Murzynek z dżemem
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (400 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Kakao 16% (proszek) - 4 łyżki (40 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Dżem śliwkowy niskosłodzony - 1 słoiczek (250 g)
- Jajko (3 szt.)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
Przepis na murzynka z dżemem krok po kroku
Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski.
Wbij jajka, wsyp cukier i miksuj za pomocą miksera na niewielkich obrotach.
Dodaj pozostałe składniki oprócz dżemu i miksuj.
Na końcu dodaj dżem i delikatnie połącz składniki.
Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Murzynek z serem
-
Brownie z buraka
-
Murzynek na oleju
-
Ciasto cycki murzynki
-
Murzynek z jabłkami
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Ciasto czekoladowe z truskawkami
-
Murzynek z powidłami
-
Szybki murzynek
-
Ciasto czekoladowe z mascarpone
-
Ciasto szachownica
-
Szybkie ciasto czekoladowe z dżemem
-
Ciasto czekoladowe z kakao
-
Ciasto murzynek
Więcej informacji na temat murzynka z dżemem
Murzynek z dżemem to ekspresowe ciasto. Podstawową wersję, zna chyba każdy z nas. Jest to jedno z najłatwiejszych i najszybszych ciast czekoladowych, które bez problemu przygotujesz w swoim domu.
Ciasto powstaje błyskawicznie tylko z kilku składników.
Wystarczy, że zaopatrzysz się w takie składniki jak: kakao, mąka, jajka, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, olej i dżem owocowy. Dodatkowo możesz dodać rodzynki lub orzechy.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Zatem, jak zrobić murzynka z dżemem? Poznaj mój prosty przepis na pyszny w smaku, czekoladowy, domowy deser.
W pierwszej kolejności wystarczy, że przesiejesz mąkę pszenną przez sitko do miski, wbij jajka i zacznij delikatnie miksować na niewielkich obrotach.
Następnie wsyp cukier, kakao i wlej olej.
Stopniowo wlewaj mleko, konsystencja powinna być lejąca, gdy wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą, przestań miksować.
Na samym końcu dodaj dżem lub konfiturę owocową i wymieszaj.
Tak przygotowaną masę ciasta przelej do foremki.
Najlepiej, aby była ona wcześniej nasmarowana masłem lub wyłożona papierem do pieczenia.
Jak upiec murzynka, aby był wilgotny w środku?
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C i upiecz ciasto, co jakiś czas sprawdzaj jego gotowość za pomocą drewnianego patyczka. Za około 45 minut murzynek będzie dobry.
Sam widzisz, jak prosty jest przepis na murzynka z dżemem. Przygotuj to smaczne ciasto dla swojej rodziny. Będzie to świetny pomysł na drugie śniadanie lub deser dla najbliższych.
Alergeny w murzynku z dżemem
Lista alergenów dla murzynka z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
W przepisie na murzynka z dżemem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze murzynka z dżemem
Ciasto zawiera gluten przez dodatek mąki pszennej, zamiast kupnego dżemu wykorzystaj domowe przetwory z owoców.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.