Muraturi

Opublikowano: 24.11.2021 r., 9:02 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kiszonki w przezroczystej misce
Muraturi
Muraturi to tradycyjne przetwory kuchni rumuńskiej. Przygotowuje się je na bazie różnych warzyw, które kisi się w słoikach jak polskie tradycyjne ogórki.
Przygotowanie 30 min
158 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ogórek - 1 średnich sztuk (1000 g)
  • Kalafior - 1 mała sztuk (1000 g)
  • Papryka czerwona - 4 duże sztuki (1000 g)
  • Cebula - 10 dużych sztuk (1000 g)
  • Czosnek - 4 główki (400 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 5 pęczków (100 g)
  • Chrzan (250 g)
  • Sól (300 g)
  • Liście wiśni (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
słoiki, duża miska

Przepis na muraturi krok po kroku

Warzywa umyj dokładnie.

Ogórki pozostaw w całości.

Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w ósemki.

Kalafior podziel na mniejsze kawałki.

Pokrój cebulę w pióra.

W dużej misce umieść 6 litrów wody, dodaj sól i wymieszaj dokładnie.

Słoiki do przygotowania kiszonek wyparz wrzątkiem.

W każdym słoiku umieść ziarna pieprzu, ząbki czosnku, cebulę, gałązkę kopru oraz dwa liście wiśni.

Następnie umieszczaj w słoikach warzywa.

Słoiki wypełnione warzywami i przyprawami zalej solanką i zakręć szczelnie.

Słoiki przez 3-4 dni powinny znajdować się w ciepłym miejscu, po tym czasie należy je przenieść w miejsce o temperaturze około 10-12 stopni.

Jak oceniasz przepis na muraturi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat muraturi

Muraturi to tradycyjny sposób przygotowywania przetworów na zimę w Rumunii. Kiszone warzywa są smaczne, a ich przygotowanie nie wymaga dużo pracy. Przepis na muraturi jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia muraturi potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ogórki, papryka czerwona, kalafior, cebula, czosnek, sól, chrzan, liście wiśni, gałązki kopru, pieprz czarny ziarna.

Jak zrobić muraturi? Warzywa umyj dokładnie. Ogórki najlepiej zostawić w całości. Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w ósemki. Kalafior podziel na mniejsze kawałki. Pokrój cebulę w pióra. W dużej misce umieść wodę, dodaj sól i wymieszaj dokładnie. Słoiki do przygotowania kiszonek wyparz wrzątkiem. W każdym słoiku umieść ziarna pieprzu, ząbki czosnku, cebulę, gałązkę kopru oraz dwa liście wiśni. Następnie umieszczaj w słoikach warzywa. Możesz każde warzywo umieszczać osobno lub mieszać je i tworzyć kolorowe kompozycje. Słoiki wypełnione warzywami i przyprawami zalej solanką i zakręć szczelnie. Słoiki przez 3-4 dni powinny znajdować się w ciepłym miejscu, po tym czasie należy je przenieść w miejsce o temperaturze około 10-12 stopni.

Kiszonki są źródłem naturalnych bakterii probiotycznych. Kiszone warzywa są znacznie zdrowsze niż warzywa w occie. Można je przechowywać przez długi czas, dlatego świetnie sprawdzają się na zimę, gdy nie mamy takiego dostępu do świeżych warzyw. Kalafior, którego od lat ceni się za działanie przeciwnowotworowe, jest źródłem wapnia, potasu, magnezu oraz witaminy K, która bierze udział w krzepnięciu krwi oraz prawidłowym przyswajaniu wapnia. Swój specyficzny zapach kalafior zawdzięcza związkowi zwanemu glukorafanina, jest ona silnym przeciwutleniaczem, to właśnie ona ma działanie antynowotworowe.

Podsumowując, muraturi to nic innego jak kiszone warzywa. Kiszone warzywa są bardzo popularne w Europie. Kisić można także owoce, bardzo popularna w Izraelu jest zupa z dodatkiem kiszonych cytryn. Kiszone warzywa są bardzo zdrowe, zawierają bardzo mało kalorii oraz pożyteczne bakterie kwasu mlekowego.

Alergeny w muraturi

Lista alergenów dla muraturi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na muraturi nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście wiśni
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze muraturi

na 100g gotowej potrawy

Muraturi to bardzo zdrowy pomysł na konserwowanie warzyw. Warzywa nie poddane obróbce termicznej zawierają wszystkie składniki mineralne. Są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Zawierają także bakterie probiotyczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
35.32
158.94
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Białko (g)
1.52
6.85
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
7.91
35.60
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
6.32
28.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.59
7.14
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
0.25
1.11
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
0.13
0.58
Tłuszcze nienasycone (g)
0.12
0.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.15
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.08
0.38
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
38.95
175.28
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
1.02
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
41.42
186.38
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.34
1.52
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży, liście wiśni.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.23
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.25
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.44
1.96
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
30.96
139.33
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
326.84
1470.80
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży, liście wiśni.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
2290.85
10308.84
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Potas (mg)
213.81
962.13
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Wapń (mg)
35.42
159.38
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
38.55
173.49
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.09
63.39
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.56
2.52
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.33
1.47
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.26
Brak danych dla: liście wiśni.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muraturi 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muraturi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
1000 g
1 średnich sztuk
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 4
10.00
Za 1000 g
Kalafior
1000 g
1 mała sztuk
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 1000 g
Papryka czerwona
1000 g
4 duże sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
18.00
Za 1000 g
Cebula
1000 g
10 dużych sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Czosnek
400 g
4 główki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 8
24.00
Za 400 g
Koperek ogrodowy świeży
100 g
5 pęczków
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 4
10.00
Za 100 g
Chrzan
250 g
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.38
Za 250 g
Sól
300 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 300 g
Liście wiśni
100 g