Murzynek z dżemem

Opublikowano: 18.02.2022 r., 22:52 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto czekoladowe z dżemem
Murzynek z dżemem
Intensywnie czekoladowe ciasto z dodatkiem owocowego dżemu świetnie sprawi się jako deser dla wszystkich członków rodziny. Koniecznie poznaj mój szybki i prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 45 min
286 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (400 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Kakao 16% (proszek) - 4 łyżki (40 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Dżem śliwkowy niskosłodzony - 1 słoiczek (250 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska

Przepis na murzynka z dżemem krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski.

Wbij jajka, wsyp cukier i miksuj za pomocą miksera na niewielkich obrotach.

Dodaj pozostałe składniki oprócz dżemu i miksuj.

Na końcu dodaj dżem i delikatnie połącz składniki.

Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na murzynka z dżemem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat murzynka z dżemem

Murzynek z dżemem to ekspresowe ciasto. Podstawową wersję, zna chyba każdy z nas. Jest to jedno z najłatwiejszych i najszybszych ciast czekoladowych, które bez problemu przygotujesz w swoim domu.

Ciasto powstaje błyskawicznie tylko z kilku składników.

Wystarczy, że zaopatrzysz się w takie składniki jak: kakao, mąka, jajka, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, olej i dżem owocowy. Dodatkowo możesz dodać rodzynki lub orzechy.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić murzynka z dżemem? Poznaj mój prosty przepis na pyszny w smaku, czekoladowy, domowy deser.

W pierwszej kolejności wystarczy, że przesiejesz mąkę pszenną przez sitko do miski, wbij jajka i zacznij delikatnie miksować na niewielkich obrotach.

Następnie wsyp cukier, kakao i wlej olej.

Stopniowo wlewaj mleko, konsystencja powinna być lejąca, gdy wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą, przestań miksować.

Na samym końcu dodaj dżem lub konfiturę owocową i wymieszaj.

Tak przygotowaną masę ciasta przelej do foremki.

Najlepiej, aby była ona wcześniej nasmarowana masłem lub wyłożona papierem do pieczenia.

Jak upiec murzynka, aby był wilgotny w środku?

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C i upiecz ciasto, co jakiś czas sprawdzaj jego gotowość za pomocą drewnianego patyczka. Za około 45 minut murzynek będzie dobry.

Sam widzisz, jak prosty jest przepis na murzynka z dżemem. Przygotuj to smaczne ciasto dla swojej rodziny. Będzie to świetny pomysł na drugie śniadanie lub deser dla najbliższych.

Alergeny w murzynku z dżemem

Lista alergenów dla murzynka z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na murzynka z dżemem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze murzynka z dżemem

na 100g gotowej potrawy

Ciasto zawiera gluten przez dodatek mąki pszennej, zamiast kupnego dżemu wykorzystaj domowe przetwory z owoców.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
286.63
286.63
Białko (g)
5.15
5.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
41.86
41.86
Węglowodany przyswajalne (g)
39.99
39.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.87
1.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
11.44
11.44
Tłuszcze nasycone (g)
1.81
1.81
Tłuszcze nienasycone (g)
9.63
9.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.77
6.77
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.87
2.87
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
46.77
46.77

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
34.80
34.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.80
2.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.45
0.45
Witamina E (mg)
0.18
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
34.80
34.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.11
2.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
65.27
65.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.48
1.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
25.79
25.79
Potas (mg)
133.20
133.20
Wapń (mg)
38.07
38.07
Fosfor (mg)
91.17
91.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.87
23.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.79
2.79
Cynk (mg)
0.63
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny murzynka z dżemem 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania murzynka z dżemem

Koszt składników
29.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Dżem śliwkowy niskosłodzony
250 g
1 słoiczek
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.57
Za 250 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Koszt składników
29.30