Przepis na muffiny jajeczne krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, miska, trzepaczka do jajek, forma na muffiny

Pół papryki i szynkę pokrój w drobną kostkę.

Ser żółty zetrzyj na tarce.

Szczypiorek posiekaj.

Jajka wbij do miski i roztrzep. Dodaj 1/2 łyżeczki soli oraz pieprz do smaku. Wymieszaj i dodaj mleko, szczypiorek, paprykę, szynkę oraz 2/3 startego sera.

Formę na 6 muffinek wysmaruj masłem. Następnie rozlej masę do wszystkich wgłębień w formie.

Piekarnik rozgrzej do 175 stopni (grzanie góra-dół). Muffiny jajeczne piecz ok. 15-18 min.

Po wyjęciu muffinek z formy posyp je resztą starego sera.

Muffiny jajeczne znajdują się na białym talerzu.
Muffiny jajeczne
Koszt przygotowania dania
16.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
541 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
10

Muffiny jajeczne - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o muffinach jajecznych

Przepis na muffinki jajeczne jest prosty. Jak sama nazwa wskazuje, przygotowuje się je z jajek, ale mogą być m.in. z papryką czy z kurczakiem. To danie może być wegetariańskie i bezglutenowe. Takie babeczki jajeczne idealnie nadają się na śniadanie zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.

Muffinki jajeczne możesz przygotować w inny sposób. Zamiast łączyć wszystko w masie jajecznej, możesz najpierw poukładać wszystkie składniki w formie, a potem dopiero zalać je roztrzepanymi jajkami. Wygląd tych muffinek będzie się nieco różnić od tych, które przygotujesz według tego przepisu, ale muffiny będą równie smaczne. Wtedy do każdego otworu w formie możesz dodać inne dodatki, np. w połowie będą oliwki, szynka i ser feta, a w drugiej ser żółty, pomidory i papryka czerwona.

Możesz pokusić się na szpinak, ser feta i czosnek. Szpinak trzeba opłukać, osuszyć i pozbyć się ogonków z liści. Można go dodatkowo posiekać. Następnie na patelni należy rozgrzać oliwę z oliwek lub olej, a potem dodać tam czosnek, a po 1 minucie wrzucić szpinak. Gdy ten zwiędnie, trzeba odstawić go do przestudzenia. Następnie szpinak z czosnkiem można dodać do dobrze roztrzepanych jajek z dodatkiem fety i pieprzu (sól najprawdopodobniej będzie zbędna, ponieważ ser feta jest już wystarczająco słono). Tak przygotowaną masę należy wlać do formy do muffinów. Muffinki możesz też przygotować ze szpinakiem mrożonymi.

Dobre będą także muffiny z brokułami. Różyczki brokuła należy najpierw podgotować w wodzie (ok. 3-4 min powinny wystarczyć), a potem trzeba je pokroić na mniejsze kawałki. Do brokułów pasuje zarówno szynka, jak i kurczak. Możesz dodać ser feta lub ser żółty. Odpowiednim dodatkiem będzie kukurydza. Do muffinek możesz dodać swoje ulubione zioła i przyprawy, m.in. oregano, bazylię, kolendrę, czosnek granulowany.

Muffinki warzywne z jajkiem można zrobić w formie do muffinów lub w foremkach silikonowych. Wcześniej warto natłuścić je masłem, aby później lepiej odchodziły od brzegów. Muffiny jajeczne można przygotować z rzeczy, które zalegają w lodówce. Mogą to być m.in. różne szynki, ser żółty, parówki. Możesz też zrobić muffinki ze szczypiorkiem, cebulką, pomidorkami koktajlowymi czy oliwkami. Opcji jest naprawdę wiele, więc to od ciebie zależy, na które muffinki jajeczne się zdecydujesz. Możesz spróbować różnych wersji.

Wartości odżywcze muffinów jajecznych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kalorie)
163.98 kcal
541.14 kcal
Białko
12.71 g
41.95 g

Węglowodany w muffinach jajecznych

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany
2.02 g
6.68 g
Węglowodany przyswajalne
1.65 g
5.43 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz
11.47 g
37.86 g
Tłuszcze nasycone
6.34 g
20.93 g
Tłuszcze nienasycone
5.13 g
16.93 g
Tłuszcze jednonasycone
3.89 g
12.84 g
Tłuszcze wielonasycone
1.24 g
4.09 g
Cholesterol
210.09 mg
693.28 mg
Brak danych dla: szczypiorek, papryka czerwona.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na muffiny jajeczne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A
150.09 µg (mcg)
495.31 µg (mcg)
Brak danych dla: szynka wieprzowa.
czytaj dalej
Witamina B6
0.18 mg
0.61 mg
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Witamina B12
0.77 µg (mcg)
2.55 µg (mcg)
Brak danych dla: szczypiorek, papryka czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.89 mg
2.93 mg
Brak danych dla: szczypiorek.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.39 mg
Ryboflawina
0.33 mg
1.10 mg
Niacyna
0.86 mg
2.84 mg
Foliany
35.64 µg (mcg)
117.62 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na muffiny jajeczne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód
301.43 mg
994.71 mg
Potas
176.03 mg
580.90 mg
Wapń
141.69 mg
467.58 mg
Fosfor
218.22 mg
720.13 mg
Magnez
15.76 mg
51.99 mg
Żelazo
1.14 mg
3.75 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Cynk
1.57 mg
5.17 mg
Miedź
0.06 mg
0.20 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinów jajecznych 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinach jajecznych

Lista alergenów dla muffinów jajecznych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Ser gouda
    • Masło

Cena przygotowania muffinów jajecznych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6 jajek rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Szczypiorek
10 g
2 łyżki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Szynka wieprzowa
75 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 75 g
Papryka czerwona
110 g
1/2 papryki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.98
Za 110 g
Mleko 2%
36 ml
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.09
Za 36 ml
Ser gouda
100 g
W kostce
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Masło
14 g
2 łyżeczki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 14 g
Liczba porcji:
Koszt składników
30.20
Jak oceniasz przepis na muffiny jajeczne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób