Przepis na murzynka z orzechami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia, papier do pieczenia, sitko

Orzechy i migdały drobno posiekaj.

Masło rozpuść w rondelku, dodaj ksylitol, kakao i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.

Oddziel żółtka od jajek.

Białka ubij na sztywną pianę.

Mąkę przesyp przez sitko do masy czekoladowej, dodaj żółtka i wymieszaj.

Na koniec dodaj ubite białka, posiekane orzechy i delikatnie wymieszaj.

Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 40 minut.

czekoladowe ciasto murzynek
murzynek z orzechami
Koszt przygotowania dania
21.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
397 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
65

Murzynek z orzechami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o murzynku z orzechami

Murzynek z orzechami to sprawdzony przepis na pyszny, czekoladowy placek idealny na święta, rodzinne spotkania, ale również szybką przekąskę, czy deser. Przygotujesz go z zaledwie kilku tanich i łatwo dostępnych składników, bez konieczności wykorzystania żadnego specjalistyczne sprzętu, ani spędzenia kilku godzin w kuchni. Przepis na murzynka z orzechami to pomysł na przepyszne i efektowne ciasto, z którym poradzą sobie nawet Ci, niemający większego doświadczenia w kuchni. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić murzynka z orzechami, aby był naprawdę smaczny i dobry na każdą okazję koniecznie czytaj dalej, nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Składniki niezbędne do jego przygotowania to mąka pszenna, masło lub margaryna, proszek do pieczenia, kakao, ksylitol, jajka oraz orzechy włoskie i migdały. Najlepiej wykorzystać naturalne ciemne kakao, bez dodatku cukru – smak mazurka będzie wtedy bardziej czekoladowy i intensywny, do tego całe ciasto będzie zdrowsze. Dodatkowo, dzięki zamianie cukru na ksylitol, murzynek z orzechami jest mniej kaloryczny i ma niższy indeks glikemiczny niż jego tradycyjny odpowiednik, przez co jest zdecydowanie lepszym wyborem między innymi dla osób z cukrzycą, insulinoopornością oraz wszystkich dbających o zdrowie. Zamiast orzechów włoskich i migdałów możesz wykorzystać dowolny inny gatunek, śmiało możesz więc eksperymentować i dobrać te składniki w zależności od swoich preferencji. Murzynek z orzechami świetnie smakuje samodzielnie, ale możesz też podawać go z dodatkiem dżemu lub konfitury owocowej (najlepiej bez cukru), musem owocowym, lodami lub bitą śmietaną. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać sprawdzony przepis na murzynka z orzechami na każdą okazję.

Wartości odżywcze murzynka z orzechami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
397.73 kcal
397.73 kcal
Białko
10.41 g
10.41 g

Węglowodany w murzynku z orzechami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
40.24 g
40.24 g
Węglowodany przyswajalne
38.05 g
38.05 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
24.41 g
24.41 g
Tłuszcze nasycone
14.49 g
14.49 g
Tłuszcze nienasycone
9.92 g
9.92 g

Witaminy w przepisie na murzynka z orzechami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.09 mg
0.09 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tiamina
0.42 mg
0.42 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.32 mg
0.32 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna
2.95 mg
2.95 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany
75.60 µg (mcg)
75.60 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na murzynka z orzechami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
33.25 mg
33.25 mg
Potas
247.90 mg
247.90 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
66.96 mg
66.96 mg
Fosfor
193.55 mg
193.55 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
51.61 mg
51.61 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
3.48 mg
3.48 mg
Cynk
1.19 mg
1.19 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.34 mg
0.34 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny murzynka z orzechami 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w murzynku z orzechami

Lista alergenów dla murzynka z orzechami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
    • Migdały

Cena przygotowania murzynka z orzechami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
460 g
2 czubate szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 460 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 łyżek
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Orzechy włoskie
30 g
1 garść
10.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Migdały
30 g
1 garść
15.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 30 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
70 g
7 łyżek
22.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
3.08
Za 70 g
Proszek do pieczenia
7 g
1,5 łyżeczki
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 7 g
Koszt składników
71.60
Jak oceniasz przepis na murzynka z orzechami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94.3% osób