Murzynek z mikrofali
- Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki (300 g)
- Jajko (6 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (180 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Kakao 16% (proszek) - 6 płaskich łyżek stołowych (60 g)
- Czekolada gorzka (80 g)
Przepis na murzynek z mikrofali krok po kroku
Do kubków wbij jajko, dodaj po 2 łyżki mąki pszennej, wlej 30 ml śmietany, dodaj 2 łyżeczki cukru i wymieszaj.
Na koniec dodaj łyżeczkę kakao i odrobinę proszku do pieczenia i wymieszaj składniki dokładnie.
W środek ciasta wetknij kostkę czekolady.
Wstaw do mikrofali i ustaw ją na 3 minuty.
Ciasto jest gotowe do spożycia.
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Murzynek z serem
-
Brownie z buraka
-
Murzynek na oleju
-
Ciasto cycki murzynki
-
Murzynek z jabłkami
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Ciasto czekoladowe z truskawkami
-
Murzynek z powidłami
-
Szybki murzynek
-
Ciasto czekoladowe z mascarpone
-
Ciasto szachownica
-
Szybkie ciasto czekoladowe z dżemem
-
Ciasto czekoladowe z kakao
-
Ciasto murzynek
Więcej informacji na temat murzynka z mikrofali
Murzynek z mikrofali to doskonały pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto z kubka przygotować można w wielu wersjach smakowych. Sposób przygotowania jest za każdym razem taki sam i nie wymaga od Ciebie żadnego sprzętu kuchennego oprócz kubka i łyżki. Przepis na murzynka z mikrofali jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, proszek do pieczenia, kakao, śmietana kremówka, czekolada gorzka.
Jak zrobić murzynka w mikrofali? Do kubków wbij jajko, dodaj po 2 łyżki mąki pszennej, wlej śmietanę, dodaj cukier i wymieszaj. Na koniec dodaj kakao i proszek do pieczenia i wymieszaj składniki dokładnie. W środek ciasta wetknij kostkę czekolady. Wstaw do mikrofali i ustaw ją na 3 minuty. Ciasto jest gotowe do spożycia.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Czekolada gorzka użyta do przygotowania deseru jest bardzo wyrazista w smaku dzięki wysokiej zawartości kakao, która powinna sięgać 70-80%. Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza.
Podsumowując pyszny murzynek z mikrofali to błyskawiczne ciasto na deser dla całej rodziny. Kuchenka mikrofalowa powinna być ustawiona na największą moc, aby ciasto się udało. Prosty przepis można wzbogacić dodatkiem świeżych owoców lub wiórków kokosowych. Murzynek jest dobry od razu po przygotowaniu. Ciasto powinno się spożyć tego samego dnia. Szybki murzynek można przygotować w wersji białej z dodatkiem mleka w proszku i białej czekolady. Łatwy przepis przygotuj, gdy odwiedzą Cię niezapowiedziani goście. Deser jest także doskonały, gdy najdzie Cię ochota na małe co nieco.
Alergeny w murzynku z mikrofali
Lista alergenów dla murzynka z mikrofali przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze murzynka z mikrofali
Murzynek z mikrofali to domowe ciasto zawierające dużą ilość cukru. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę ze względu na dużą zawartość węglowodanów prostych. Ciasto nie zawiera dużej ilości kalorii.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.