Przepis na muffiny ze śliwkami krok po kroku
- Banan 300 g 3 średnie sztuki
- Jogurt naturalny 200 ml
- Śliwki 300 g
- Mąka orkiszowa 500 g
- Jajko 6 szt.
- Olej rzepakowy 80 ml
- Proszek do pieczenia 20 g
- Czekolada gorzka 100 g Pół tabliczki
W misce ubij jajka, dodaj do nich mąkę, proszek do pieczenia, olej i wymieszaj do połączenia składników.
Banan rozdrobnij widelcem i połącz z masą na babeczki.
Śliwki wydryluj, pokrój na mniejsze kawałki. Poszatkuj czekoladę i dodaj razem ze śliwkami do ciasta.
Foremkę na muffinki wyłóż papilotkami, każdą wypełnij ciastem do 3/4 wysokości i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-23 minuty.
Upieczone muffinki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Ciasto dyniowe
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto francuskie na słono
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Ciasteczka orzeszki
-
Frytki z marchewki
-
Sernik dyniowy
-
Muffinki dyniowe
-
Muffinki z jabłkami
-
Paluchy wiedźmy
-
Muffinki z budyniem
-
Ciasteczka na halloween
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Racuchy z dyni
-
Brownie z truskawkami
-
Przekąski na Halloween

(liczba kalorii)
Muffiny ze śliwkami - cechy przepisu
Więcej o muffinach ze śliwkami
Muffiny ze śliwkami to doskonała propozycja na fit babeczki z czekoladą. Przepis na muffiny ze śliwkami jest prosty do wykonania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia w przygotowywaniu wypieków. Do zrobienia wilgotnych babeczek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa razowa, olej rzepakowy, banany dojrzałe, śliwki, jogurt naturalny, proszek do pieczenia i gorzka czekolada.
Jak zrobić muffiny ze śliwkami? Na początek ubij w misce jajka, dodaj do nich przesianą mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, olej i wymieszaj do połączenia składników. Banany obierz ze skórki i rozdrobnij je widelcem. Dodaj do ciasta na babeczki. Poszatkuj drobno czekoladę. Śliwki pozbaw pestek, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do ciasta razem z czekoladą. Wymieszaj wszystkie składniki razem. Foremkę do muffinek wyłóż papilotkami i wypełnij każdą z nich ciastem do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-23 minuty.
Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin (A, C, E oraz K) oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca.
Kakao, z którego powstaje czekolada, pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.
Podsumowując babeczki ze śliwkami są łatwe do przygotowania i smaczne. Dobre babeczki świetnie smakują podane jako dodatek do kawy i herbaty. Pyszne muffiny zasmakują także twoim dzieciom. Śmiało możesz dać im je jako drugie śniadanie do szkoły.
Wartości odżywcze muffin ze śliwkami
Energia i białka
(90g)
Węglowodany w muffinach ze śliwkami
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy w przepisie na muffiny ze śliwkami
(90g)
Składniki mineralne w przepisie na muffiny ze śliwkami
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w muffinach ze śliwkami
Lista alergenów dla muffin ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko