Przepis na muffiny waniliowe krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, duża miska, forma na muffiny

W misce umieść ciepłe masło i ubij do powstania białej puszystej masy.

Dodaj cukier i zmiksuj.

Cały czas miksując, dodawaj po jednym jajku.

Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i budyń waniliowy.

Wymieszaj do połączenia składników.

Foremkę do babeczek wyłóż papilotkami i napełnij je ciastem do 3/4 wysokości.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.

Babeczki wystudź.

Do miski wlej śmietanę, dodaj serek mascarpone i dodaj cukier z wanilią.

Ubij na sztywną pianę i przełóż krem do rękawa cukierniczego.

Udekoruj babeczki.

Muffiny waniliowe podane w błękitnych papilotkach.
Muffiny waniliowe
Koszt przygotowania dania
25.55 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
686 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Muffiny waniliowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o muffinach waniliowych

Muffiny waniliowe to wspaniały pomysł na smaczne babeczki pieczone w piekarniku. Łatwe babeczki można podać z kremem na bazie śmietany i serka mascarpone. Przepis na babeczki waniliowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, masło, budyń waniliowy, cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia, śmietana kremówka, serek mascarpone.

Jak zrobić muffiny waniliowe? W misce umieść ciepłe masło i upij do powstania białej puszystej masy. Dodaj cukier i zmiksuj. Cały czas miksując, dodawaj po jednym jajku. Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i budyń waniliowy. Wymieszaj do połączenia składników. Foremkę do babeczek wyłóż papilotkami i napełnij je ciastem do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Babeczki wystudź. Do miski wlej śmietanę, dodaj serek mascarpone i dodaj cukier z wanilią. Ubij na sztywną pianę i przełóż krem do rękawa cukierniczego. Udekoruj babeczki.

Mascarpone to ser pochodzący z Włoch. Ma on bardzo kremową konsystencję i jest dość neutralny w smaku. Świetnie nadaje się jako baza do deserów i kremów do ciast. Można z nim przygotowywać także dania w wersji wytrawnej. Świetnie zagęszcza sosy i zupy oraz nadaje im śmietankowego smaku. Mascarpone jest bardzo kaloryczny, gdyż prawie połowa tego produktu to tłuszcz. Tłuszcz zawarty w serku jest tłuszczem mlecznym, który występuje w formie zemulgowanej. Taki rodzaj tłuszczu wchłania się bezpośrednio bez potrzeby wcześniejszego trawienia.

Podsumowując pyszne babeczki świetnie sprawdzą się na deser dla całej rodziny. Można podać je także podczas przyjęcia urodzinowego dla dzieci. Smaczne babeczki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Szybkie do przygotowania babeczki mogą posłużyć taki jako zastępstwo tortu podczas małych przyjęć. Prosty przepis na muffiny można przygotować z pomocą dzieci.

Wartości odżywcze muffin waniliowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kalorie)
381.38 kcal
686.48 kcal
Białko
5.87 g
10.56 g

Węglowodany w muffinach waniliowych

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany
35.72 g
64.30 g
Węglowodany przyswajalne
35.69 g
64.23 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.04 g
0.07 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz
24.37 g
43.87 g
Tłuszcze nasycone
19.22 g
34.59 g
Tłuszcze nienasycone
5.16 g
9.28 g

Witaminy w przepisie na muffiny waniliowe

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina B6
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina
0.21 mg
0.39 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.31 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
1.45 mg
2.61 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Foliany
40.37 µg (mcg)
72.67 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na muffiny waniliowe

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód
41.84 mg
75.31 mg
Potas
163.13 mg
293.64 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
78.44 mg
141.19 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
135.54 mg
243.97 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
10.27 mg
18.48 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
1.57 mg
2.83 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.45 mg
0.81 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.10 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffin waniliowych 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinach waniliowych

Lista alergenów dla muffin waniliowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania muffin waniliowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Mascarpone
200 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Koszt składników
35.60
Jak oceniasz przepis na muffiny waniliowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób