Muffiny z dżemem
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (320 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (10 g)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mleko 1,5% (120 ml)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Dżem śliwkowy niskosłodzony (200 g)
Przepis na muffiny z dżemem krok po kroku
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
W innej misce roztrzep jajko, dodaj mleko, olej roślinny i ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszaj.
Połącz obie masy i wymieszaj.
Napełnij foremki na muffiny przygotowanym ciastem, na około 2/3 wysokości.
W każdą foremkę na muffiny zrób niewielkie wgłębienie w środku ciasta za pomocą łyżeczki lub kciuka.
Upiecz muffiny w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.
Więcej informacji na temat muffiny z dżemem
Małe, słodkie muffiny z dżemem to najprostsza domowa łakoć, którą możesz przygotować w swoim domu, gdy najdzie Cię ochota na słodycze.
Muffiny z dżemem truskawkowym charakteryzują się swoją wyjątkową delikatnością, są niezwykle puszyste i smaczne. Dlatego z pewnością pokochają je nie tylko dorośli, ale też dzieci.
Babeczki z maślanką możesz przygotować nie tylko jako domowe łakocie, świetnie sprawdzą się jako przekąska na przyjęcie dla dzieci, chyba większość z nich uwielbia mini babeczki.
Zatem jak zrobić muffiny z dżemem?
To bardzo prosty przepis, ciasto nie jest drożdżowe, dlatego wykonasz je ekspresowo.
Będziesz potrzebować jedynie odrobiny mąki, w moim przepisie skorzystałam ze zwykłej mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten. Jeśli, zmagasz się z chorobami glutenozależnymi i musisz eliminować gluten ze swojej codzienne diety, zamień ją na mąkę naturalnie bezglutenową np. kukurydziana, gryczana lub skorzystaj z bezglutenowych mieszanek.
Dodatkowo będzie nam potrzebna maślanka, jajka, cukier, olej rzepakowy, soda oczyszczona i opcjonalnie cukier waniliowy, który doda aromatu.
Wystarczy, że w jednej misce wymieszasz suche składniki, a do drugiej wbijesz jajka, wlejesz maślankę i olej.
Składniki, w każdej misce wymieszaj dokładnie, a następnie połącz je.
Masa ciasta powinna być gęsta i jednolita, nie powinna mieć grudek.
Tak przygotowane ciasto przelej ostrożnie do specjalnych foremek na babeczki, upiecz je w piekarniku przez 20-25 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu, gdy muffiny ostygną, posyp je cukrem pudrem.
Najlepsze domowe wypieki wynikają ze swojej prostoty, taki właśnie jest przepis na muffiny z dżemem. Zwróć uwagę w jak szybki i prosty sposób możesz przygotować pyszne słodycze
Jeśli już wiesz, jak upiec muffiny koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis.
Alergeny w muffiny z dżemem
Lista alergenów dla muffiny z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
Wartości odżywcze muffiny z dżemem
Muffiny możesz przygotować z dowolnym nadzieniem.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.