Mus czekoladowy z malinami
- Maliny (150 g)
- Czekolada gorzka (170 g)
- Cukier (20 g)
- Śmietanka kremowa 30% (400 g)
Przepis na mus czekoladowy z malinami krok po kroku
Czekoladę pokrój na kawałki i roztop w kąpieli wodnej wraz z łyżką cukru, zalej śmietanką.
Schłodź w lodówce przez ok.2 h.
Następnie ubij na sztywną pianę.
Maliny zblenduj wraz z cukrem, zostaw kilka do dekoracji.
Przygotuj słoiczki lub wysokie szklanki, na dno naczynia wyłóż mus z malin, na to wyłóż mus czekoladowy.
Na wierzchu ułóż pozostałe maliny.
-
Blok czekoladowy
-
Ciastka owsiane
-
Ciasto czekoladowe
-
Muffinki czekoladowe
-
Tort czekoladowy
-
Bajaderki
-
Biszkopt czekoladowy
-
Ciastka czekoladowe
-
Muffinki z czekoladą
-
Semifredo
-
Mus czekoladowy
-
Sernik z białą czekoladą
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Pralinki
-
Szyszka z ryżu preparowanego
-
Polewa z białej czekolady
-
Fondant czekoladowy
-
Deser czekoladowy
Więcej informacji na temat musu czekoladowego z malinami
Mus czekoladowy z malinami to doskonała opcja na wspaniały deser, który doskonale sprawdzi się na co dzień i od święta. Mocno czekoladowy smak idealnie pasuje do malin.
Przepis na mus czekoladowy z malinami to doskonały pomysł na deser z kilku prostych składników. Dodatkowo nie musisz posiadać dużego doświadczenia kulinarnego, by go przygotować. Wystarczy odrobina cierpliwości, by roztopić czekoladę bez grudek. Ten deser idealnie smakuje ze świeżymi malinami, jednak możesz wykorzystać mrożone poza sezonem. Są tańsza, równie smaczne i zdrowe, a dostępne przez cały rok. Główny składnik tego przepisu to czekolad. Przez jednych uwielbiana, przez innych szeroko omijana ze względu na negatywny wpływ na sylwetkę. Przynajmniej takie są plotki. Warto jednak wiedzieć, że czekolada, zwłaszcza gorzka, to produkt, który choć kaloryczny, wcale nie jest zły dla naszego zdrowia. Dobrej jakości gorzka czekolada jest bogata w węglowodany, tłuszcze, a także błonnik. Ponadto kakao zawiera w sobie wysoką zawartość witamin. Czekolada poprawia humor, dodaje energii, smakuje prawie każdemu. Czekolada zawiera też wiele składników (m.in. fenylotylaminę), które podnoszą poziom serotoniny, zwalczając tym samym złe samopoczucie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mus czekoladowy z malinami, by był smaczny i prosty, to ten sprawdzony przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Nie potrzebujesz do jego przygotowania dużej ilości dziwnych składników. Wszystko znajdziesz w nawet najmniejszym sklepie. Głównym składnikiem jest oczywiście czekolada. To ona stanowi serce musu. Zachwyca swoim mocnym smakiem. Najlepiej do przygotowania tego przepisu sprawdzi się czekolada gorzka, taka dobrej jakości. Poszukaj czekolady o zawartości kakao przynajmniej 70%. Jeśli jednak nie lubisz smaku gorzkiej czekolady, jest dla Ciebie zbyt intensywny i wiesz, że nie będziesz w stanie go zjeść z przyjemnością, możesz sięgnąć po czekoladę mleczną. W takiej sytuacji nie dodawaj dużej ilości śmietanki, gdyż całość może nie mieć odpowiedniego wyrazu.
Alergeny w musie czekoladowym z malinami
Lista alergenów dla musu czekoladowego z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze musu czekoladowego z malinami
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(185g)
Węglowodany
(185g)
Tłuszcze
(185g)
Składniki mineralne
(185g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.