Muffiny na maślance

Opublikowano: 21.12.2021 r., 10:32 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wilgotne muffiny na maślance
Muffiny na maślance
Delikatne i puszyste muffinki na maślance sprawdzą się idealnie jako słodka przekąska w ciągu dnia lub deser na przyjęcie nie tylko dla dzieci.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 25 min
167 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Maślanka 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, foremka do babeczek, rózga, miska

Przepis na muffiny na maślance krok po kroku

Mąkę przesiej przez sito, dodaj sodę oczyszczoną i cukier waniliowy.

Jajka wbij do miski, wlej maślankę i olej.

Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.

Połącz mokre składniki ze suchymi i dokładnie wymieszaj.

Przelej masę do specjalnych foremek na babeczki.

Upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na muffiny na maślance
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat muffiny na maślance

Małe, słodkie babeczki to najprostsza domowa łakoć , którą możesz przygotować w swoim domu, gdy najdzie Cię ochota na słodycze.

Muffiny na maślance charakteryzują się swoją wyjątkową delikatnością, są niezwykle puszyste i smaczne. Dlatego z pewnością pokochają je nie tylko dorośli, ale też dzieci.

Babeczki z maślanką możesz przygotować nie tylko jako domowe łakocie, świetnie sprawdzą się jako przekąska na przyjęcie dla dzieci, chyba większość z nich uwielbia mini babeczki.

Zatem jak zrobić muffiny na maślance?

Przepis jest bardzo prosty i szybki, ciasto nie jest drożdżowe, dlatego wykonasz je ekspresowo.

Będziesz potrzebować jedynie odrobiny mąki, w moim przepisie skorzystałam ze zwykłej mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten. Jeśli, zmagasz się z chorobami glutenozależnymi i musisz eliminować gluten ze swojej codzienne diety, zamień ją na mąkę naturalnie bezglutenową np. kukurydziana, gryczana lub skorzystaj z bezglutenowych mieszanek.

Dodatkowo będzie nam potrzebna maślanka, jajka, cukier, olej rzepakowy, soda oczyszczona i opcjonalnie cukier waniliowy, który doda aromatu.

Wystarczy, że w jednej misce wymieszasz suche składniki, a do drugiej wbijesz jajka, wlejesz maślankę i olej.

Składniki, w każdej misce wymieszaj dokładnie, a następnie połącz je.

Masa ciasta powinna być gęsta i jednolita, nie powinna mieć grudek.

Tak przygotowane ciasto przelej ostrożnie do specjalnych foremek na babeczki, upiecz je w piekarniku przez 20-25 minut w 180 stopniach C.

Po upieczeniu, gdy muffiny ostygną, posyp je cukrem pudrem.

Najlepsze domowe wypieki wynikają ze swojej prostoty, taki właśnie jest przepis na muffiny na maślance. Zwróć uwagę w jak szybki i prosty sposób, możesz przygotować pyszne słodycze od podstaw w swoim domu. Nie ma potrzeby korzystania z gotowych mieszanek dostępnych w sklepie. Ich skład zazwyczaj zostawia wiele do życzenia. Niestety, bardzo często zawierają zbyt duże ilości cukru, który jest zbędny oraz barwniki i konserwanty, a wszystko po to, aby ich termin przydatności był dłuższy, a wygląd i zapach atrakcyjniejszy. Postaw na dobre, domowe wypieki i ciesz się słodkim smakiem bez zbędnych dodatków, które nie są korzystne dla naszego zdrowia.

Alergeny w muffiny na maślance

Lista alergenów dla muffiny na maślance przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • maślanka 2%

Wartości odżywcze muffiny na maślance

na 100g gotowej potrawy

Do muffinek możesz dodać dowolne owoce.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
334.52
167.26
Białko (g)
5.68
2.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
48.79
24.39
Węglowodany przyswajalne (g)
48.05
24.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.74
0.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
12.68
6.34
Tłuszcze nasycone (g)
1.65
0.83
Tłuszcze nienasycone (g)
11.03
5.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.71
3.86
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.31
1.66
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
37.48
18.74

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
18.86
9.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.33
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.10
Witamina E (mg)
0.13
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.86
9.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.40
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.99
1.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
87.05
43.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.66
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
63.07
31.54
Potas (mg)
98.68
49.34
Wapń (mg)
42.85
21.43
Fosfor (mg)
74.04
37.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.98
5.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.38
1.69
Cynk (mg)
0.45
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffiny na maślance 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffiny na maślance

Koszt składników
22.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Maślanka 2%
250 ml
1 szklanka
1.50
Za 330,0 ml
Liczba opakowań 1
1.14
Za 250 ml
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Koszt składników
22.30