Muffiny z kajmakiem

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:29 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Muffiny z kajmakiem podane na blacie.
Muffiny z kajmakiem
Muffiny z kajmakiem to świetna opcja dla wszystkich miłośników słodkości. Te babeczki są proste w przygotowaniu, a sprawdzają się na przyjęcia, ale również na co dzień.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
436 kcal
Kcal w porcji
114 g
Wielkość porcji
86
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (300 g)
  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Kajmak (250 g)
  • Budyń (proszek) (40 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Olej rzepakowy (150 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papilotki do muffinek, duża miska

Przepis na muffiny z kajmakiem krok po kroku

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Połącz ze szklanką wody, jajkami, olejem i ekstraktem waniliowym.

Do masy na ciasto dodaj kajmak i dokładnie rozmieszaj rózgą.

Foremki na muffiny wypełnij ciastem.

Piecz w 180 st. C przez 15-20 minut lub do suchego patyczka.

Jak oceniasz przepis na muffiny z kajmakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat muffinów z kajmakiem

Muffiny z kajmakiem to świetna opcja dla wszystkich miłośników słodkości. Te babeczki są proste w przygotowaniu, a sprawdzają się na przyjęcia, ale również na co dzień. Babeczki są bardzo słodkie, smaczne, a przy okazji niezwykle puszyste. Sprawdzą się świetnie na wszelkiego rodzaju uroczystości. Pięknie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują. To najlepsze rozwiązanie na przyjęcia dla dzieci.

Przepis na muffiny z kajmakiem pozwala na stworzenie prostych domowych babeczek, które są pyszne. Robi się je z masą kajmakową, dzięki czemu są naprawdę słodkie. Cała procedura jest tak prosta, że spokojnie można je przygotować razem z dziećmi, które na pewno będą z tego powodu niezwykle szczęśliwe. Do babeczek dobrze jest wybrać odpowiednią mąkę. Najlepiej sprawdzi się pszenna o niskim typie, idealnie wybrać typ 450 czy 500. Oczywiście można też babeczki zrobić na bazie mąk bezglutenowych, jednak w tym wypadku najlepiej użyć gotowej mieszanki mąk, dostępnej w sklepach. To dobre rozwiązanie, gdyż ma się pewność, że babeczki nie będą się rozpadać. Te pyszne słodkości na pewno zasmakują miłośnikom karmelu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić muffiny z kajmakiem, by były słodkie i dobre nawet dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Upieczesz je w piekarniku w kilka chwil. Wspaniale sprawdzają się jako propozycja na drugie śniadanie, czy szybki deser do zabrania ze sobą. Nie są klejące, nie mają kremu, dlatego wspaniale sprawdzą się do zabierania ze sobą w lunch boksie. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom prostych deserów. Do ich przygotowania używa się tylko kilku składników. Głównym jest oczywiście masa kajmakowa. Najlepiej i najłatwiej użyć gotowej wersji, która dostępna jest w większości sklepów. To naprawdę ułatwia pracę i sprawia, że cały przepis jest jeszcze prostszy i szybszy. Jednak można również przygotować kajmak samodzielnie w swoim własnym domu. Przyda się do tego puszka mleka skondensowanego. Należy je gotować w dużym garnku, stale zamknięte, przez około 4 godziny. Dzięki temu powstanie przepyszny i naprawdę smaczny krem. Jednak również masa kajmakowa z puszki jest w pełni bezpieczna. Zwykle nie ma w niej zbyt dużo konserwantów.

Alergeny w muffinach z kajmakiem

Lista alergenów dla muffinów z kajmakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • kajmak
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze muffinów z kajmakiem

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera dość wysoki indeks glikemiczny i sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(114g)
Energia (kcal)
382.61
436.18
Białko (g)
5.99
6.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(114g)
Węglowodany (g)
52.37
59.71
Węglowodany przyswajalne (g)
51.91
59.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
0.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(114g)
Tłuszcz (g)
16.50
18.81
Tłuszcze nasycone (g)
2.80
3.19
Tłuszcze nienasycone (g)
13.70
15.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.68
11.03
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.03
4.59
Cholesterol (mg)
76.54
87.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(114g)
Witamina A (µg (mcg))
46.13
52.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.58
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.42
0.48
Witamina E (mg)
0.20
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
45.92
52.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.83
2.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
59.74
68.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.01
3.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(114g)
Sód (mg)
81.25
92.62
Potas (mg)
186.56
212.68
Wapń (mg)
97.42
111.06
Fosfor (mg)
125.14
142.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.76
14.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.41
2.74
Cynk (mg)
0.58
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinów z kajmakiem 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinów z kajmakiem

Koszt składników
27.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
300 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 300 g
Cukier trzcinowy
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Kajmak
250 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
3.26
Za 250 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Koszt składników
27.90