Murzynek z orzechami

Opublikowano: 25.04.2022 r., 15:57 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
czekoladowe ciasto murzynek
Murzynek z orzechami
Poznaj przepis na pysznego, czekoladowego murzynka bez cukru.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 40 min
397 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 2 czubate szklanki (460 g)
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Kakao 16% (proszek) 5 łyżek (50 g)
  • Orzechy włoskie 1 garść (30 g)
  • Migdały 1 garść (30 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 7 łyżek (70 g)
  • Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki (7 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia, papier do pieczenia, sitko

Przepis na murzynka z orzechami krok po kroku

Orzechy i migdały drobno posiekaj.

Masło rozpuść w rondelku, dodaj ksylitol, kakao i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.

Oddziel żółtka od jajek.

Białka ubij na sztywną pianę.

Mąkę przesyp przez sitko do masy czekoladowej, dodaj żółtka i wymieszaj.

Na koniec dodaj ubite białka, posiekane orzechy i delikatnie wymieszaj.

Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 40 minut.

Jak oceniasz przepis na murzynka z orzechami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat murzynka z orzechami

Murzynek z orzechami to sprawdzony przepis na pyszny, czekoladowy placek idealny na święta, rodzinne spotkania, ale również szybką przekąskę, czy deser. Przygotujesz go z zaledwie kilku tanich i łatwo dostępnych składników, bez konieczności wykorzystania żadnego specjalistyczne sprzętu, ani spędzenia kilku godzin w kuchni. Przepis na murzynka z orzechami to pomysł na przepyszne i efektowne ciasto, z którym poradzą sobie nawet Ci, niemający większego doświadczenia w kuchni. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić murzynka z orzechami, aby był naprawdę smaczny i dobry na każdą okazję koniecznie czytaj dalej, nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Składniki niezbędne do jego przygotowania to mąka pszenna, masło lub margaryna, proszek do pieczenia, kakao, ksylitol, jajka oraz orzechy włoskie i migdały. Najlepiej wykorzystać naturalne ciemne kakao, bez dodatku cukru – smak mazurka będzie wtedy bardziej czekoladowy i intensywny, do tego całe ciasto będzie zdrowsze. Dodatkowo, dzięki zamianie cukru na ksylitol, murzynek z orzechami jest mniej kaloryczny i ma niższy indeks glikemiczny niż jego tradycyjny odpowiednik, przez co jest zdecydowanie lepszym wyborem między innymi dla osób z cukrzycą, insulinoopornością oraz wszystkich dbających o zdrowie. Zamiast orzechów włoskich i migdałów możesz wykorzystać dowolny inny gatunek, śmiało możesz więc eksperymentować i dobrać te składniki w zależności od swoich preferencji. Murzynek z orzechami świetnie smakuje samodzielnie, ale możesz też podawać go z dodatkiem dżemu lub konfitury owocowej (najlepiej bez cukru), musem owocowym, lodami lub bitą śmietaną. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać sprawdzony przepis na murzynka z orzechami na każdą okazję.

Alergeny w murzynku z orzechami

Lista alergenów dla murzynka z orzechami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
    • Migdały

Wartości odżywcze murzynka z orzechami

na 100g gotowej potrawy

Dzięki zastosowaniu ksylitolu zamiast cukru ciasto ma mniejszą kaloryczność i niższy indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
397.73
397.73
Białko (g)
10.41
10.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
40.24
40.24
Węglowodany przyswajalne (g)
38.05
38.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
24.41
24.41
Tłuszcze nasycone (g)
14.49
14.49
Tłuszcze nienasycone (g)
9.92
9.92

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.09
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.42
0.42
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.32
0.32
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.95
2.95
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
75.60
75.60
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
33.25
33.25
Potas (mg)
247.90
247.90
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
66.96
66.96
Fosfor (mg)
193.55
193.55
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
51.61
51.61
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.48
3.48
Cynk (mg)
1.19
1.19
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.34
0.34
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny murzynka z orzechami 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania murzynka z orzechami

Koszt składników
71.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
460 g
2 czubate szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 460 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 łyżek
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Orzechy włoskie
30 g
1 garść
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Migdały
30 g
1 garść
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 30 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
70 g
7 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.08
Za 70 g
Proszek do pieczenia
7 g
1,5 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 7 g
Koszt składników
71.60