Muffiny z płatków owsianych
- Płatki owsiane (100 g)
- Banan (120 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mleko 3,2% (130 ml)
- Masło z orzechów laskowych - 1 łyżka (20 g)
- Miód - 2 łyżki (40 g)
- Maliny (250 g)
Przepis na muffiny z płatków owsianych krok po kroku
Płatki owsiane, banana, jajko, mleko, masło orzechowe i miód przekładamy do pojemnika od blendera.
Składniki blendujemy na jednolitą konsystencję.
Masę przelewamy do miski, a następnie mieszamy je z malinami.
Blaszkę do babeczek wykładamy papilotkami. Do każdej wlewamy masę z owocami.
Muffinki pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 st. C.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat muffinów z płatków owsianych
Pyszne muffiny z płatków owsianych to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Płatki owsiane z bananem, masłem orzechowym i miodem są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy deser zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić muffiny z płatków owsianych? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku płatki owsiane, banana, jajko, mleko, masło orzechowe i miód przekładamy do pojemnika od blendera. Składniki blendujemy na jednolitą konsystencję. Masę przelewamy do miski, a następnie mieszamy je z malinami. Blaszkę do babeczek wykładamy papilotkami. Do każdej wlewamy masę z owocami. Muffinki pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Sprawdzony przepis na muffiny z płatków owsianych nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z płatków owsianych, które mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Są przede wszystkim produktem bezglutenowym, dzięki czemu osoby z alergią lub celiakią mogą swobodnie włączyć je do diety. Ponadto zawierają duże ilości białka oraz błonnika pokarmowego. Są również doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz K, D, E i kwasu foliowego, a także minerałów, czyli wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Płatki mają również niski indeks glikemiczny, dlatego są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Dzięki błonnikowi oraz beta – glukanowi chronią nas przed podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi.
Dietetyczne muffiny pieczone w piekarniku odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis fit na zdrowy deser na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w muffinach z płatków owsianych
Lista alergenów dla muffinów z płatków owsianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów laskowych
W przepisie na muffiny z płatków owsianych nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze muffinów z płatków owsianych
Muffiny posiadają niski IG, dzięki czemu możemy je wprowadzić do swojej diety.
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.