Murzynek z mikrofali

Opublikowano: 11.04.2022 r., 11:49 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Murzynek z mikrofali podany z dodatkiem lodów na białym talerzu.
Murzynek z mikrofali
Murzynek z mikrofali to bardzo dobra propozycja na pyszne ciasto przygotowane w ekspresowym czasie. Zrobienia ciasta w mikrofali zajmuje razem z pieczeniem około 5 minut. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 2 min
Mieszanie i łączenie 3 min
668 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki (300 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (180 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 6 płaskich łyżek stołowych (60 g)
  • Czekolada gorzka (80 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka mikrofalowa, łyżka, kubek z uchem w stylu retro

Przepis na murzynek z mikrofali krok po kroku

Do kubków wbij jajko, dodaj po 2 łyżki mąki pszennej, wlej 30 ml śmietany, dodaj 2 łyżeczki cukru i wymieszaj.

Na koniec dodaj łyżeczkę kakao i odrobinę proszku do pieczenia i wymieszaj składniki dokładnie.

W środek ciasta wetknij kostkę czekolady.

Wstaw do mikrofali i ustaw ją na 3 minuty.

Ciasto jest gotowe do spożycia.

Jak oceniasz przepis na murzynek z mikrofali
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat murzynka z mikrofali

Murzynek z mikrofali to doskonały pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto z kubka przygotować można w wielu wersjach smakowych. Sposób przygotowania jest za każdym razem taki sam i nie wymaga od Ciebie żadnego sprzętu kuchennego oprócz kubka i łyżki. Przepis na murzynka z mikrofali jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, proszek do pieczenia, kakao, śmietana kremówka, czekolada gorzka.

Jak zrobić murzynka w mikrofali? Do kubków wbij jajko, dodaj po 2 łyżki mąki pszennej, wlej śmietanę, dodaj cukier i wymieszaj. Na koniec dodaj kakao i proszek do pieczenia i wymieszaj składniki dokładnie. W środek ciasta wetknij kostkę czekolady. Wstaw do mikrofali i ustaw ją na 3 minuty. Ciasto jest gotowe do spożycia.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Czekolada gorzka użyta do przygotowania deseru jest bardzo wyrazista w smaku dzięki wysokiej zawartości kakao, która powinna sięgać 70-80%. Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza.

Podsumowując pyszny murzynek z mikrofali to błyskawiczne ciasto na deser dla całej rodziny. Kuchenka mikrofalowa powinna być ustawiona na największą moc, aby ciasto się udało. Prosty przepis można wzbogacić dodatkiem świeżych owoców lub wiórków kokosowych. Murzynek jest dobry od razu po przygotowaniu. Ciasto powinno się spożyć tego samego dnia. Szybki murzynek można przygotować w wersji białej z dodatkiem mleka w proszku i białej czekolady. Łatwy przepis przygotuj, gdy odwiedzą Cię niezapowiedziani goście. Deser jest także doskonały, gdy najdzie Cię ochota na małe co nieco.

Alergeny w murzynku z mikrofali

Lista alergenów dla murzynka z mikrofali przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze murzynka z mikrofali

na 100g gotowej potrawy

Murzynek z mikrofali to domowe ciasto zawierające dużą ilość cukru. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę ze względu na dużą zawartość węglowodanów prostych. Ciasto nie zawiera dużej ilości kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
297.09
668.44
Białko (g)
8.97
20.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
43.76
98.45
Węglowodany przyswajalne (g)
41.27
92.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.48
5.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
11.10
24.98
Tłuszcze nasycone (g)
8.40
18.91
Tłuszcze nienasycone (g)
2.70
6.07

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.87
4.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
54.01
121.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, czekolada gorzka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
44.30
99.66
Potas (mg)
361.40
813.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
105.69
237.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
260.48
586.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
50.71
114.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.21
7.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.18
2.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.35
0.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny murzynka z mikrofali 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania murzynka z mikrofali

Koszt składników
25.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
180 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 180 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Kakao 16% (proszek)
60 g
6 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 60 g
Czekolada gorzka
80 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 80 g
Koszt składników
25.10