Murzynek z orzechami
- Jajko (4 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 czubate szklanki (460 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 łyżek (50 g)
- Orzechy włoskie - 1 garść (30 g)
- Migdały - 1 garść (30 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 7 łyżek (70 g)
- Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki (7 g)
Przepis na murzynka z orzechami krok po kroku
Orzechy i migdały drobno posiekaj.
Masło rozpuść w rondelku, dodaj ksylitol, kakao i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
Oddziel żółtka od jajek.
Białka ubij na sztywną pianę.
Mąkę przesyp przez sitko do masy czekoladowej, dodaj żółtka i wymieszaj.
Na koniec dodaj ubite białka, posiekane orzechy i delikatnie wymieszaj.
Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 40 minut.
- Murzynek
- Ciasto czekoladowe
- Ciasto czekoladowe z wiśniami
- Ciasto czekoladowe z bananami
- Ciasto czekoladowe z kremem
- Murzynek z serem
- Brownie z buraka
- Murzynek na oleju
- Ciasto cycki murzynki
- Murzynek z jabłkami
- Ciasto czekoladowe z malinami
- Ciasto czekoladowe z truskawkami
- Murzynek z powidłami
- Szybki murzynek
- Ciasto czekoladowe z mascarpone
- Ciasto szachownica
- Szybkie ciasto czekoladowe z dżemem
- Ciasto czekoladowe z kakao
- Ciasto murzynek
Więcej informacji na temat murzynka z orzechami
Murzynek z orzechami to sprawdzony przepis na pyszny, czekoladowy placek idealny na święta, rodzinne spotkania, ale również szybką przekąskę, czy deser. Przygotujesz go z zaledwie kilku tanich i łatwo dostępnych składników, bez konieczności wykorzystania żadnego specjalistyczne sprzętu, ani spędzenia kilku godzin w kuchni. Przepis na murzynka z orzechami to pomysł na przepyszne i efektowne ciasto, z którym poradzą sobie nawet Ci, niemający większego doświadczenia w kuchni. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić murzynka z orzechami, aby był naprawdę smaczny i dobry na każdą okazję koniecznie czytaj dalej, nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Składniki niezbędne do jego przygotowania to mąka pszenna, masło lub margaryna, proszek do pieczenia, kakao, ksylitol, jajka oraz orzechy włoskie i migdały. Najlepiej wykorzystać naturalne ciemne kakao, bez dodatku cukru – smak mazurka będzie wtedy bardziej czekoladowy i intensywny, do tego całe ciasto będzie zdrowsze. Dodatkowo, dzięki zamianie cukru na ksylitol, murzynek z orzechami jest mniej kaloryczny i ma niższy indeks glikemiczny niż jego tradycyjny odpowiednik, przez co jest zdecydowanie lepszym wyborem między innymi dla osób z cukrzycą, insulinoopornością oraz wszystkich dbających o zdrowie. Zamiast orzechów włoskich i migdałów możesz wykorzystać dowolny inny gatunek, śmiało możesz więc eksperymentować i dobrać te składniki w zależności od swoich preferencji. Murzynek z orzechami świetnie smakuje samodzielnie, ale możesz też podawać go z dodatkiem dżemu lub konfitury owocowej (najlepiej bez cukru), musem owocowym, lodami lub bitą śmietaną. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać sprawdzony przepis na murzynka z orzechami na każdą okazję.
Alergeny w murzynku z orzechami
Lista alergenów dla murzynka z orzechami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
- Migdały
Wartości odżywcze murzynka z orzechami
Dzięki zastosowaniu ksylitolu zamiast cukru ciasto ma mniejszą kaloryczność i niższy indeks glikemiczny.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.