnka i zalej 1/4 szklanki wody.

Dodaj cukier puder i gotuj, aż mus będzie bardzo gęsty.

Mus malinowy do tortu podany na cieście.
mus malinowy do tortu
Koszt przygotowania dania
25.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
285 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
87

Mus malinowy do tortu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o musie malinowym do tortu

Mus malinowy do tortu to wspaniały dodatek, który doskonale sprawdza się nie tylko do ciast, ale to właśnie wypieki wzbogacone o niego smakują fantastycznie.

Przepis na mus malinowy do tortu to wspaniały dodatek, który zaskakuje słodko — kwaśnym smakiem. Najlepiej smakuje latem, gdy można skorzystać ze świeżych malin, które są niezwykle aromatyczne i miękkie. To świetny przepis dla osób, które uwielbiają słodkości, jednak chciałyby wybrać coś zdrowszego i bardziej wartościowego dla organizmu. W takim wydaniu maliny są po prostu fantastyczne. Najlepiej smakuje na gorąco, podany zaraz po przygotowaniu. Dzięki temu wszystkie desery, które są z nim podawane, są jeszcze smaczniejsze. To dlatego, że zwykle są one zimne, co tworzy wspaniały kontrast dla podniebienia. Można go też podawać na zimno. Po schłodzeniu jest tak samo kremowy i równie smaczny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mus malinowy do tortu, by był smaczny, szybki i dobry dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Powstaje z niego domowy pyszny sos. To pomysł na mus, który będzie dobrym wyborem do słodkich deserów. Mus, który z nich powstaje, jest naprawdę smaczny, a przy tym bardzo gęsty i kremowy. Idealnie sprawdza się do wszystkich deserów. Konieczny jest do tego tylko blender i garnek. Choć sos jest bardzo prosty, wcale nie jest banalny. To ze względu na wspaniały słodki smak owoców, które są do niego używane. Maliny pod wpływem ciepła uwalniają więcej olejków eterycznych i smakują jeszcze lepiej. Ze względu na dużą słodycz tych pysznych owoców, wcale nie trzeba używać zbyt dużo cukru. W wersji bardziej fit cukier można też zastąpić słodzikiem. Jeżeli zastanawiasz się, do czego najlepiej pasuje ten słodki sos, to można go dodawać do lodów, do deserów, a także do sernika. Świetnie sprawdzi się również na naleśnikach czy gofrach. Można nim polać słodkie śniadaniowe placuszki czy sałatkę owocową. W wersji dla osób kochających eksperymenty w kuchni można go także przemycić do wytrawnej sałatki czy nawet burgera. Ten sos, choć słodki ma wielorakie zastosowanie.

Wartości odżywcze musu malinowego do tortu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kalorie)
68.05 kcal
285.80 kcal
Białko
1.14 g
4.80 g

Węglowodany w musie malinowym do tortu

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany
16.08 g
67.55 g
Węglowodany przyswajalne
9.89 g
41.55 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
6.19 g
26.00 g
Glukoza
1.77 g
7.44 g
Fruktoza
2.24 g
9.40 g
Skrobia
0.06 g
0.25 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz
0.62 g
2.60 g
Tłuszcze nasycone
0.20 g
0.84 g
Tłuszcze nienasycone
0.42 g
1.76 g
Tłuszcze jednonasycone
0.06 g
0.24 g
Tłuszcze wielonasycone
0.36 g
1.52 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na mus malinowy do tortu

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina A
1.90 µg (mcg)
8.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.24 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
24.95 mg
104.80 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.00 mg
0.00 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.16 mg
Niacyna
0.57 mg
2.40 mg
Foliany
20.00 µg (mcg)
84.00 µg (mcg)
Beta karoten
11.43 µg (mcg)
48.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na mus malinowy do tortu

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód
1.05 mg
4.40 mg
Potas
143.90 mg
604.40 mg
Wapń
23.86 mg
100.20 mg
Fosfor
27.62 mg
116.00 mg
Magnez
20.95 mg
88.00 mg
Żelazo
0.66 mg
2.77 mg
Cynk
0.40 mg
1.68 mg
Miedź
0.09 mg
0.36 mg
Mangan
0.64 mg
2.68 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny musu malinowego do tortu 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w musie malinowym do tortu

Lista alergenów dla musu malinowego do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mus malinowy do tortu

Cena przygotowania musu malinowego do tortu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maliny
400 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
25.60
Za 400 g
Cukier puder
20 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
34.00
Jak oceniasz przepis na mus malinowy do tortu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób