Muffiny z płatków owsianych

Opublikowano: 16.03.2022 r., 19:48 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Muffiny z malinami.
Muffiny z płatków owsianych
Muffiny z płatków owsianych to pomysł na pyszny słodki dodatek w ciągu dnia. Są proste w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Blendowanie 20 min
128 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Płatki owsiane (100 g)
  • Banan (120 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mleko 3,2% (130 ml)
  • Masło z orzechów laskowych - 1 łyżka (20 g)
  • Miód - 2 łyżki (40 g)
  • Maliny (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papilotki do muffinek, blender, miska, pojemnik blendera

Przepis na muffiny z płatków owsianych krok po kroku

Płatki owsiane, banana, jajko, mleko, masło orzechowe i miód przekładamy do pojemnika od blendera.

Składniki blendujemy na jednolitą konsystencję.

Masę przelewamy do miski, a następnie mieszamy je z malinami.

Blaszkę do babeczek wykładamy papilotkami. Do każdej wlewamy masę z owocami.

Muffinki pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na muffiny z płatków owsianych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat muffinów z płatków owsianych

Pyszne muffiny z płatków owsianych to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Płatki owsiane z bananem, masłem orzechowym i miodem są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy deser zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić muffiny z płatków owsianych? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku płatki owsiane, banana, jajko, mleko, masło orzechowe i miód przekładamy do pojemnika od blendera. Składniki blendujemy na jednolitą konsystencję. Masę przelewamy do miski, a następnie mieszamy je z malinami. Blaszkę do babeczek wykładamy papilotkami. Do każdej wlewamy masę z owocami. Muffinki pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Sprawdzony przepis na muffiny z płatków owsianych nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z płatków owsianych, które mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Są przede wszystkim produktem bezglutenowym, dzięki czemu osoby z alergią lub celiakią mogą swobodnie włączyć je do diety. Ponadto zawierają duże ilości białka oraz błonnika pokarmowego. Są również doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz K, D, E i kwasu foliowego, a także minerałów, czyli wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Płatki mają również niski indeks glikemiczny, dlatego są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Dzięki błonnikowi oraz beta – glukanowi chronią nas przed podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi.

Dietetyczne muffiny pieczone w piekarniku odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis fit na zdrowy deser na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w muffinach z płatków owsianych

Lista alergenów dla muffinów z płatków owsianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów laskowych

W przepisie na muffiny z płatków owsianych nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze muffinów z płatków owsianych

na 100g gotowej potrawy

Muffiny posiadają niski IG, dzięki czemu możemy je wprowadzić do swojej diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
142.61
128.35
Białko (g)
4.45
4.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
23.44
21.09
Węglowodany przyswajalne (g)
19.03
17.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.40
3.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
4.21
3.79
Tłuszcze nasycone (g)
1.37
1.23
Tłuszcze nienasycone (g)
2.84
2.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.99
1.79
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.85
0.77
Cholesterol (mg)
30.80
27.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A (µg (mcg))
19.36
17.42
Witamina B6 (mg)
0.12
0.11
Brak danych dla: masło z orzechów laskowych.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.15
Brak danych dla: masło z orzechów laskowych.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.65
9.58
Brak danych dla: masło z orzechów laskowych.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.35
0.32
Witamina E (mg)
0.53
0.47
Retinol (µg (mcg))
17.94
16.15
Tiamina (mg)
0.11
0.10
Ryboflawina (mg)
0.21
0.19
Niacyna (mg)
0.51
0.45
Foliany (µg (mcg))
18.90
17.01
Brak danych dla: masło z orzechów laskowych.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
10.14
9.13

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
19.41
17.47
Potas (mg)
223.33
201.00
Wapń (mg)
47.05
42.34
Fosfor (mg)
113.10
101.79
Magnez (mg)
39.30
35.37
Żelazo (mg)
1.17
1.05
Cynk (mg)
0.94
0.84
Miedź (mg)
0.16
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinów z płatków owsianych 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinów z płatków owsianych

Koszt składników
63.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Banan
120 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 3,2%
130 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 ml
Masło z orzechów laskowych
20 g
1 łyżka
20.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Miód
40 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Maliny
250 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 250 g
Koszt składników
63.30