Muffiny z dżemem

Opublikowano: 08.04.2024 r., 9:03 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
świeże muffiny nadziewane dżemem
Muffiny z dżemem
Nie ma nic lepszego niż muffiny z dżemem które przygotujesz w swojej w domu dla całej rodziny. Koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
158 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (320 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (10 g)
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mleko 1,5% (120 ml)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Dżem śliwkowy niskosłodzony (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska

Przepis na muffiny z dżemem krok po kroku

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.

W innej misce roztrzep jajko, dodaj mleko, olej roślinny i ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszaj.

Połącz obie masy i wymieszaj.

Napełnij foremki na muffiny przygotowanym ciastem, na około 2/3 wysokości.

W każdą foremkę na muffiny zrób niewielkie wgłębienie w środku ciasta za pomocą łyżeczki lub kciuka.

Upiecz muffiny w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na muffiny z dżemem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat muffiny z dżemem

Małe, słodkie muffiny z dżemem to najprostsza domowa łakoć, którą możesz przygotować w swoim domu, gdy najdzie Cię ochota na słodycze.

Muffiny z dżemem truskawkowym charakteryzują się swoją wyjątkową delikatnością, są niezwykle puszyste i smaczne. Dlatego z pewnością pokochają je nie tylko dorośli, ale też dzieci.

Babeczki z maślanką możesz przygotować nie tylko jako domowe łakocie, świetnie sprawdzą się jako przekąska na przyjęcie dla dzieci, chyba większość z nich uwielbia mini babeczki.

Zatem jak zrobić muffiny z dżemem?

To bardzo prosty przepis, ciasto nie jest drożdżowe, dlatego wykonasz je ekspresowo.

Będziesz potrzebować jedynie odrobiny mąki, w moim przepisie skorzystałam ze zwykłej mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten. Jeśli, zmagasz się z chorobami glutenozależnymi i musisz eliminować gluten ze swojej codzienne diety, zamień ją na mąkę naturalnie bezglutenową np. kukurydziana, gryczana lub skorzystaj z bezglutenowych mieszanek.

Dodatkowo będzie nam potrzebna maślanka, jajka, cukier, olej rzepakowy, soda oczyszczona i opcjonalnie cukier waniliowy, który doda aromatu.

Wystarczy, że w jednej misce wymieszasz suche składniki, a do drugiej wbijesz jajka, wlejesz maślankę i olej.

Składniki, w każdej misce wymieszaj dokładnie, a następnie połącz je.

Masa ciasta powinna być gęsta i jednolita, nie powinna mieć grudek.

Tak przygotowane ciasto przelej ostrożnie do specjalnych foremek na babeczki, upiecz je w piekarniku przez 20-25 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu, gdy muffiny ostygną, posyp je cukrem pudrem.

Najlepsze domowe wypieki wynikają ze swojej prostoty, taki właśnie jest przepis na muffiny z dżemem. Zwróć uwagę w jak szybki i prosty sposób możesz przygotować pyszne słodycze

Jeśli już wiesz, jak upiec muffiny koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis.

Alergeny w muffiny z dżemem

Lista alergenów dla muffiny z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%

Wartości odżywcze muffiny z dżemem

na 100g gotowej potrawy

Muffiny możesz przygotować z dowolnym nadzieniem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
264.89
158.93
Białko (g)
6.64
3.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
51.93
31.16
Węglowodany przyswajalne (g)
51.55
30.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
3.78
2.27
Tłuszcze nasycone (g)
1.19
0.72
Tłuszcze nienasycone (g)
2.58
1.55

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.37
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.49
1.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
63.11
37.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
51.04
30.62
Potas (mg)
210.95
126.57
Wapń (mg)
79.21
47.53
Fosfor (mg)
155.58
93.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.17
10.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.29
1.38
Cynk (mg)
0.56
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffiny z dżemem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffiny z dżemem

Koszt składników
26.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
320 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 320 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 1,5%
120 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 ml
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Dżem śliwkowy niskosłodzony
200 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
2.86
Za 200 g
Koszt składników
26.60