Muffiny z kajmakiem
Opublikowano: 11.04.2023 r.
Muffiny z kajmakiem to świetna opcja dla wszystkich miłośników słodkości. Te babeczki są proste w przygotowaniu, a sprawdzają się na przyjęcia, ale również na co dzień.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 300 g
- Cukier trzcinowy - 200 g
- Kajmak - 250 g
- Budyń (proszek) - 40 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Jajko - 4 szt.
- Olej rzepakowy - 150 ml
- Przyprawy - ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papilotki do muffinek, duża miska
Przepis krok po kroku
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Połącz ze szklanką wody, jajkami, olejem i ekstraktem waniliowym.
- Do masy na ciasto dodaj kajmak i dokładnie rozmieszaj rózgą.
- Foremki na muffiny wypełnij ciastem.
- Piecz w 180 st. C przez 15-20 minut lub do suchego patyczka.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera dość wysoki indeks glikemiczny i sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.