Przepis na muffiny waniliowe krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 400 g 2 duże sztuki
- Cukier 300 g 1,5 szklanki
- Masło 300 g 1,5 kostki
- Proszek do pieczenia 20 g 2 płaskie łyżki stołowe
- Budyń (proszek) 40 g
- Śmietanka kremowa 30% 300 g
- Mascarpone 200 g
- Jajko 5 szt.
W misce umieść ciepłe masło i ubij do powstania białej puszystej masy.
Dodaj cukier i zmiksuj.
Cały czas miksując, dodawaj po jednym jajku.
Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i budyń waniliowy.
Wymieszaj do połączenia składników.
Foremkę do babeczek wyłóż papilotkami i napełnij je ciastem do 3/4 wysokości.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.
Babeczki wystudź.
Do miski wlej śmietanę, dodaj serek mascarpone i dodaj cukier z wanilią.
Ubij na sztywną pianę i przełóż krem do rękawa cukierniczego.
Udekoruj babeczki.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babeczki z budyniem
-
Babka marmurkowa
-
Babka drożdżowa
-
Babka zebra
-
Babka czekoladowa
-
Tartaletki z owocami
-
Babka bananowa
-
Babka z mikrofali
-
Przepisy na babki

(liczba kalorii)
Muffiny waniliowe - cechy przepisu
Więcej o muffinach waniliowych
Muffiny waniliowe to wspaniały pomysł na smaczne babeczki pieczone w piekarniku. Łatwe babeczki można podać z kremem na bazie śmietany i serka mascarpone. Przepis na babeczki waniliowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, masło, budyń waniliowy, cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia, śmietana kremówka, serek mascarpone.
Jak zrobić muffiny waniliowe? W misce umieść ciepłe masło i upij do powstania białej puszystej masy. Dodaj cukier i zmiksuj. Cały czas miksując, dodawaj po jednym jajku. Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i budyń waniliowy. Wymieszaj do połączenia składników. Foremkę do babeczek wyłóż papilotkami i napełnij je ciastem do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Babeczki wystudź. Do miski wlej śmietanę, dodaj serek mascarpone i dodaj cukier z wanilią. Ubij na sztywną pianę i przełóż krem do rękawa cukierniczego. Udekoruj babeczki.
Mascarpone to ser pochodzący z Włoch. Ma on bardzo kremową konsystencję i jest dość neutralny w smaku. Świetnie nadaje się jako baza do deserów i kremów do ciast. Można z nim przygotowywać także dania w wersji wytrawnej. Świetnie zagęszcza sosy i zupy oraz nadaje im śmietankowego smaku. Mascarpone jest bardzo kaloryczny, gdyż prawie połowa tego produktu to tłuszcz. Tłuszcz zawarty w serku jest tłuszczem mlecznym, który występuje w formie zemulgowanej. Taki rodzaj tłuszczu wchłania się bezpośrednio bez potrzeby wcześniejszego trawienia.
Podsumowując pyszne babeczki świetnie sprawdzą się na deser dla całej rodziny. Można podać je także podczas przyjęcia urodzinowego dla dzieci. Smaczne babeczki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Szybkie do przygotowania babeczki mogą posłużyć taki jako zastępstwo tortu podczas małych przyjęć. Prosty przepis na muffiny można przygotować z pomocą dzieci.
Wartości odżywcze muffin waniliowych
Energia i białka
(180g)
Węglowodany w muffinach waniliowych
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy w przepisie na muffiny waniliowe
(180g)
Składniki mineralne w przepisie na muffiny waniliowe
(180g)
-
mąka pszenna,
cukier,
masło,
budyń,
śmietana,
mascarpone,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w muffinach waniliowych
Lista alergenów dla muffin waniliowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko