Mus chałwowy

Opublikowano: 12.03.2022 r., 16:55 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mus chałwowy
Mus chałwowy
Bardzo prosty przepis na coś dobrego z chałwy? Spróbuj tego pomysłu na najlepszy mus chałwowy z konfiturą wiśniową. To jest to, czego musisz spróbować
Przygotowanie 15 min
755 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Chałwa (75 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (150 g)
  • Konfitura wiśniowa (100 g)
  • Mascarpone (125 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska

Przepis na mus chałwowy krok po kroku

Posiekaj drobno nożem chałwę.

Zmiksuj serek mascarpone z chałwą.

Gdy składniki się połączą, dolewaj powoli śmietankę.

Miksuj, aż konsystencja będzie gęsta (ubita).

Gotowy mus przełóż do ozdobnej miseczki warstwowo: mus, konfitura (do wykorzystania składników).

Deser wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

Jak oceniasz przepis na mus chałwowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób

Więcej informacji na temat musu chałwowego

Bardzo prosty przepis na coś dobrego z chałwy? Spróbuj tego pomysłu na najlepszy mus chałwowy z konfiturą wiśniową. To jest to, czego musisz spróbować. Ten deser z mascarpone to połączenie słodkiego smaku chałwy oraz kwaśnej wiśni. Mus chałwowy w tym wydaniu prezentuje się pięknie. Przepis na mus chałwowy to tylko cztery składniki. Jeśli jesteś fanem słodkości z chałwą w roli głównej, to ten pyszny, prosty przepis na pewno podbije Twoje serce. Zobacz, jak zrobić mus chałwowy. Możesz go wykorzystać także do ciasta.

Mus chałwowy jest pysznym, 3-składnikowym prostym przepisem na mus z chałwą. Ma on kilka zastosowań. Ten przepis na mus chałwowy to deserek warstwowy w pucharku z konfiturą wiśniową. Możesz użyć go także jako ciekawy pomysł na krem do ciast. Przepis złożony jest z kilku składników: śmietanka kremówka z mascarpone i chałwą. To najlepsza, podstawowa baza na krem do przełożenia ciasta. Jeżeli robisz deserek z owocami, dodaj do niego także konfiturę. Jak zrobisz mus chałwowy dla kogoś, z pewnością go zaskoczysz.

To jest najlepszy deserek w pucharku z mascarpone, jaki możesz zrobić z chałwy. Poza tym, że jest pyszny, to także dobry pomysł na masę chałwową na przykład do ciasta. Jak zrobić mus chałwowy? Na początku rozdrobnij chałwę. Możesz ją posiekać nożem lub zblendować blenderem. W przepisie na mus chałwowy istotne jest to, by serek mascarpone oraz śmietanka kremówka były bardzo zimne. To klucz dla dobrego i szybkiego ubicia musu. Serek mascarpone umieść w misce razem z chałwą i zmiksuj mikserem. Jak składniki połączą się, zacznij dolewać stopniowo śmietankę (cały czas miksuj). Mus z chałwą powinien mieć gęstą konsystencję, gładką oraz ubitą. Tak otrzymany mus chałwowy przełóż do ozdobnej miseczki. Układaj w niej warstwami mus oraz wiśnie. Zrób tak do wykorzystania składników. Powstaną piękne warstwy biało-czerwone. Deser trzeba umieścić na 3 godziny w lodówce, by się schłodził.

*Jeżeli chcesz wykorzystać przepis na mus chałwowy do ciasta, wystarczy, że ubitym musem przełożysz ciasto. Nie rób wtedy deseru, omiń konfiturę.

*Krem chałwowy będzie dobry z każdym rodzajem chałwy. Najbardziej poleca się smak waniliowy, gdyż jest to smak uniwersalny, który pasuje do wszystkiego.

*Mus chałwowy możesz dodatkowo wzbogacić o aromaty smakowe. Dobry będzie aromat waniliowy lub rumowy – spróbuj koniecznie.

*Gdy używasz musu chałwowego do ciasta, możesz nadać mu dowolnego koloru. Masa z chałwą ma kolor jasny, więc bardzo dobrze się ją barwi. W celu nadania różnych kolorów kremowi z chałwą dodaj do niego barwnik spożywczy.

Alergeny w musie chałwowym

Lista alergenów dla musu chałwowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chałwa
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chałwa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

Wartości odżywcze musu chałwowego

na 100g gotowej potrawy

Przepis składa się głównie z tłuszczu. Jest to przepis wysokokaloryczny, a ma małą objętość. Osoby ograniczające kilokalorie muszą uważać na ilość deseru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
335.83
755.63
Białko (g)
3.42
7.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
15.93
35.84
Węglowodany przyswajalne (g)
15.13
34.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.80
1.80
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
27.57
62.04
Tłuszcze nasycone (g)
27.48
61.84
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
40.84
91.90
Szacunkowy indeks glikemiczny musu chałwowego 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania musu chałwowego

Koszt składników
29.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chałwa
75 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.30
Za 75 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Konfitura wiśniowa
100 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 1
4.09
Za 100 g
Mascarpone
125 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 125 g
Koszt składników
29.50