Mus czekoladowy z malinami

Opublikowano: 11.07.2025 r.
Czekolada gorzka i śmietanka kremowa to klucz do sukcesu musu czekoladowego z malinami. Gorzka czekolada dodaje intensywności smaku, a kremowa śmietanka zapewnia aksamitną konsystencję. Dodatek świeżych malin wprowadza orzeźwiający akcent, który doskonale balansuje ten deser. Trochę cukru dla wyrównania słodyczy i można zanurzyć się w tej czekoladowo-malinowej rozkoszy.
Składniki dla 4 porcji:
- Maliny - 150 g
- Czekolada gorzka - 170 g
- Cukier - 20 g
- Śmietanka kremowa 30% - 400 g
- Przyprawy - cukier
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Czekoladę pokrój na kawałki i roztop w kąpieli wodnej wraz z łyżką cukru, zalej śmietanką.
- Schłodź w lodówce przez ok.2 h.
- Następnie ubij na sztywną pianę.
- Maliny zblenduj wraz z cukrem, zostaw kilka do dekoracji.
- Przygotuj słoiczki lub wysokie szklanki, na dno naczynia wyłóż mus z malin, na to wyłóż mus czekoladowy.
- Na wierzchu ułóż pozostałe maliny.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny