Mus kokosowy
- Mascarpone (600 g)
- Wiórki kokosowe - 2 szklanki (400 g)
- Śmietanka kremowa 30% - niepełna szklanka (200 g)
- Mleczko kokosowe (350 ml)
- Cukier (250 g)
- Limonka - 2 średnie sztuki (100 g)
- Truskawki (300 g)
- Maliny (300 g)
Przepis na mus kokosowy krok po kroku
Wiórki kokosowe namocz w mleku kokosowy i pozostaw na noc.
W misce umieść wiórki z mlekiem, dodaj śmietanę kremówkę i serek mascarpone, dodaj cukier i ubij na sztywną masę.
Zetrzyj skórkę z limonki i dodaj do musu.
Mus przełóż do pucharków i schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.
Mus podawaj z pokrojonymi truskawkami, malinami w całości oraz listkami mięty.
-
Tort bezowy
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Porzeczkowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Pralinki
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Sernik dyniowy
-
Tarta z mascarpone
-
Tort bezowy z mascarpone
-
Tort z owocami
-
Tort marchewkowy
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Deser z mascarpone
Więcej informacji na temat musu kokosowego
Mus kokosowy to prosty przepis na smaczny deser. Pomysł na dobry mus może sprawdzić się jako deser do kawy lub krem do ciasta. Przepis na mus kokosowy jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia tego deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: śmietana kremówka, serek mascarpone, mleko kokosowe, wiórki kokosowe, cukier, limonka, truskawki, maliny, liście mięty.
Jak zrobić mus kokosowy? Wiórki kokosowe namocz w mleku kokosowy i pozostaw na noc. W misce umieść wiórki z mlekiem, dodaj śmietanę kremówkę i serek mascarpone, dodaj cukier i ubij na sztywną masę. Zetrzyj skórkę z limonki i dodaj do musu. Mus przełóż do pucharków i schłodź w lodówce przez 3-4 godziny. Mus podawaj z pokrojonymi truskawkami, malinami w całości oraz listkami mięty.
Mleczko kokosowe powstaje poprzez przetarcie miąższu kokosa z dodatkiem wody. Jest ono produktem całkowicie wegańskim, może być spożywany przez osoby z nietolerancją mleka krowiego. Mleko kokosowe zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego, jednak nie zawiera cholesterolu. Kwasy zawarte w kokosie są kwasami krótkołańcuchowymi, dzięki czemu wchłaniają się one bezpośrednio, bez potrzeby wcześniejszego trawienia. Mleczko kokosowe ma różne zawartości tłuszczu, począwszy od 7%, skończywszy na 25%, im wyższa zawartość tłuszczu tym mleko jest bardziej kremowe i ma głębszy smak kokosa. Pamiętaj, aby wybierać mleka bez dodatku substancji konserwujących oraz z jak najkrótszą liczbą składników. Owoce dodane do musu dodadzą mu lekkie kwaskowatego smaku. Owoce są dobrym źródłem kwasów owocowych, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Owoce jagodowe takie jak truskawki i maliny zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy.
Podsumowując pyszny mus do kawy nie jest fit deserem, gdyż zawiera dużą ilość tłuszczu. Deser możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Możesz go użyć jako składnik deserów na zimno lub ciast z kremem. Dodany do musu cukier możesz zastąpić ksylitolem lub erytrytolem.
Alergeny w musie kokosowym
Lista alergenów dla musu kokosowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze musu kokosowego
Mus kokosowy to słodki deser zawierający dużą ilość tłuszczu. Cukier dodany do musu możesz zastąpić słodzikiem takim jak ksylitol czy erytrytol. Musu nie powinny spożywać osoby z podwyższonym poziomem trójglicerydów.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.