Przepis na muraturi krok po kroku
- Ogórek 1000 g 1 średnich sztuk
- Kalafior 1000 g 1 mała sztuk
- Papryka czerwona 1000 g 4 duże sztuki
- Cebula 1000 g 10 dużych sztuk
- Czosnek 400 g 4 główki
- Koperek ogrodowy świeży 100 g 5 pęczków
- Chrzan 250 g
- Sól 300 g
- Liście wiśni 100 g
Warzywa umyj dokładnie.
Ogórki pozostaw w całości.
Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w ósemki.
Kalafior podziel na mniejsze kawałki.
Pokrój cebulę w pióra.
W dużej misce umieść 6 litrów wody, dodaj sól i wymieszaj dokładnie.
Słoiki do przygotowania kiszonek wyparz wrzątkiem.
W każdym słoiku umieść ziarna pieprzu, ząbki czosnku, cebulę, gałązkę kopru oraz dwa liście wiśni.
Następnie umieszczaj w słoikach warzywa.
Słoiki wypełnione warzywami i przyprawami zalej solanką i zakręć szczelnie.
Słoiki przez 3-4 dni powinny znajdować się w ciepłym miejscu, po tym czasie należy je przenieść w miejsce o temperaturze około 10-12 stopni.
-
Kimchi
-
Kapuśniak
-
Ogórki kiszone
-
Surówka z kiszonej kapusty
-
Kiszone buraki
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Roladki ze schabu
-
Sok z kiszonej kapusty
-
Sałatka z kiszonych buraków
-
Kiszona kapusta
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Łazanki z kapustą i grzybami
-
Pierogi wigilijne
-
Zrazy z karkówki
-
Kiszone rzodkiewki
-
Kapusta kiszona w słoikach
-
Kiszone śledzie
-
Kiszonki

(liczba kalorii)
Muraturi - cechy przepisu
Więcej o muraturi
Muraturi to tradycyjny sposób przygotowywania przetworów na zimę w Rumunii. Kiszone warzywa są smaczne, a ich przygotowanie nie wymaga dużo pracy. Przepis na muraturi jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia muraturi potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ogórki, papryka czerwona, kalafior, cebula, czosnek, sól, chrzan, liście wiśni, gałązki kopru, pieprz czarny ziarna.
Jak zrobić muraturi? Warzywa umyj dokładnie. Ogórki najlepiej zostawić w całości. Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w ósemki. Kalafior podziel na mniejsze kawałki. Pokrój cebulę w pióra. W dużej misce umieść wodę, dodaj sól i wymieszaj dokładnie. Słoiki do przygotowania kiszonek wyparz wrzątkiem. W każdym słoiku umieść ziarna pieprzu, ząbki czosnku, cebulę, gałązkę kopru oraz dwa liście wiśni. Następnie umieszczaj w słoikach warzywa. Możesz każde warzywo umieszczać osobno lub mieszać je i tworzyć kolorowe kompozycje. Słoiki wypełnione warzywami i przyprawami zalej solanką i zakręć szczelnie. Słoiki przez 3-4 dni powinny znajdować się w ciepłym miejscu, po tym czasie należy je przenieść w miejsce o temperaturze około 10-12 stopni.
Kiszonki są źródłem naturalnych bakterii probiotycznych. Kiszone warzywa są znacznie zdrowsze niż warzywa w occie. Można je przechowywać przez długi czas, dlatego świetnie sprawdzają się na zimę, gdy nie mamy takiego dostępu do świeżych warzyw. Kalafior, którego od lat ceni się za działanie przeciwnowotworowe, jest źródłem wapnia, potasu, magnezu oraz witaminy K, która bierze udział w krzepnięciu krwi oraz prawidłowym przyswajaniu wapnia. Swój specyficzny zapach kalafior zawdzięcza związkowi zwanemu glukorafanina, jest ona silnym przeciwutleniaczem, to właśnie ona ma działanie antynowotworowe.
Podsumowując, muraturi to nic innego jak kiszone warzywa. Kiszone warzywa są bardzo popularne w Europie. Kisić można także owoce, bardzo popularna w Izraelu jest zupa z dodatkiem kiszonych cytryn. Kiszone warzywa są bardzo zdrowe, zawierają bardzo mało kalorii oraz pożyteczne bakterie kwasu mlekowego.
Wartości odżywcze muraturi
Energia i białka
(450g)
Węglowodany w muraturi
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy w przepisie na muraturi
(450g)
Składniki mineralne w przepisie na muraturi
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w muraturi
Lista alergenów dla muraturi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na muraturi nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście wiśni