Murzynek bezglutenowy
- Masło (200 g)
- Jajko (3 szt.)
- Kakao 16% (proszek) (24 g)
- Mleko 2% (250 ml)
- Cukier (220 g)
- Mąka kukurydziana (115 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (200 g)
- Mąka jaglana (140 g)
Przepis na murzynka bezglutenowego krok po kroku
Masło roztop w garnku. Wystudź.
Nastaw piekarnik na 175 st. C, a do blaszki włóż papier do pieczenia.
Wszystkie mąki przesiej dwukrotnie przez sitko wraz z łyżką sody i kakao.
Dodaj do suchych składników cukier oraz jajka.
Zmiksuj całość i podczas miksowania dodawaj stopniowo mleko.
Nie przestawaj miksować i dodawaj stopniowo także zimne, roztopione masło.
Jednolitą masę wlej do blaszki.
Piecz ciasto przez 45 minut.
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Murzynek z serem
-
Brownie z buraka
-
Murzynek na oleju
-
Ciasto cycki murzynki
-
Murzynek z jabłkami
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Ciasto czekoladowe z truskawkami
-
Murzynek z powidłami
-
Szybki murzynek
-
Ciasto czekoladowe z mascarpone
-
Ciasto szachownica
-
Szybkie ciasto czekoladowe z dżemem
-
Ciasto czekoladowe z kakao
-
Ciasto murzynek
Więcej informacji na temat murzynka bezglutenowego
Murzynek bezglutenowy to dobry pomysł na pyszny wypiek bez glutenu. Jeśli Twoja dieta jest bezglutenowa, ten sprawdzony przepis będzie doskonały. Nie musisz więc rezygnować z dobrych słodyczy. Przepis na murzynka bezglutenowego zawiera trzy rodzaje mąki bez glutenu. Ciasto wychodzi pyszne, wilgotne i puszyste. Z powodzeniem okaże się strzałem w dziesiątkę, jeżeli potrzebujesz pomysłów na ciasta niezawierających glutenu. Zobacz, jak zrobić murzynka bezglutenowego. Najlepszy w smaku jest posypany cukrem pudrem.
Murzynek bezglutenowy jest to ciasto czekoladowe, które mogą jeść osoby nietolerujące glutenu. Ciasto zawiera mieszankę mąk, które są bez glutenu. Ten sprawdzony przepis mogą zrobić osoby chorujące między innymi na celiakię. Murzynek złożony jest z prostych składników, takich jak jajka, masło, mleko czy kakao. Jak zrobisz murzynka bezglutenowego, poza cukrem pudrem można polać go roztopioną czekoladą. Pyszny jest, gdy przełożysz go ulubionymi powidłami, na przykład porzeczkowymi, śliwkowymi albo wiśniowymi. Murzynek bezglutenowy dobry będzie także przełożony kremem śmietankowym lub czekoladowym. Pomysłów na murzynka bezglutenowego jest wiele.
Dieta bez glutenu nie jest trudna i można na niej zjeść wiele pysznych potraw, w tym deserów. Murzynek bezglutenowy to doskonały pomysł na ciasto czekoladowe. Jak zrobić murzynka bezglutenowego? Na samym wstępie roztop masło. Gdy tłuszcz wystygnie, nagrzej piekarnik i przygotuj blaszkę. Przesiej sobie dwukrotnie kakao, sodę oczyszczoną oraz wszystkie trzy mąki. Dokładne przesianie mąki, kakao oraz sody oczyszczonej pozwoli dokładnie połączyć wszystkie składniki. Do przesianych produktów dodaj jajka oraz cukier i zmiksuj. Podczas miksowania stopniowo dodawaj mleko, a następnie zimne masło (także stale miksując). Gdy ciasto będzie jednolite, przelej masę do blaszki i piecz ciasto do suchego patyczka. Tym sprawdzonym przepisem na pewno sprawisz radość bliskiej osobie, która nie może spożywać produktów z glutenem.
*Do przepisu na murzynka bezglutenowego, jajka i mleko muszą mieć letnią temperaturę. Składniki powinny być wyjęte z lodówki na minimum godzinę przed rozpoczęciem pieczenia.
*Zamiast mleka, przepis na murzynka bezglutenowego można zrobić z wykorzystaniem napoju roślinnego (na przykład napoju z migdałów czy orzechów laskowych). Nie będzie to jednak w pełni wegański wypiek, ponieważ w składzie znajduje się masło. By uzyskać ciasto w stu procentach wegańskie, zamiast masła można dodać olej. W takim przypadku podgrzewanie oleju jest zbędne i dodaje się do ciasta w momencie, w którym dodaje się masło.
Alergeny w murzynku bezglutenowym
Lista alergenów dla murzynka bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
W przepisie na murzynka bezglutenowego nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze murzynka bezglutenowego
Ciasto jest bezglutenowe. Idealnie sprawdzi się dla wszystkich, którzy nie mogą jeść glutenu. Super dla osób chorych na celiakię lub nietolerancję glutenu. Jest to jednak wysokokaloryczny wypiek. Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które znajdują się w kakao.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.